Iran pidätti mitalistiopiskeljan – haluaa pelotella nuoria ja hiljentää maanpaossa olevia sukulaisia

Iran on pidättänyt yliopisto-opiskelija Ali Younesin, joka on lukion aikana voittanut useaan kertaan kansainvälisten tähtitieteen ja astrofysiikan olympialaisten kultamitalin. Pidätyksen aikana nuorta miestä haavoitettiin pahoin ja rikottiin hänen perheensä kodin tavaroita ilman syytä. Nyt hän on pidätettynä, eikä ole saanut asianajajaa vaan on syytettynä “yhteistyöstä Iranin vihollisten ja opposition kanssa”. Tämä on ehkä yleisin syyte, jota Iranin valtio käyttää leimatakseen viattomia ja pelotellakseen omia kansalaisia.

Sen sijaan että intellektuelli nuori palkitaan, hänet hakataan valtion toimesta ja nyt hänen ainoa mahdollisuutensa rakentaa hyvä elämä on paeta maasta, mikäli pääsee pois vankilasta. Hänen ainoa “rikoksensa” on, että hänen veljensä on Ruotsissa professorina, jossa hän kritisoi Irania ja tukee tasa-arvon normeja. Tämä on Iranin tapa kostaa. Eli painostetaan maanpaossa olevia, valtion kouran ulottumattomissa olevia iranilaisia hiljenemään iskemällä heidän sukulaisiin. 

Iran harjoittaa laajaa ja systemaattista painostusta

Iran on tunnettu huonosta ihmisoikeustilanteestaan. Se keikkuu jatkuvasti erilaisten tilastojen häntäpäässä, kun mitataan kansalaisten vapauksia ilmaista itseään. Vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen myötä maa muuttui käytännössä suureksi vankilaksi asukkailleen. Sadat tuhannet iranilaiset ovat lähteneet muualle asumaan.

Pakeneminen ei kuitenkaan takaa iranilaisille sananvapautta. Iranilainen papisto tekee kaikkensa vaientaakseen myös ulkomailta kantautuvat soraäänet ja mustamaalatakseen kritiikkoja, tutkijoita, toimittajia ja vapaa-ajattelijoita. Pahimmissa tapauksissa Iranin tiedustelupalvelut ovat jopa jääneet kiinni Iranin oppositiojohtajien murhaamisesta EU-maissa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön raportin mukaan Iranin valtio harjoittaa laajaa ja systemaattista painostusta ulkomailla asuvia iranilaisia toimittajia ja kriitikkoja kohtaan. Hallinnon tavoitteena on estää vapaa ja riippumaton uutisointi, usein keinoja kaihtamatta. Ulkoiranilaisilla on usein kotimaassa perhettä tai sukulaisia, ja valtio luo painetta käyttäytymällä heitä kohtaan uhkaavasti: pidätyksiä, kyselyitä, vakoilutoimintaa. Lisäksi omaisuutta voidaan takavarikoida ja maassa vierailevia kriitikkoja vangita tekaistuihin syytöksiin nojaten.

Yllä kuvattu Ali Younesin tapaus on tästä oikea malliesimerkki.  Amnesty ja monet muut ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Irania vapauttamaan Ali Younesin ja muut hänen kaltaisensa viattomat ihmiset. 

Toivoisin, että Suomessakin uutisoidaan näistä nuorista ja valtion tasolla tuomittaisiin epäoikeudenmukaiset pidätykset. Maailma on täynnä Ali Younesin kaltaisia kohtaloita, silti toivoisi että jokainen tapaus ymmärretään vakavaksi loukkaukseksi kyseistä ihmistä ja hänen perhettään vastaan. Turtuminen on antautumista. Halusin omassa blogissani antaa edes vähän palstatilaa tapaukselle, joka mullistaa ja synkistää tämän nuoren lahjakkuuden elämän. Hänen kaltaisillaan älyköillä olisi paljon annettavaa meille kaikille. 

Alan Salehzadeh 

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisen alan asiantuntija, väitöskirjatutkija ja luennoitsija. Toimin akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu