Kriittinen ajattelu uskontoja kohtaan on kaikkien oikeus – opetetaan tämä myös koululaisille

Ranskassa on tehty jälleen uusi terrori-isku, jossa muslimitaustainen 18-vuotias poika surmasi raa’asti historian ja maantiedon opettajan leikkaamalla häneltä pään irti. Isku liittyi ilmeisesti siihen, että opettaja oli tunnillaan käsitellyt sanavapautta, ja siinä yhteydessä käsitellyt Charlie Hebdo -iskuja ja näyttänyt pilakuvia, jotka olivat kirvoittaneet aiemmat terrori-iskut. 

Yhteiskuntien tullessa monikulttuurisemmiksi on todella tärkeää pitää kiinni omista perusarvoista, kuten sananvapaudesta. Länsimaissa on arvokas sananvapauden kulttuuri. Yksi asia jota täällä saa kritisoida, on uskonto. “Jeesustelu” ja muut kristinuskoon liittyvät teemat ovat melko yleisiä vitsinaiheita. Se on ollut pitkän prosessin tulos. Ei ole kauaakaan, kun jumalanpilkka oli laissa kiellettyä. Nyt otettuja kehitysaskeleita ei kuitenkaan saa vetää pois, vaikka kaikki kulttuurit ei ole yhtä kehittyneitä omassa sananvapaustilanteessaan.

Kaikkialla maailmassa tehdään töitä sen eteen, että uskontojen tulkintaa päivitetään ajanmukaisesti, jotta se sopii sekä tasa-arvoiseen yhteiskuntaan että viitekehykseksi niille, jotka haluavat elämälleen uskonnolliset raamit. 

Tämä prosessi on alkanut myös muslimimaissa, mutta se vielä jatkuu. Eri maat ovat myös keskenään eri kehityskohdassa. Muistan lapsena Iranissa, yksi suurimpia vitsinaiheita olivat papit ja uskonnolliset rituaalit. Euroopan muslimitaustaiset ihmiset ovat kirjava joukko, eri maista ja eri koulutustasoilla. Kaikki eivät ole tottuneet siihen, että heidän “pyhiä” elementtejä kritisoidaan. Osa myös tahallaan väittää provosoituvansa näistä, saadakseen syyn iskä yhteiskuntaan jota vastaan ovat syystä tai toisesta katkeroituneet. Sellaiset puheet, joissa tahallaan provosoidaan muita halveksumalla heitä tai heidän kulttuuriaan, täytyy myös saada loppumaan. 

Kriittinen ajattelu uskontoja kohtaan on kaikkien oikeus. On todella tärkeää, että tämä opetetaan kaikille täällä kasvaville lapsille. Mikä sinulle on pyhää tai arvokasta, ei ole sitä jollekin toiselle. Kyllä uskonnon ja Jumalan pitäisi kestää kritiikkiä. Tämän pitäisi kaikkien oppia, samoin kuin sen, ettei saa tahallaan halveksua asioita, jotka ovat toiselle rakkaita, tärkeitä tai pyhiä. Yhteiskunnan muuttuessa monikulttuurisemmaksi, opettajille on turvattava riittävät resurssit ja osaaminen näiden asioiden käsittelyyn. (Opettajankoulutuksen muokkaamisesta voi lukea lisää aiemmasta blogikirjoituksestani >>)

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu