Hyvää tyttöjen päivää: annetaan naisten vihdoin olla rauhassa

Suomi on Euroopan ensimmäinen maa, jossa naiset saivat äänioikeuden. Yksi ylpeydenaihe, jolla tämä kylmä ja pimeä, Euroopan takanurkassa sijaitseva maa on brändännyt itseään maailmalla, on tasa-arvo. 

Uusisuomalaisena minulle siksi oli suuri shokki, että pääministeri Sanna Marinia vastaan hyökättiin kovin sanoin, kun hän antoi muotilehdessä haastattelun jossa näkyi kriitikkojen mielestä liian iso kaula-aukko. Olenko palannut Iraniin? 

Toisaalta, Iranissa kansalaiset ovat naisten vapauksien puolella, eivätkä lähde mukaan papiston lietsomaan naisvihaan. Yksi tämän ilmentymä on huivikapina, jossa tuhannet ihmiset protestoivat ympäri maata sen eteen, että naiset saisivat itse päättää omasta pukeutumisestaan. Suomessa Sanna Marinin pukeutumista lähtivät haukkumaan sekä naiset että miehet. Tämä oli iso pettymys. Entä jos uutisiin nousisi otsikot Suomessa asuvasta Mohammedista, joka pakottaa vaimonsa pukeutumana peittävästä? Uskoakseni samat ihmiset vastustaisivat tätä kiivaasti ja vaatisivat Mohammedia integroitumaan, vaikka itse ovat vähintään yhtä tiukkapipoisia.

 

Toiveita tyttöjen päivälle 

Vaikka Suomessa yhteiskunta on tasa-arvoinen, monissa maissa tytöt elävät ahdingossa. Olin 10-vuotias kun Iranissa rakas äitini sanoi:  jos olisit tyttö, ymmärtäisit kuinka vaikeat olosuhteet naisilla on tässä maassa jossa hallitsee patriarkaalinen kulttuuri. Siitä lähtien musta tullut tasa-arvon puolustaja. Nyt isänä haluan olla tasa-arvoinen ja kasvattaa tyttäristäni vahvoja ja itsenäisiä. 

Kansainvälinen tyttöjen päivä toivon että tyttöihin kohdistuva häirintä, seksuaalinen ahdistelu, silpominen, epäoikeudenmukainen kohtelu, lapsiavioliitot, kunniaväkivalta ja heidän käyttäminen loputtomasti kotitöitä tekevinä palvelijoina loppuisi ikuisesti maaailmalta, ja tytöt saisivat samat oikeudet kuten pojat opiskella, ansaita rahaaa, saada perintöä ja osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. Toivoisin, että kulttuurin tai uskonnon nimissä kukaan ei enää rajoittaisi tyttöjen oikeuksia tai pyrkivänsä siihen. Tyttöjen tasa-arvoisen kohtelun pääpilari on koulutus, ja Suomella on tässä paljon annettavaa maailmalle. 

Vaikka Suomessa on tasa-arvoinen lainsäädäntö, silti  löytyy todella paljon miehiä, jotka ihailevat patriarkaalista kulttuuria ja eivät siedä itsenäisiä naisia. Ihmettelen, kun näen sellaisia nimityksiä kuten tyttöhallinto, naisvaltainen hallitus jne.

Minkä ihmeen takia Suomessa haukutaan pääministeriä sopimattomasta pukeutumisesta? Hän on ihminen ja pukeutuu niin kuin haluaa. Tämä ei ole Saudi-Arabia, ja hyvä niin. 

Alan Salehzadeh

Kuva: Trendi-lehden Instagram

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu