Rehtorit ovat Suomen koulutusjärjestelmän pyhä lehmä

Kun seuraa Suomen koulutuspoliittista keskustelua on selvää, että rehtoreiden toiminta on suomalaisessa koulutuspoliittisessa keskustelussa jonkinlainen pyhä lehmä. Raskasta työtä tekeviä opettajia haukutaan milloin mistäkin ja tänä päivänä opettaja voi saada syytteen niskaansa, kun ”kehtaa” puuttua pikku kullannuppujen koulukiusaamiseen ja muunlaiseen häiriökäyttäytymiseen. Rehtori on kuitenkin koulun johtaja ja johtaja vastaa kokonaisuudesta. Jos koulussa menee hyvin, oppilaita ei kiusata ja oppilailla on työrauha ja koulussa saavutetaan hyviä oppimistuloksia, rehtorit tietenkin haluavat valokeilaan nauttimaan koulunsa hyvästä maineesta. Jos koulussa sen sijaan kiusataan rankalla kädellä ja kukaan ei tee mitään, kuka vastaa silloin siitä, että koulussa on asiat todella pahasti pielessä? Niin, rehtori tietenkin.

Olen hyvin vahvasti sitä mieltä, että jos koulussa on ongelmia, rehtorilla on vastuu ryhtyä tarvittaessa erittäin koviin toimenpiteisiin ongelmien rauhoittamiseksi. Nykyään tyypillinen ongelmatilanne se, kun maahanmuuttajataustainen oppilas haukkuu rasistisesti kantasuomalaista oppilasta. Tällaisessa tilanteessa rehtorin pitää antaa täydet valtuudet opettajille puuttua tällaiseen koulukiusaamiseen ilman pelkoa siitä, että opettajia syytetään rasismista. Kaikkeen koulukiusaamiseen pitää puuttua samalla intensiteetillä ja oikeudenmukaisella asenteella, oli tekijänä sitten kantasuomalainen tai maahanmuuttajataustainen oppilas. Jos minä olisin rehtori, sanoisin palavereissa opettaja-alaisilleni, että kaikissa ongelmatilanteissa ottakaa minuun välittömästi yhteyttä, minä ratkaisen kaikki ongelmat välittömästi. Sen takia minut on palkattu tänne. Vastuunkanto oppilaista vaatii rohkeutta, tarvittavaa luonteen lujuutta ja toimintaa. Rehtoriksi ei sovi kaiken ymmärtävä ja kaiken suvaitseva henkilö, tarvitaan linjaa ja rohkeutta pysyä linjassa. Yritysmaailmassakin on pelkästään aineettoman asiankin eli rahan suhteen johtajien tulosvastuu. Jos johtaja ei tee tulosta, johtaja laitetaan vaihtoon. Kouluihin tarvitaan paljon tiukempaa tulosvastuullisuutta koulukiusaamisen ja häiriökäyttäytymisen suhteen kuin yritysmaailmassa rahan suhteen. Kouluissa rehtorien vastuulla on herkässä kasvuiässä olevien lasten hyvinvointi ja kehitys. Sen velvollisuuden laiminlyönti on erittäin vakava asia, ja siihen tulee puuttua rankalla kädellä.

Koulujen ongelmat eivät ratkea loputtomilla kahvipalavereilla ja lässyttämisellä. Rankoissa koulukiusaamistapauksissa laittaisin koko arvovaltani peliin, että kiusaaja erotetaan koulusta, ei kiusattua. Rehtorilla pitää olla selkärankaa ja rohkeutta toimia lasten parhaaksi ja lasten edun mukaisesti ja heidän täytyy ottaa aktiivisempi ote ongelmakoulujen tilanteessa. Lainsäätäjän velvollisuus on tarjota parhaat toimintaedellytykset koulukiusaamisen lopettamiseen ja oppilaiden työrauhan turvaamiseen, mutta viime kädessä vastuu työyksikön eli koulun toiminnasta on koulun rehtorilla. Suomen poliisin rikosylikomisario Tapani Tasanto on muistuttanut siitä, että ”Koulujen rehtori ja opettajat ovat valvontavastuussa ja virkamiehinä heitä sitovat muun muassa rikoslain, lastensuojelulain ja perusopetuslain säännökset. Perusopetuslaissa sanotaan, että koulun opettajan tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta kiusaamisesta, häirinnästä tai väkivallasta siihen syyllistyneen ja sen kohteen huoltajille” http://yle.fi/uutiset/3-8377553

0
AleksiNiskanen
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas 2021 Helsingin vaalipiirissä. Vaalinumeroni on 447. Kansanedustaja Jukka Mäkysen eduskunta-avustaja. Yhteiskuntatieteiden maisteri. Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (PS). Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston jäsen. Mielipiteet ovat omia mielipiteitäni.

www.aleksiniskanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu