Bidenin voitto ihastuttaa ja vihastuttaa Lähi-idässä

Bidenin uunituore voitto on ehtinyt jo synnyttämään sekä toivoa että huolta Lähi-idässä. Erityisen kiinnostuneena olen seurannut reaktioita “kolmen pahan akselissa”: Saudi-Arabiassa, Turkissa ja Iranissa. Nämä kolme maata johtavat muslimimaailmaa ja repivät sitä kukin omaan suuntaansa ikuisesti kinastellen. Iran tukee ja vahvistaa shiioja, Saudi-Arabia salafisti-suuntaisia sunneja, Turkki taas Muslimiveljeskunnan ideologian mukaisesia sunneja. 

Iranin kannalta Bidenin voitto on tervetullut. Iranin presidentti odottaa, että Biden kumoaa Trumpin säädökset ja palauttaa keskustelut ja sopimukset ydinneuvotteluihin liittyen ja poistaa pakotteet, jotka ovat suistaneet maan ennennäkemättömään taloudelliseen ahdinkoon. Hänen toivotaan parantavan, tai ainakin olevan entisestään huonontamatta, Iranin ja USAn välisiä suhteita. Oikeastaan Iranissa suhteiden toivotaan nyt palautuvan sellaiselle tasolle, jolla ne olivat Obaman aikana. Toiveikkuus näkyy myös taloudessa. Heti, kun Biden julistettiin voittajaksi, paikallinen valuutta nousi ennätysalhaisista lukemista +30 %. Erityisesti Iranin ulkopuolella asuva oppisitio ei kuitenkaan ole tyytyväinen Bidenin voittoon, koska heidän mukaansa Obaman aikainen politiikka oli liian löysää maan hirmuhallitsijoita kohtaan. Joidenkin mielestä Trump vähensi Iranin vaikutusvaltaa lähi-idässä. Ei pidä paikkansa. Trumpin toiminta yhdisti ja vahvisti Irania, islamistien ja nationalistien voimaa ”ulkopuolisia uhkia vastaan”.

Saudi-Arabia ja muut sen alaiset sunni-maat sen sijaan olisivat toivoneet Trumpille jatkokautta. Trump oli tiukka heidän ykkösviholliselleen Iranille. Saudi-Arabian suhteet USAn olivat kuitenkin hyvät myös Obaman aikana. 

Ennen kaikkea Bidenin voitto kismittää Turkin Erdogania. Hänen ja Trumpin perheillä oli tiiviitä henkilökohtaisia kauppasuhteita, ja samalla Trump antoi vapaat kädet Erdoganille toimia Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Kaukasuksen alueella haluamallaan tavalla. Turkin Erdogan ei onnitellut muiden mukana Bidenia voitosta. 

Entä Israel-Palestiina-suhteet? Uskoisin, että Bidenin aikana rauhanneuvotteluja viedään eteenpäin. Pidän myös todennäköisenä, että Venäjän vaikutusvalta Lähi-idässä Bidenin aikana vähenee. Samalla uskon, että jokin ratkaisu Syyrian konfliktiin löytyy. Henkilökohtaisesti odotan eniten sitä, että Turkin Erdogan saadaan aisoihin ja hänen hulluudensuurille tavoitteilleen laitetaan stoppi. Sillä olisi laajat positiiviset vaikutukset koko alueen kehitykseen. Bidenilla on ollut hyvät suhteet kurdeihin sekä Irakissa että Syyriassa, mistä voi löytyä entistä vahvempi liittolainen jos ja kun Turkin kanssa välit viilenevät. Islamistien vastainen taistelu säilynee saman kaltaisena kuin tähänkin asti. Uskon, että myös Armenian ja Azerbaidjanin väliseen konfliktiin löydetään ratkaisu, eikä Turkin enää sallita sekaantua omien ääri-islamistien kanssa maiden väiseen sotaan.

Bidenin aikana tilanne Lähi-idässä saattaa muuttua radikaalisti. Hän tukee Turkissa oppositioryhmiä, Erdoganin sijaan. Samalla Iranin kansa 42 vuoden jälkeen on lopen kyllästynyt teokraattiseen, islamilaiseen hallitukseensa. On hyvin mahdollista, että Bidenin kaudella siellä tapahtuu suuria mullistuksia, riippumatta siitä parantaako USA suhteitaan Iranin kanssa vai ei. 

Biden ei ole enkeli, ja USA on aina omien etujen perässä. Kuitenkin Lähi-idän stabilisoitumisen ja demokratisoitumisen kannalta hänen voittonsa on hyvä askel. Shiia-ja-sunnien sekä kolmen pahan maan väliset konfliktit eivät itsessään ole USAlle haitallisia, koska se kykenee hajoita ja hallitse -politiikalla kasvattamaan omaa vaikutusvaltaansa ja saamaan oman asekauppansa kukoistamaan. 

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisen alan asiantuntija, väitöskirjatutkija ja luennoitsija. Toimin akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu