Venezuelan tilanne saa miettimään, eletäänkö kylmää sotaa 2.0

Venezuelan tilanne on pitkään herättänyt huolta. Ihmisten hädästä kantautuu uskomattomia tarinoita. Esimerkiksi Der Spiegelin jutun mukaan Venezuelalainen insinööri, joka ennen sai palkkaa 1200 USD, nyt sai enää 3 USD. Sillä hän saa perheelleen ostettua yhden broilerin – kuukaudessa. Iranin kanssa Venezuelalla on yhteistä rikkaat öljyvarastot, kansan hätä ja hirmuhallinto. 

Venezuelassa kolmikko eli Venäjä, Iran ja Turkki tukee Maduroa, koska heillä on yhteinen vihollinen: Yhdysvallat. Lisäksi maat pelkäävät kansannousuja, sillä heitä hirvittää ajatus että omassa maassa tapahtuisi vastaava. Vastapuoli tukee oppositiojohtoa, vaikka toistaiseksi EU:lla ei ole virallista yhteistä kantaa. Osa jäsenmaista on kuitenkin ilmaissut tukensa oppositiolle Yhdysvaltojen tavoin. Saa nähdä mihin suuntaan EU kallistuu, jos tilanteeseen ei löydy rauhanomaista ratkaisua. 

Iranin entinen presidentti Ahmadinejad ja Hugo Chavez olivat aikoinaan parhaita kavereita. Maiden väliset hyvät suhteet ovat säilyneet, ja Iran paheksuu Venezuelan “vallankumousyritystä” ja toivoo maan voivan ratkoa ongelmansa “keskustelemalla” jotta “demokraattinen” Maduro voisi pysyä vallassa. Ironista on, että Iranin papiston kivat puheet ja ehdotukset eivät ole toteutuneet omassa maassa yli 40 vuoteen.  

Turkin Erdogan on pitkään ilmaissut tukensa Madurolle ja toivonut, että Venezuelan “demokraattinen järjestelmä ja hallitus säilyisi ennallaan”. Myös Erdoganin kannattajat ovat ryhtyneet osoittamaan tukeaan Madurolle. Ihailu on molemminpuolista. Maduro on kutsunut Erdogania uuden maailman johtajaksi ja on viime aikoina viitannut toistuvasti hänen ja Erdoganin läheisiin suhteisiin.

Öljykauppa saattaa aiheuttaa uuden aseellisen konfliktin

Iran myy öljynsä USA:n ja pakotteiden pelosta muiden maiden lipun alta, ja hyödyntää tässä hyviä suhteitaan Venezuelan kanssa. Iran vaihtaa öljynsä venezuelalaiseen kultaan. Molemmat maat ovat joka tapauksessa USA:n silmissä vihollisia.

Nyt on kuitenkin muodostunut vaarallinen tilanne. Venezuela on lähettänyt armeijansa eskortoimaan iranilaisia öljylaivoja, ja vastapuolella USA on käskenyt omaa laivastoaan estämään iranilaisten öljykuljetukset Venezuelaan. Tilanne on juuri nyt käynnissä, eikä vielä ole selvää, minkälaiseen ratkaisuun osapuolet turvautuvat. 

Kansainväliset pakotteet ja Yhdysvaltojen sanelemat kauppasaarrot saattavat joskus johtaa toivottuun lopputulokseen. Täytyy kuitenkin muistaa, että USAn ykköstavoitteena on omien etujen turvaaminen. Sillä aikaa kun suurvallat taistelevat herruudesta, kansa Iranissa, Venezuelassa elää todellisessa hädässä. Olisi hienoa, jos EU kykenisi ottamaan vahvaa johtajuutta kriisinhallinnasta ja siviilien hädän lievittämisessä.

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu