95 vuoden jälkeen / Suomi – Serbian luotettava kumppani ja EU:n Länsi-Balkanin laajentumisen vahva tukija

Belgrad ja Helsinki viettävät tänä vuonna 95 vuotta diplomaattisuhteiden solmimisesta. Viimeisten 95 vuoden aikana Eurooppa ja koko maailma ovat kokeneet merkittäviä muutoksia. Lukuisat globaalit ja alueelliset haasteet eivät kuitenkaan estäneet Serbian ja Suomen lujaa päättäväisyyttä vahvistaa edelleen keskinäisiä suhteita ja yhteistyötä. Tämän yhteistyön hedelmät näkyvät tänään joka vaiheessa.

Noin kolmekymmentä suomalaisyritystä toimii menestyksekkäästi Serbiassa, kaupankäynti on nousussa ja Suomesta Serbiaan ja päinvastoin saapuvien matkailijoiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Kulttuuri- ja koulutusalalla toteutettiin kuluneella kaudella huomattava määrä hankkeita ja Suomi antoi Serbialle myös merkittävää asiantuntijatukea EU-liittymisprosessissa.

Suomalaiset yritykset ovat tervetulleita vahvistamaan läsnäoloaan Serbian markkinoilla. Tässä mielessä odotamme Suomen osallistumista EXPO 2027 -näyttelyyn Belgradissa ja olemme myös avoimia suomalaisten yritysten osallistumiselle projekteihin, kuten BIO-4 Campus, tie-, energia- ja viestintäinfrastruktuurin rakentaminen jne. Kuljetusalalla on erityisen tärkeää nopeuttaa kaikkia tarvittavia toimia Belgradin ja Helsingin välisten suorien lentojen uudelleen avaamiseksi, mikä edelleen vahvistaa keskinäisiä siteitä ja yhteistyötä. Suomalaisten yritysten, kuten Taaleri Groupin, Wärtsilän, Lindströmin, Afarakin, Fortaco Groupin, PKC:n ja muiden investoinneilla on positiivinen vaikutus Serbian ja koko alueen talouskehitykseen. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Serbian talous kasvoi 4,7 prosenttia, mikä on Euroopan korkein, julkinen velka putosi alle 48 prosenttiin suhteessa BKT:hen, inflaatio ja työttömyys laskivat merkittävästi, mutta samaan aikaan todistamme ulkomaisten suorien investointien ja uusien työllistyneiden määrän nopean kasvun.

Olemme erittäin kiitollisia Suomen tuesta Serbian liittymiselle EU:hun. Tämä tuki ei ole vain sanallista, vaan myös hyvin käytännöllistä erilaisten hankkeiden kautta, jotka tähtäävät Serbian EU-valmiuden lisäämiseen, mukaan lukien EU:n rahoitusmekanismit, kuten Twinning ja TAIEX.

Serbia on saavuttanut merkittäviä tuloksia uudistuksissaan ja ottanut merkittäviä askelia eurooppalaisella tiellään, erityisesti talouden alalla, samalla kun se on parantanut oikeusvaltioperiaatteita, tiedotusvälineiden vapauksia, demokraattisia ja hyvin toimivia instituutioita, tasa-arvoa, ihmisoikeuksien kunnioittamista ja riippumatonta oikeuslaitosta sekä korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa. Nämä ovat eurooppalaisen yhteiskunnan peruspilareita, joiden avulla kansalaiset voivat nauttia rauhasta, vauraudesta ja yhtäläisistä oikeuksista.

Täysjäsenyys EU:ssa on strateginen sitoumus ja Serbian ulkopolitiikan prioriteetti. Jaamme ja puolustamme eurooppalaisia ​​arvoja ja haluamme edelleen edistää Euroopan rauhaa, vakautta ja vaurautta. EU on Serbian tärkein talouskumppani kaikilla mittareilla. Noin kaksi kolmasosaa kaupastamme on EU:n kanssa ja kolme viidesosaa kaikista suorista sijoituksista tulee EU:n jäsenmaista. Serbian siteet EU:hun ja sen jäsenmaihin, kuten Suomeen, ovat vahvat ja katkeamattomat ja Serbia haluaa ja ansaitsee olla yksi ensimmäisistä uusista EU:n jäsenistä.

Vuodesta 2014 lähtien Serbian tasavalta on avannut kaksikymmentäkaksi 35-stä neuvotteluluvuista EU:n kanssa ja sulkenut jo väliaikaisesti kaksi. Olemme valmiita avaamaan Klusterin 3 (kilpailukyky ja inklusiivinen kasvu) Euroopan komission ehdotuksen mukaisesti ja jatkamaan omistautunutta työtä Klusterin 2 (sisämarkkinat) ja Klusterin 5 (resurssit, maatalous ja koheesio) parissa. Toivomme, että lisää lukuja avataan pian. Suomen tuki tässä asiassa on meille erittäin tärkeää. Vuoteen 2027 mennessä Serbia aikoo saattaa päätökseen kaikki suuret lainsäädännölliset, taloudelliset ja poliittiset uudistukset, joita tarvitaan EU:hun liittymiseksi.

Belgrad jatkaa rakentavaa osallistumistaan ​​EU:n edistämään Prištinan kanssa käytävään vuoropuheluprosessiin. Ja on enemmän kuin selvää, että Belgrad on se rakentava osapuoli, mutta se ei valitettavasti riitä tämän prosessin onnistumiseen. On välttämätöntä, että Priština toimii samalla tavalla eli täyttää kauan sitten tekemänsä sitoumukset – sopimukset, joiden takana Euroopan unioni itse seisoo ja lopettaa yksipuoliset toimet, jotka sinnikkäästi, jatkuvasti ja vakavasti lisäävät jännitteitä ja uhkaavat Kosovo-Metohijan serbiyhteisön perusoikeuksia, turvallisuutta ja selviytymistä.

Serbian tasavalta on sitoutunut rauhaan ja kaikkien ongelmien ratkaisemiseen vuoropuhelun avulla sekä tien löytämiseen vakaampaan ja vauraampaan tulevaisuuteen kaikille kansalaisille. Lisäksi Serbia tekee valtavia ponnisteluja hyviin naapuruussuhteisiin, jotka perustuvat kunnioitukseen, luottamukseen ja yhtäläisiin mahdollisuuksiin. Se on myös yksi Serbian ulkopolitiikan painopisteistä. Alueelliset aloitteet, kuten Open Balkan ovat erittäin hyödyllisiä mekanismeja alueiden välisen yhteistyön lisäämiseksi. Alueellemme pohjoismainen yhteistyö on yksi parhaita esimerkkejä menestyvästä alueellisesta yhteistyöstä ja kiitämme Suomea ja muita Pohjoismaita kokemusten jakamisesta.

Serbian ulkopolitiikka perustuu sen kansallisten etujen säilyttämiseen, mutta aina kansainvälisen oikeuden perusperiaatteita ja Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjaa kunnioittaen sekä kaikkien konfliktien ja riitojen rauhanomaisen ratkaisemisen tukemiseen, riippumatta ovatko ne Euroopassa, Lähi-idässä tai muualla. Suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittaminen on yksi Serbian ulkopolitiikan johtavista periaatteista. Tässä mielessä Serbia tukee täysin kaikkien YK:n jäsenvaltioiden suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Serbian tasavalta on luotettava ja uskottava kumppani, joka pyrkii edistämään alueellista, eurooppalaista ja maailmanlaajuista turvallisuutta ja vakautta. Vaikka kohtasimme lukuisia haasteita ja liian monimutkaisia ​​geopoliittisia olosuhteita, onnistuimme säilyttämään vakautemme ja jatkamaan vahvan yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen polkua vahvojen makrotaloudellisten indikaattoreiden osoittamana jo usean vuoden ajan.

Suomi on erittäin suosittu Serbiassa, jossa sen nimi liitetään kauniisiin maisemiin, tuhansiin järviin, saunoihin, Lappiin, eloisiin Euroviisuesityksiin ja maailman onnellisimpana kansana. Serbiassa Suomi nähdään edelläkävijänä myös digitalisaatiossa, kiertotaloudessa, viestinnän, liikenteen ja liikkumisen älykkäissä ratkaisuissa, älykkäissä kaupungeissa, puhtaassa ja uusiutuvassa energiassa, ilmanlaadussa, jätehuollossa, vihreissä teollisuusprosesseissa, hi-tech kaivostoiminnassa ja prosessointilaitteissa sekä muissa älykkäissä ja ympäristöystävällisissä ratkaisuissa. Nämä ovat kaikki alueita, joilla me Serbiassa olemme erittäin innokkaita tekemään yhteistyötä Suomen kanssa.

Tänä vuonna näemme uusia merkittäviä läpimurtoja Serbian ja Suomen välisissä suhteissa – sekä tiivistyvän poliittisen vuoropuhelun alalla, korkean tason vierailujen vaihdon kautta, että taloudellisen yhteistyön ja vaihdon edelleen tiivistämisenä kulttuurin, koulutuksen, tieteen & teknologian aloilla.

Presidentti Aleksandar Vučić oli yksi ensimmäisistä ulkomaisista johtajista, joka onnitteli vanhaa ystäväänsä presidentti Alexander Stubbia vaalivoitosta ja kutsui hänet vierailulle Serbiaan. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan valtuuskunta vieraili huhtikuussa 2024 Serbiassa ja 6.6.2024 Belgradissa pidettiin molempien maiden ulkoministeriöiden poliittiset neuvottelut, jotka valmistelivat myös tulevia ministeri- ja muita korkean tason vierailuja. Serbian ja Suomen vahvat siteet ovat osoitus yhteistyön ja keskinäisen ymmärryksen voimasta.

Suomi on jo seitsemättä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa ja me kaikki voimme oppia Suomesta paljon. Samassa mittauksessa Serbia kirjaa nopeimman etenemisen vuodesta toiseen, mikä näkyy erityisesti nuorten alle 30-vuotiaiden keskuudessa – Serbia on nyt kolmannella sijalla maailmassa henkilökohtaisen onnellisuuden suhteen.

Serbian uutena Suomen-suurlähettiläänä toivon todella, että ajan myötä Serbia saa lisää näkyvyyttä ja suosiota Suomessa ja että positiiviset uutiset Serbiasta eivät tule pelkästään tennismestari Novak Djokovićin tai NBA-tähden Nikola Jokićin menestyksestä tai euroviisujen osallistujista, kuten Marija Šerifović, joka voitti kilpailun vuonna 2007, joka pidettiin täällä Helsingissä. Serbialla on merkittävä geopoliittinen, historiallinen ja kulttuurinen paikka Euroopan kansojen yhteisössä. Olemme erottamaton osa Eurooppaa ja Euroopan tulevaisuus kuuluu myös Serbian ja koko Länsi-Balkanin nuorille. Serbian ja muiden Länsi-Balkanin maiden hyväksyminen EU:hun on myös paras investointi rauhaan, vakauteen, turvallisuuteen ja taloudelliseen kehitykseen Euroopassa. Ilman Serbiaa ja ilman Länsi-Balkania – EU on yksinkertaisesti sanottuna – epätäydellinen. Vain yhtenäinen Eurooppa voi täysin saavuttaa yhteisen tavoitteemme. Meillä ei ole enää aikaa hukattavaksi.

 

Aleksandar Janković

Serbian Suomen-suurlähettiläs

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu