Onko tämä Suomen kohtalonkysymys hyvissä käsissä?

Tuhat uutta tohtoria vaatii hyvän strategian, koska rahat ovat valtiolla loppumassa.

”Yliopistoille lisärahoitus tuhannen uuden tohtorin kouluttamiseen.”

Politiikka tarvitsee iskulauseita jäädäkseen mieleen. Mieluummin jotain konkreettista kuin abstraktia. Sellainen on lupaus tuhannesta uudesta tohtorista. Opetus- ja kulttuuriministeriö on varannut hankkeeseen rahaa 255 miljoonaa.

Lisärahoitus suunnataan tuhannelle väitöskirjatutkijalle, jotka otetaan yliopistoihin määräaikaisiin, kolmen vuoden työsuhteisiin suorittamaan tohtorin tutkintoa, kertoo ministeriö.

Päätöksen taustalla on tutkimus- ja kehitystoimintaa käsitelleen parlamentaarisen työryhmän raportti. Siinä puolueet sitoutuvat lisäämään tutkimusrahoitusta 200 miljoonalla eurolla vuodessa. Samalla toivotaan, että yrityssektori lisäisi omaa tutkimusrahoitustaan 400 miljoonalla eurolla vuosittain.

Tuhannen uuden tohtorin ohjelma käynnisti saman tien keskustelun siitä, onko Suomessa rahan lisäksi ajatusta siitä, miten lisärahaa kannattaisi käyttää. Onko strategista näkemystä siitä, mitkä alat ovat tulevaisuuden lisäarvon kannalta oleellisia?

Arto Lahden selvitys suomalaisten yritysten menestyksestä viimeisen vuosikymmenen aikana antaa vihjeitä voittaja-aloista.

Yksi tällainen lienee lääketiede ja hoivasektorin teknologiset ratkaisut. Toinen ohjelmistoala peleineen ja tietoturvan ratkaisuineen. Ainakin selvityksen perusteella pääomalle saa näillä aloilla hyvää tuottoa. Ne ovat myös tyypillisesti aloja, joissa vaaditaan korkeaa osaamista, ehkäpä juuri niitä tohtoreitakin.

Tohtoritehtailun lisäksi pitäisi myös perusteiden olla kunnossa. Jos varhaiskasvatuksenkin jälkeen lasten perustaidoissa on mittavat erot, ne heijastuvat peruskouluun. Dominoilmiötä eivät pysäytä lisätohtoritkaan.

Suomessa on ilmeisesti edelleen varaa panostaa sekä koulutuksen alku- että loppupäähän. Talouskasvua kuitenkin tarvitaan kaveriksi, koska muuten pitää tehdä ikäviä valintoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu