Onko Koraanin tai autojen poltto hyväksyttävää?

Viime päivinä Koraanin polttamiseen seurauksena puhkesi mellakoita Malmössä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun eri EU-maissa äärioikeistolaiset polttavat Koraanin ja sen seurauksena puhkea ilki- ja väkivaltaa sisältäviä mellakkoita.

Joidenkin mielestä uskovaisten ei pitäisi reagoida, jos poltetaan esim. Raamattu, Koraani, Toora jne. Juuri näin, olen samaa mieltä. Toisaalta, miksi fiksu ihminen provosoi tahallaan ja polttaa muiden “pyhiä” kirjoja?  Yhteisymmärrys ja toisten kunniottaminen on tarpeen. Me kaikki olemme erilaisia.

Minusta sekä Koraanin polttaminen että ilki- ja väkivalta ovat molemmat vääriä ja paheksuttavia tekoja. Malmössä suurin osa muslimeita paheksuu väki- ja ilkivaltaa. Fakta on  se, että moni äärioikeistolainen on noussut eduskuntaan tällaisten provokaatioiden jälkimainingeissa. Äärioikeistolaiset pyrkivät syventämään kuilua maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä. Samalla autojen poltto ja jengiväkivalta synnyttää turvattomuutta ja lisää vihaa muslimeja vastaan. Maahanmuuttajien ja kantaväestön pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä ja korostaa, että tässä ollaan samalla puolella ja vihollinen on yhteinen. Ei pidä antaa äärioikeistolaisille ja ääri-uskonnollisille ryhmittymille mahdollisuutta kaivaa kuilua kunnon kansalaisten välille.

Jotkut kysyvät miksi Suomessa saa polttaa Raamatun ja kukaan ei mellakoi. Vastaus on helppo. Euroopassa on pitkä kokemus sananvapaudesta ja uskontoa on kritisoitu jatkuvasti. Renesanssin jälkeen kristinuskon asema lännessä valtionuskontona on muuttunut, ja siitä on tullut jokaisen henkilökohtainen asia. Islam sen sijaan on edelleen monissa maissa valtionuskonto, ja islamin lakeja noudatetaan, tai ainakin sovelletaan lainsäädännön kanssa, monissa muslimimaissa.

Jotkut sanovat, että muslimien pitäisi noudattaa länsimaalaisten lakeja. Juuri näin. Suurin osa muslimeista noudatta Suomen tai muun isäntämaan lakeja moitteettomasti. Mutta aina löytyy sekä kantaväestön sekä ulkomaalaisten keskuudessa niitä ,jotka rikkovat lakeja ja eivätkä noudata tasa-arvon normeja. (On muuten hyvä muistaa, että suomalaiset ovat olleet ainakin vuoteen 2012 asti Ruotsin vankiloiden suurin ulkomaalaisryhmä yli 30 vuoden ajan. Tästä en ole koskaan kuullut äärioikeistolaisten puhuvan.)

Toki minusta Islam kaipaa pikaisesti renesassia. Minusta islamin nykyisillä johtajilla on velvollisuus uudistaa islamia ajan mukaisesti, samalla tavalla kuin tapahtui kristinuskossa renesanssin aikaan. Silloin kirkon roolia yhteiskunnassa vähennettiin merkittävästi. Islamin uskonnollisista opeista tulisi lieventää tai poistaa poliittisia, taloudellisia ja hallinnollisia osia.

Miksi tämä on tärkeää? Siksi, että kaikki islamin lait eivät ole yhteensopivia demokraattisen, rauhallisen ja tasa-arvoisen yhteiskuntamuodon kanssa. Islaminuskoisissa maissa on siis tehtävä valinta, kumpaan suuntaan halutaan kallistua: tiukkaan islamin tulkintaan, vai tasa-arvoisempaan ja modernimpaan yhteiskuntamalliin.

Islam (tai Koraaani) ei ole täydellinen ja profeetta Muhammedin elämää ja hallintoa saa ja täytyy asiallisesti kritisoida. Mutta Koraanin polttaminen ja profeetta Muhammedin nimittely ja kutsuminen pedofiiliksi lietsoo turhaan vihaa. Oikea suunta on kannustaa maltillisia muslimeita reformoimaan uskontoa ja korostamaan sen hyviä puolia, samalla sallien negatiivisista ilmiöistä keskustelu asialliseen sävyyn. Joka tapauksessa, uudistuneelle islamille on tilaa ja paikkansa. Olen ilolla seurannut nuorten, maltillisten muslimeiden pyrkimyksiä tehdä pesäeroa poliittisen islamin seuraajista, ja toivotan heille menestystä heidän pyrkimyksissään. Fiksut ihmiset eivät aina perinteisesti ole omaksuneet esi-isien ideologiaa, uskontoa, ajatusmaailma tai kulttuuriperinteitä. Fiksut ihmiset kaikkialla maailmassa ovat niitä, jotka omassa elämässään omaksuvat hienoja piirteitä muilta ja häivyttävät oman kulttuurin huonoja piirteitä.

Minusta ei pitäisi polttaa kirjoja vaan anlysoida niiden sisältöä. Silti, vaikka joku polttaisi koko maailman kaikki “pyhät kirjat” ei minua haittaisi henkilökohtaisesti koska en ole uskossa enkä herkkänahkainen. Mutta jaan teille kuitenkin erään kokemuksen Iranista: entisessä kotimaassani vasemmistopuolue tappoi satoja imaameita ja sulki moskeijoita Iranin vallankumouksen aikana. Sillä tuloksella, että melkein kaikki maltillisetkin muslimit liittyi tukemaan islamisteja. Tapahtui siis juuri päinvastoin, kuin mihin he tähtäsivät ja lopulta Koraanin polttaminen radikalisoi maltillisia.

Alan Salehzadeh

 

+2
Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisen alan asiantuntija, väitöskirjatutkija ja
luennoitsija. Toimin akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana.

Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin.

Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu