Sananvapautta ei saa antaa ääri-islamistien panttivangiksi

Nyt kohistaan Ranskan Macronin viime aikaisista toimista ja lausunnoista, joista kärkkäimmät arvostelijat ovat olleet löytävinään “islamin vastaisia” elementtejä. Suurin lietsoja on ollut Turkin Erdogan, joka on rynnännyt heittämään isolla letkulla bensaa liekkeihin toteamalla että “muslimeja kohdellaan Euroopassa samalla tavalla kuin juutalaisia ennen toista maailmansotaa. Hänen mukaansa meneillään on muslimien ”lynkkauskampanja”.

Ihmettelen, miten moni täälläkin lähtee mukaan Erdoganin puppu-puheisiin. 

En käsitä mitä pahaa siinä on, että Macron puolustaa Ranskan ydinperiaatetta valtion ja uskonnon erottamisesta (“laicité”). Tämä periaate on ollut Ranskassa jo kauan ennen muslimeita. Myös Jeesusta ja kristinuskoa saa Ranskassa kritisoida avoimesti — on vain reilua, että säännöt ovat kaikille samat. On vaikea käsittää, miten tämä voi jonkun mielestä ollut “muslimivastaista toimintaa”. 

Onkin hienoa, kun Sauli Niinistö puolusti Macronia Twitterissä. 

Euroopan kaikki maltilliset muslimit ovat kiitollisia, kun ääri-islamistilta ja äärinationalismilta katkaistaan siivet. Edes Ranskan muslimeita edustava kansallinen järjestö kiisti, että heitä syrjittäisiin: “muslimeita ei vainota, he saavat vapaasti rakentaa moskeijansa ja harjoittaa uskontoaan”, järjestö tiedotti.

Olen itsekin kirjoittanut paljon siitä, että Turkin Erdogan pitäisi saada aisoihin. Hän koko ajan haukkuu Eurooppaa ja yrittää rohkaista ja yllyttää täällä asuvia muslimeita EU-maita vastaan. 

Monissa arabimaissa ja muslimimaissa loukataan  jatkuvasti tasa-arvon normeja, ihmisoikeuksia, teloitetaan viattomia ja haukutaan feministejä, vasemmistomielisiä ja vapaamielisiä — mutta heille Macronin puheet ovat liikaa! 

EU:n on otettava yhdellä suulla jyrkkä asenne Erdoganin puheita vastaan, eikä antaa hänen kylvää eripuraa. Eurooppa on vastaanottanut pelkästään turkkilaisia noin 5-6 miljoonaa. Kun Erdogan viime vuonna valloitti Pohjois-Syyrian kurdialueen ja synnytti 2 miljoonaa pakolaista, oli jälleen EU se taho joka auttoi ja vastaanotti hädänalaisia. Erdoganin on katsottava peiliin. EU:ssa asuu miljoonia muslimeita, jotka ovat todella tyytyväisiä ja kiitollisia siitä, että asuvat demokraattisessa, sekulaarissa ja tasa-arvoisessa ympäristössä. Toki EU:ssa asuu islam-foobikoita, mutta heitä on pieni määrä verrattuna tasa-arvon puolustajiin ja liberaaleihin. 

Voisivatko EU-maat nyt yhdellä suulla muistuttaa Turkille, että siellä on 20 miljoonaa alkuperäisväestön edustajaa, jotka eivät saa opiskella omalla äidinkielellä? Kymmeniä kurdikansanedustajia ovat nyt vankilassa, vain koska vaatineet opetusta omalla äidinkielellä. Sen sijaan Turkinkieltä ja muita muslimikieliä opetetaan vapaasti Euroopassa. Erdoganin ja häntä edeltäneiden hallitsijoiden tulee katsoa peiliin – kuka teki kansanmurhan Armenialaisia vastaan? Kansanmurhan johdosta ei edes vieläkään ole esitetty anteeksipyyntöä. Saksa on taistellut paljon natsismia vastaan, Turkissa koko armenialaisten kansanmurhan mainitseminenkin on kielletty. 

Sananvapautta ja omia hienoja arvoja pitää puolustaa.  EU:n tulee seistä yhtenäisenä ja vastata yhdellä Erdoganin kaltaisille isottelijoille ja vihanlietsojille. Sananvapautta ei saa antaa islamistien panttivangiksi. 

Kriittinen ajattelu uskontoja kohtaan on kaikkien oikeus. On todella tärkeää, että tämä opetetaan kaikille täällä kasvaville lapsille. Mikä sinulle on pyhää tai arvokasta, ei ole sitä jollekin toiselle. Kyllä uskonnon ja Jumalan pitäisi kestää kritiikkiä.

Alan Salehzadeh

 

 

+13
Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisen alan asiantuntija, väitöskirjatutkija ja
luennoitsija. Toimin akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana.

Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin.

Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu