Naisten ympärileikkaus kriminalisoidaan – entä poikien?

Tänään tuli positiivinen uutinen STT:ltä: “Eduskunnan lakivaliokunta on hyväksynyt yksimielisesti kansalaisaloitteen tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämisestä, kertovat puolueet.”

Hyvä askel. Silpomista harjoitetaan tietyissä yhteisöissä, mutta se ei itsessään kuulu uskontoon vaan pikemminkin alueelliseen tapakulttuuriin. 

Kun ympärileikkaus nyt on tapetilla, voisi samalla nostaa keskusteluun miesten ympärileikkauksen. Toki se on toimenpiteenä aivan eri tasolla kun naisten mutilointi, eikä tässä ole tarkoitus rinnastaa näitä kahta toimenpidettä, vaan ottaa huomioon että myös pienillä pojilla on oikeus koskemattomuuteen. 

Myös miesten ympärileikkauksesta olisi siksi hyvä puhua. Itselleni on jäänyt traumat, kun noin 4v. ympärileikattiin ilman mitään puudutusaineita, vain sen turvin että ukki lupasi jälkikäteen suklaata. Sattui kamalasti. Tämä on yksi ainoita varhauslapsuuden muistoja, joita minulla on. Muistan, kuinka ylivoimaisen vahvat aikuiset pitelivät minua aloillaan pöydällä, kuinka jalkani nostettiin ylös, ja kuinka toimenpide tehtiin. Jälkikäteen sain herkkuja, mutta en osannut niistä iloita. 

Edelleen myös Suomesta monia lapsia viedään ympärileikkaukseen kotialueelle. Myös tämä pitää kriminalisoida siinä missä tyttöjenkin silpominen. Toivon, että tulevaisuudessa jokainen mies ja nainen voisi aikuisena päättää omista sukuelimistään ja niiden mahdollisesta leikkaamisesta. 

Naisten silpomisen vastaiset toimenpiteet tehokkaita

Naisten ympärileikkaukset ovat Suomessa iso ongelma. Täällä asuu noin 10 000 silvottua naista, ja laskentatavasta riippuen noin 600-3 000 Suomess asuvaa tyttöä uhkaa ympärileikkaus. 

Silpominen on lain nojalla ollut Suomessa pitkään jo kiellettyä. Tyttöjen silpominen on tällä hetkellä törkeän pahoinpitelyn alle kuuluva rikosnimike, ja siihen syyllistyneitä uhkaa jopa 10 vuoden vankeusrangaistus. 

Ongelma on, että yksikään silpomistapaus ei ole edennyt oikeusasteisiin. Rikosepäilyjä tehdään poliisille vain muutamia vuodessa. Mikä mättää, kun epäiltyjä tapauksia ei raportoida eteenpäin poliisille? Hoitohenkilökunnalla, tyttöjen läheisillä ja muilla aiheesta tietoisilla olisi kuitenkin lakisääteinen velvoite ilmoittaa epäilyistään poliisille, sillä silpomisessa on aina kyseessä on törkeä pahoinpitely jo nykyisenkin lainsäädännön valossa. Toivottavasti nyt ajattavan lakiuudistuksen myötä lisääntyy myös avainhenkilöiden osaaminen ja kyky puuttua tilanteisiin, joissa epäillään silpomista. 

Silpomista harjoitetaan tietyissä yhteisöissä, mutta se ei itsessään kuulu uskontoon vaan pikemminkin alueelliseen tapakulttuuriin. Islamissa on lukuisia kohtia, jotka alistavat naisia ja ylentävät miehiä, mutta se ei säädä mitään tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta. Naisten koulutuksen myötä silpominen on vähentynyt todella paljon esim. Iranissa, Jordaniassa ja Irakissa. 

Tärkeintä on nyt saada epäillyt kiinni teoistaan ja tuomiolle. Se olisi vahva viesti muille yhteisön jäsenille. Nyt käytännössä rikosoikeudellisia seuraamuksia silpomisesta ei ole, minkä toivon muuttuvan lakialoitteen myötä. Pelkkä lainsäädännön uudistus ei riitä, vaan julkisia toimijoita on koulutettava näiden asioiden hoitamiseen. 

On meidän kaikkien vastuulla suojella ihmisoikeuksien toteutumista ja estää kaikin keinoin lasten pahoinpitely. Toivottavasti nyt synnytetään sellaisia toimenpiteitä, joilla tapahtumiin syyllistyneet perheet saadaan vihdoin oikeuden eteen ja näin osoitettua, että Suomessa lasten silpomiselle on nollatoleranssi. 

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu