Vähemmistöjä suojeltava vihanlietsonnalta

Auschwitzin keskitysleirin 75-vuotismuistojuhla on aiheuttanut iskuja juutalaisyhteisöjä vastaan. Suomessakin Turun synagogaan iskettiin, ja Helsingissä synagoga on joutunut nostamaan turvatoimia kasvavan uhan alla. 

Ikävää, kun turvallisessa Suomessa väestöryhmiä targetoidaan. Tässä asiassa Suomi ei ole mennyt eteenpäin, päin vastoin. Ilkivaltaa ollaan viime vuosina tehty paitsi juutalaisten synagogia, myös muslimien moskeijoita vastaan. Ja onpa kirkkojakin tuhopoltettu. Viime aikoina Suomessa myös uutisoitiin äärioikeistolaisesta, joka suunnitteli joukkosurmaavansa maahanmuuttajia. Isku saatiin onneksi estettyä. 

Uskoisin, että tämän kaltainen ihmisryhmien targetointi tulee lisääntymään, ellei ryhdytä toimenpiteisiin sen kitkemiseksi. Täytyy muistaa, että juutalaiset ja muslimit eivät hallitse Suomessa. He ovat pieniä vähemmistöuskontoja. Heitä kohtaan tehdyt vihaiskut eivät ratkaise mitään. Jos joku kokee järjestelmän epäoikeudenmukaiseksi, hänen tulee käyttää demokraattisia kanavia sanomansa edistämiseksi, ei ilkivaltaa. 

Auschwitzin 75-vuotismuistojuhlassa islamilaiset imaamit ja muiden ideologioiden edustajat osallistuivat ensi kertaa rinta rinnan muistojuhlaan. Tämä on voimakas viesti siitä, että olemme kaikki ihmisryhmät yhdessä vihaa vastaan. Ruotsissa viedään peruskoululaisia tutustumaan keskitysleireille, jotta lapset oppivat mitä vihanlietsonnasta voi seurata. Tätä voisi harkita Suomessakin. 

Monien mielestä juutalaisiin kohdistuva viha johtuu Israel-Palestiina-konfliktista. Olen eri mieltä. Juutalaisiin kohdistuvan vihaa on peräisin historiasta ja uskonnon konservatiivisen tulkinnasta sekä rasismista. Valitettavasti Euroopassa ja Suomessa jotkut äärinationalistit lietsovat vihaa tätä pientä ihmisryhmää vastaan. Tavallaan tässä mielessä äärioikeisto ja ääri-islamistit tekevät yhteistyötä, kun suorasti ja epäsuorasti ovat juutalaisia vastaan. Kaikkialla jossa ääri-nationalismi ja ääri-islamismi kasvaa, siellä myös antisemitismi kasvaa.

Juutalaiset ovat Lähi-idän alkuperäisiä asukkaita, joiden oikeuksia sekä kristityt että islaminuskoiset hallitsijat ovat valtakausillaan sortaneet. Juutalaisia onkin vainottu siitä asti, kun kristilliset hallitsijat ja myöhemmin islamin hallitsijat levisivät alueella. Vainojen takia juutalaiset levittäytyivät Eurooppaan ja muualle maailmaan, mutta eivät edelleenkään ole turvassa.

Hallituksen aloitteet vihanlietsonnan kitkemiseksi ovat tervetulleita. Myös uskonnollisten tekstien modernimpi tulkinta ja kahden valtion mallin hyväksyminen Israel-Palestiina-konfliktissa ovat tärkeitä. 

Jokaisella pitäisi olla oikeus harjoittaa maltillisesti omaa uskontoaan, olipa kyse islamista, juutalaisuudesta, kristinuskosta tai muusta. Uskonnollisilla ja etnisillä vähemmistöillä pitää olla rauhalliset ja turvalliset olot.

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu