“Maassa maan tavalla” kaipaa täsmennystä

Usein kuulee sanottavan, että “maassa pitää elää maan tavalla”. Se on hieno yleisohje, mutta kaipaa täsmennystä. 

Joka ikisessä maassa kulttuuri on monimuotoinen. Se koostuu muun muassa hajanaisista uskonnollisista, kulttuurisista, gastronomisista ja sosiaalisista tavoista. Yhteinen nimittäjä lienee pirstaleisuus: ei ole mitään yhtä kulttuuria, jota noudatetaan demokraattisessa maassa kauttaaltaan. Suomessa on monia hyvin erilaisia elämäntapoja, joita noudatetaan samanaikaisesti. Täällä on mormoneja, alkoholisteja, uratykkejä jne. Kun sanotaan “maassa maan tavalla”, pitäisikö silloin tulijan vastustaa abortteja, meikkaamista ja muita suhteita kuin avioliittoa? Vai nauttia alkoholia, osallistua pride-marssiin ja hankkia lävistys? 

Minusta parempi ohjenuora olisi, että kaikissa maissa pitää elää paikallista lainsäädäntöä ja tasa-arvon normeja kunnioittaen. Minä olen tullut Iranista. Ajatusmaailmani on hyvin erilainen verrattuna esim. Iranin johtaja Khameneihin. Koska Iranissa oli pakko elää “maassa maan tavalla” sieltä lähtivät pois miljoonia ihmisiä, jotka eivät halunneet elää islamilaisten tapojen alla ja noudattaa islamilaista lainsäädäntöä. Iranin monet lait ja tavat loukkaavat ihmisoikeuksia ja tasa-arvon normeja. Diktaattoristen hallintojen alla ihmiset pakotetaan elämään “maassa maan tavalla” eli johtajan oman maailmankatsomuksen mukaisesti. Tällöin koko kulttuurinen kirjo supistetaan vain yhteen näkökantaan, mikä on aina vahingollista. Ihmisiä pakotetaan noudattamaan tiettyjä tapoja väkivallan ja voimankäytön uhalla. 

Suomi on tasa-arvoinen maa. Täällä on satoja hyviä tapoja kuten luonnonsuojelu, hyvä koulujärjestelmä, tasa-arvoinen yhteiskuntamalli jne. Myös varjopuolista uutisoidaan paljon, niitä ovat mm. ihmisten yksinäisyys, masentuneisuus ja ahdistus, epäsosiaalisuus sekä liiallinen päihteiden käyttö.  Hienointa on elää Suomen kaltaisessa maassa, jossa on tasapuolinen lainsäädäntö. Sen puitteissa kaikki voivat elää parhaaksi katsomallaan tavalla – uskonnollisesti, liberaalisti, kommunistisesti, tai vaikka kokeilla näitä kaikkia yhden elämän aikana. 

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisen alan asiantuntija, väitöskirjatutkija ja
luennoitsija. Toimin akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana.

Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin.

Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu