Diktaattoristen maiden ei pidä antaa puuttua Suomen sisäisiin asioihin

Nyt tarvitaan nollatoleranssi diktaattoristen maiden kuten Iranin ja Turkin kovistelulle. Suomen ja koko EU:n pitää jyrkästi estää maiden yritykset sekaantua meidän sisäisiin asioihin. 

Viime aikoina on nähty useita vaikuttamispyrkimyksiä. Eilen illalla minulla meinasi mennä iltateet väärään kurkkuun, kun luin STT:n uutisen, jonka mukaan “Turkin ulkoministeriö halusi keskustella suomalaisten kanssa Rauhantekijä-draamasarjasta”. Taustalla on turkkilaisten suurlähettiläiden omat keskustelut, joissa he ovat kiinnittäneet huomiota siihen missä valossa Turkki sarjassa näyttäytyy. 

Tällä viikolla Tanska puolestaan on kutsunut Iranin suurlähettiläät kuultavaksi, koska he ovat painostaneet iranilaistaustaisia naisia noudattamaan imaamien ohjeita Tanskassa tapahtuvissa  avieroissaan. 

Iran ja Turkki ovat ihmisoikeusloukkaksien tilastojen kärkisijoilla. Eilen Teherenissa vangit asetettiin kulkueeseen, ja heitä hakattiin kepeillä “varoituksena muille”. Turkissa Erdoganin “puhdistusten” yhteydessä kaikki toisinajattelijat on vangittu, karkoitettu tai vaiennettu. Näiden hallintojen noudattama ideologia on turmiollista ja hirveää, eikä sille saa antaa minkäänlaista jalansijaa Euroopassa. 

Henkilökohtaiset kokemukseni vaikuttamispyrkimyksistä

Diktaattoristen valtioiden painostus- ja vaikuttamispyrkimykset ovat todellisia, ja ne kohdistuvat paitsi päättäjiin, myös kaltaisiini aivan tavallisiin kansalaisiin. Se, että joku puuttuu korkealta tasolta omiin tekemisiin voi tuntua erittäin kuumottavalta. Jaan siksi tässä alla vielä uudestaan ne omakohtaiset kokemukset, jotka minulla on vieraiden valtioiden vaikuttamispyrkimyksistä. 

Viime vuonna Turkin presidentti Erdogan lähetti minulle Twitterin ylläpidon välityksellä oikeuden määräyksen liittyen re-twiittaukseeni, joka oli hänelle epäsuotuisa. 

Suureksi yllätykseksi sähköpostiini tupsahti silloin englanninkielinen viesti Twitterin ylläpidolta. He olivat saaneet Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganilta oikeuden pyynnön joka koski minun henkilökohtaista Twitter-tiliäni @AlanSalehzadeh  ja erityisesti siellä jakamaani DeutcheWellen artikkelia, jossa kritisoitiin Erdogania. Kuvituksessa näkyi saksalaistaiteilijan pilapiirros Erdoganista. Sähköpostin liitteenä oli viisisivuinen turkinkielinen oikeusasiakirja. 

Pidän erittäin kummallisena, että yhdelläkään valtion päämiehellä on aikaa ja resursseja käytettäväksi moiseen kyttäämiseen. Twitterillä on miljoonia käyttäjiä ja varmasti satoja tuhansia ihmisiä, jotka ovat jakaneet Erdoganin hallintoa kritisoivaa sisältöä. Syystäkin — Erdoganin kauden alla Turkki on vajonnut yhä syvemmälle islamistisen ja ääri-nationalistisen diktatuurin suohon. 

En poistanut kyseistä twiittiä seinältäni, enkä aio muuttaa tämän vuoksi käyttäytymistäni sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti niin eivät tee muutkaan, jotka mahdollisesti ovat vastaanottaneet vastaavia ukaaseja. Sosiaalinen media on tarkoitettu meille kaikille, ja sen kauneus on että pienilläkin ihmisillä on ollut mahdollisuus tuoda oma näkökulmansa esille. 

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tekemisiini puututaan ulkovalloista käsin. Vuonna 2013 julkaisin Maanpuolustuskorkeakoululle Iran-tutkielman Iran’s Domestic and Foreign Policies, joka  vedettiin pois netistä Iranin suurlähettilään painostuksen vuoksi ja mediamylläkän saattelemana palautettiin nettiin. 

Samana vuonna ei julkaistu toista Turkkiin liittyvää tutkielmaani (TURKEY’S CURRENT CHALLENGES IN THE AFTERMATH OF THE ARAB SPRING) Turkin mahdollisen reagoinnin pelosta. 

Oma toiveeni olisi, että kaikki vastaavaa kokeneet puhuisivat siitä avoimesti. Vain näin Suomessa saadaan selkeä käsitys siitä, miten laajasta ja monitahoisesta ilmiöstä on kyse. Ja niille jotka kokevat uhkaavaa painostusta vieraan valtion toimesta, suosittelen kääntymään myös suoraan esimerkiksi Suomen poliisin puoleen. Kenenkään ei tarvitse sietää ulkopuolisen valtiovallan painostusta, ja tämän kitkeminen on paitsi Suomen, myös koko EU:n yhteinen asia. 

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu