Turha varovaisuus pois islam-keskustelusta

Tänään on kulunut tasan vuosi siitä, kun islamistit hyökkäsivät Pariisin Bataclan-yökerhoon. Iskussa sai surmansa 130 ihmistä. Vielä tänäkin päivänä yli 20 henkilöä on sairaalahoidossa ja yli 600 saa psykologista tukea traumoihinsa.

Poliittinen islam on vaarallinen. Silti Suomessa ja muualla Euroopassa ei julkisessa keskustelussa juurikaan kritisoida kyseistä uskontoa. Ehkä ajatellaan, että on epäkohteliasta ulkopuolisena kritisoida täällä asuvan vähemmistön uskontoa. Toinen syy voi olla, että halutaan ylläpitää hyviä suhteita diktaattorien hallitsemiin islamistivaltioihin, kuten Saudi-Arabiaan, Gulf-maihin, Iraniin tai Turkkiin.

Muslimien ideologiaa ei tule kohdella pehmeämmin hansikkain tai kritisoida varovaisemmin kuin kristinuskoa, koska kyseessä on ”vähemmistö”. Kaikkia, varsinkin Euroopassa asuvia muslimitaustaisia henkilöitä, hyödyttäisi avoin keskustelu, jossa on tilaa myös kriittiselle tarkastelulle. Onhan poliittinen islam ajanut tuhansia ihmisiä pois kodeistaan Lähi-idästä ja Afrikasta, joten sieltä kotoisin olevat kyllä ymmärtävät tarpeen kritiikille ja varmaan osallistuisivat keskusteluun mielellään. Keskustellaanhan täällä avoimesti myös muista ideologioista, kuten kristinuskon eri haaroista tai kommunismin ja kapitalismin kaltaisista aatteista.

Tärkeää on, missä hengessä keskustelu käydään. Nyt keskustelu islamista polemisoituu kahteen ääripäähän. Toisaalta möyhäävät äärirasistit, jotka vihaavat kaikkea erilaisuutta. Toisaalta on hyssyttelevä siipi, joka pyrkii lakaisemaan terrorismin yhteyttä islaminuskoon maton alle ja näkee pahantekijöissä uhrin.

Islamin poliittinen osa sisältää paljon epätasa-arvoisia kohtia, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia. Näitä on toki Raamattukin pullollaan, mutta renesanssin aikana ryhdyttiin painottamaan teksteistä löytyviä pehmeitä arvoja ja häivytettiin esimerkiksi rankaisemiseen liittyvien kohtien painoarvoa. Samaa sopii odottaa tapahtuvan islamissakin.

Joka tapauksessa, islam on ideologia siinä missä muutkin, ja siitä tulee käydä avointa keskustelua kaikkialla.

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisen alan asiantuntija, väitöskirjatutkija ja
luennoitsija. Toimin akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana.

Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin.

Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu