Näkökulma: Ylen Ulkolinja irakilaisesta seksikaupasta surettaa muslimeita ja ilahduttanee populisteja, mutta mikä on totuus?

Ylen dokumentti irakilaisten uskonoppineiden harrastamasta seksikaupasta on kerännyt lyhyessä ajassa ennätysmäärän näyttöjä. “Ulkolinja: Seksikauppaa Irakissa” on BBC:n tekemä dokumentti, jossa salakameroiden avulla osoitetaan uskonoppineiden ja shiia-pappien välittävän maksusta epätoivoisessa asemassa olevia naisia ja tyttölapsia “islamin sallimiin” seksisuhteisiin. 

Toivon, että mahdollisimman moni katsoisi dokumentin, sillä se muistuttaa, miten hirveää on elää maassa jossa epätasa-arvo ja naisten alistaminen on rakenteellista. Ongelma Irakissa ja sen kaltaisissa muslimimaissa on merkittävät puutteet instituutioissa ja heikko hallinto. Vaikka maallinen lainsäädäntö kieltää esimerkiksi alle 15-vuotiaiden avioliitot ja seksikaupan, käytännössä papisto ylläpitää varjo valtiota, jossa se itse määrittelee mikä on sallittua ja mikä ei. Maallista lainsäädäntöä edustava poliisi on korruptoitunut, eikä välttämättä auta seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi ajautuneita naisia, vaan saattaa rahasta toimia heitä vastaan. Sota, koulutuksen puute ja korruptio vaikuttavat kaikki siihen, että dokumentissa nähdyt naiskohtalot ovat mahdollisia vielä tänä päivänä. 

Fakta on, että uskonnot ovat miesten kirjoittamia ja niihin nojaavat hallinnolliset tai valtiolliset järjestelmät on rakennettu himmeleiksi, joissa naiset ovat aina väliinputoajia ja miehet rakenteellisesti aina voittajia. Nykyään fiksut uskovaiset ajavat uskontoa kohti modernimpaa ja tasa-arvoisempaa tulkintaa, hieman kuten renesanssin aikana kävi kristinuskon kanssa. He edustavat valtaosaa muslimeista. Modernisointiliike heijastuu myös muslimimaiden lainsäädäntöön, jota jatkuvasti hiotaan tasa-arvoisempaan suuntaan. Usein ongelmana ei kuitenkaan ole lainsäädäntö, joka saattaa paperilla olla hyvikin tasa-arvoinen, vaan sen noudattamatta jättäminen. Monissa paikoissa uskonnollisella eliitillä on paljon valtaa. Papiston keskuudessa löytyy valitettavan paljon ihmisiä, joiden ainoa intressi on kerätä itselleen mahdollisimman paljon rahaa ja vaikutusvaltaa. He eivät itse koskaan haluaisi samaa kohtaloa omille siskoilleen tai tyttärilleen, kuin mihin itse pakottavat epätoivoisessa asemassa olevia naisia ja lapsia. 

Suurin osa irakilaisista vastustaa dokumentissa nähtyä toimintaa ja ovat syvästi suruissaan/häpeissään, että tätä vielä tapahtuu. Populistit saattavat käyttää dokumenttia aseena kaikkia muslimeita vastaan. Täytyy muistaa, että kaikki papit/imaamit (saatika uskovaiset) eivät suinkaan ole rikollisia pahantekijöitä. 

On tärkeää, että naisia orjuuttava järjestelmä saadaan kitkettyä tällä vuosikymmenellä. Se onnistuu, mutta vaatii järeitä toimenpiteitä. Irakissa ja muissa muslimimaissa on uudistettava lainsäädäntöä ja myös varmistuttava siitä, että sen rikkomisesta koituu sanktioita. Tarvittaessa YK voidaan määrätä valvomaan, että naisten ja lasten oikeudet toteutuvat hallinnon asettamalla tavalla. Lisäksi on tärkeää, että tasa-arvo-opetusta sisällytetään perusopetuksen opetussuunnitelmaan. Näin kasvaa uusi sukupolvi isiä ja pappeja, jotka uskovat tasa-arvon normeihin. Papistoa pitää kannustaa, mutta myös sanktioin pakottaa, uskonnon moderniin tulkintaan. Niin kauan kuin teokraattiset hallitsijat ovat vallan kahvassa, tämä vaikuttaa mahdottomalta tehtävältä. Niin tai näin, pakko-prostituutio ja seksuaalinen hyväksikäyttö ei kuulu vain islamiin, vaan sitä valitettavasti tapahtuu kaikissa kulttuureissa ja uskontokunnissa. Sen sijaan sen nimittäminen pyhäksi “halal-toiminnaksi” on täysin kriminaalista. 

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu