Häpeä EU:lle – miksi sateenkaarilippu poistettiin Irakin älähdyksestä?

Pari päivää sitten Irakissa EU:n ja Kanadan edustustojen eteen nostettiin sateenkaariliput. Nyt ne on poistettu. Syynä on, että Irakin johtajat sanoivat että teko on ”moraaliton” ja edustajat pitäisi poistaa Irakista. Pelkuri EU, sen sijaan kun tuomitsee, poisti jopa oman twiittinsä. Sen sijaan, että EU ja Kanada rohkeasti edistävät tasa-arvon agendaa, ne saman tien hilasivat liput alas tangosta ja EU-edustusto jopa poisti twiittinsä, jossa näkyi sateenkaarilippu liehumassa Irakin lähetystön pihalla. 

Miksi Irak on valmis vastaanottamaan yllin kyllin taloudellista ja muutakin apua ”moraalittomilta”? Ja miksi EU lähtee mukaan maksumieheksi vikisemään ja heti perääntyy omien arvojensa kanssa? 

Harmittaa erittäin paljon EU:n puolesta. Miksi EU ja länsimaat eivät kyseenalaista naisten ja sekuaalivähemmistöjen tappamista Irakissa? Tai kyseenalaista Irakin epätasa-arvoista lainsäädäntöä? Ja silti unioni tukee sotilallisesti ja taloudellisesti tämänkaltaista maata, joka sortaa järjestelmällisesti ihmisoikeuksia ja tasa-arvon normeja.

Seksuaalivähemmistöt halutaan pitää poissa silmistä muslimimaissa

Seksuaalivähemmistöjen asema muslimimaailmassa on yleisesti ottaen erittäin huono, vaikka maakohtaisia eroja toki löytyy. Irak ei ole poikkeus parempaan. Homot ja lesbot halutaan pääasiassa pitää poissa silmistä esimerkiksi teeskentelemällä, että seksuaalivähemmistöjä ei ole olemassa. Tästä hyvä esimerkki on Iranin entinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad, joka YK:n kokoukseen liittyneessä haastattelussa väitti, että Iranissa ja muslimimaissa ei ole lainkaan homoja. Tämä ei tietenkään pidä paikkansa.  Homous ja lesbous ovat tabuja, vaikka näin seksuaalisesti suuntautuneita on vähintään yhtä paljon kuin länsimaissa. Ihmisillä ei välttämättä ole edes mahdollisuutta heteroseksiin ennen avioliittoa, kun miehet ja naiset pidetään erillään yhteiskunnan kaikilla tasoilla ja varsinkin naisilta yhdyntä ennen avioliittoa on tiukasti kielletty.  

Kaikkialla ihmiset ovat ihmisiä. Ihmisillä on haluja ja toiveita elämänsä suhteen myös muslimimaailmassa. Muslimimaailmassa lait ovat kuitenkin pitkälle miesten kirjoittamia, jossa naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia on tarkoituksella rajoitettu ja asetettu väärinkäytöksistä kovia rangaistuksia, kuten kuolemantuomio, kivittäminen tai ruoskiminen.  Esimerkiksi Saudi-Arabiassa homous on kuolemanrangaistuksen uhalla kiellettyä, ja siellä teloitetaan vuosittain siihen ”syyllistyneitä” henkilöitä. Ironista onkin, että kuningasperheen jäsenet ovat jääneet julkisuudessa kiinni miespuolisten palvelijoidensa väkivaltaisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.  Kaikkien pahinta on, että sharialain mukaan seksuaalivähemmistöön lukeutuvia ihmisiä voidaan pakottaa avioliittoon heille väärän sukupuolen kanssa. Monet tässä tilanteessa olevat katsovat kuitenkin parhaaksi vaieta, koska teloitusuhka on todellinen. Shariaan pohjautuva lainsäädäntö on paikoin hyvin epäinhimmillinen naisia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Pakotteet, pelot ja rangaistukset eivät kuitenkaan ole tuoneet lainsäätäjien toivomaa tulosta, pikemminkin päinvastoin. Seksuaalivähemmistöjen toiminta jatkuu maanalaisena.  

Toivoisin, että myös muslimimaailmassa otettaisiin askeleita kohti tasa-arvoista, kaikkien ihmisarvoa kunnioittavaa lainsäädäntöä ja että EU olisi vahvana pelaajana opastamassa tätä kohti. Kukaan ei saa väkisin määritellä, millainen on muiden rakkaus. Toivoisin myös, että kaikki Eurooppaan hakeutuneet maahanmuuttajat tukisivat yhdenvertaisten ihmisoikeuksien toteuttamista eivätkä jatkaisi entisen kotimaansa sortavaa ja patriarkaalista linjaa.  

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu