NATOn tärkeä jäsen Turkki pommitti siviilituristeja Irakissa sekä kokoontui Iranin ja Venäjän kanssa USAn liittolaisia vastaan

Eilen 20.7.2022 Turkki pommitti Irakin Kurdistanin (Pohjois-Irakin) turistikohteita, jonka seurauksena kuoli yli kymmenen ja loukkaantui yli kaksikymmentä irakilaista turistia. Turkin toimintaa on paheksuttu laajasti erityisesti Irakissa. Turkki on toistuvasti pommittanut Syyrian sekä Irakin Kurdistania ja on valloittanut itselleen Pohjois-Syyrian kurdialueen sekä Pohjois-Irakin alueita. Turkilla on kymmeniä tukikohtia Pohjois-Irakissa KDPn eli kurdialuetta johtavan Barzanin hallitsemalla alueella. Barzania pidetään Turkin liittolaisena Turkin kurdeja vastaan. Barzanilla ja Turkilla on tiiviit taloudelliset ja poliittiset suhteet. Turkki on viime vuosina toistuvasti pommittanut siviilejä vedoten “taisteluun terroristeja vastaan”. 

Tällä viikolla Helsingissä marssittiin Turkkia vastaan ja huusimme yhdessä muiden mielenosoittajien kanssa: rauhaa Kurdistanille, ei aseita Turkille ja kurdien tappaminen riittää! Jos osallistujia olisi ollut tuhansia, tuskin Turkki olisi eilen pommittanut siviilejä. Kun Laura Huhtasaari sanoi, että ”ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille”, kaikki paheksui häntä. Mutta jotkut niistä jotka taannoin kritisoivat häntä kärjekkäästi ovat nyt hiljaa, kun Turkki tappaa viattomia ihmisiä Syyriassa, Irakissa ja Turkissa. Riittää kaksinaamaisuus. Kuuluuko ihmisoikeudet kaikille vai ei?

Ei pidä unohtaa, että kurdit Syyriassa sekä Irakissa ovat taistelleet ISISiä vastaan. Samaan aikaan Turkki on suorasti sekä epäsuorasti tehnyt yhteistyötä ISISin kanssa ja tukenut heidän toimintaansa. 

Turkin toiminta Lähi-idässä ruokii konflikteja ja vahvistaa ISISin kaltaisia järjestöjä. Turkki on ollut tärkeä portti ja tukikohta Isisille. Turkki väittää taistelevansa “terrorismia vastaan” vaikka pomittaa jatkuvasti kurditahoja jotka voittaaneet  sodan Isisiä vastaan ja valloittaneet Isisin pääkaupungin.

Turkki tekee tällä hetkellä tiivistä yhteistyötä Lännen vihollisten eli Iranin ja Venäjän kanssa. Kolmikko eli Iran, Turkki ja Venäjä kokoontuivat vastikään Teheranissa. Iranin diktaattori ihaili tapaamisessa Venäjää ja syytti länsimaita Ukrainan sodasta. Maat allekirjoittivat sotilaallisia ja taloudellisia sopimuksia. Khamenei sanoi että Venäjä on toiminut hyvin Ukrainassa.

Uskoisin että Iran, Turkki ja Venäjä yhdistävät voimansa USA:a ja länttä vastaan. Maat tekevät yhteistyötä energian ja sotateollisuuden sektoreilla. Tärkein tavoite on laittaa ahdinkoon USA:n liittolaiset Syyriassa ja Irakissa.

Samalla uskon, että Turkin, Iranin ja Venäjän liittolaisuus ei tule kestämään pitkään. Sunni-maa Turkki pelaa vaarallisesti kahteen pussiin. USA tuskin hyväksyy, että maa on Naton jäsen, mutta samalla liittolainen Venäjän ja Iranin kanssa ja taistelee USAn liittolaisia vastaan Syyriassa ja Irakissa.

Alan Salehzadeh

 +5
Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisen alan asiantuntija, väitöskirjatutkija ja
luennoitsija. Toimin akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana.

Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin.

Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu