Hallituksen exit-strategian puutteet

Mediassa on pitkän kevättä tuotu esiin vaatimus, että koronaa varten on oltava olemassa exit suunnitelma. Hallituksella on oma koronan exit-strategia, joka tarkoittaa suunnitelmaa koronarajoitusten purkamisesta ja yhteiskunnan asteittaisesta palaamisesta ns. normaalitilaan. Kun erilaisilla alueellisilla rajoitustoimilla on saatu tautilanne hallintaan, voidaan avata asteittain ravintoiloita ja muita yrityksiä asiakkaille. Liikuntahallit avautuvat, pääsee kahvilaan. Yhteiskunta palaa normaalitilaan epidemiatilanteen niin mahdollistaessa.

Mitään uskottavaa exit-suunnitelmaa ei kuitenkaan voi olla ennen kuin on tiedossa, milloin suomalaiset saavat kolmannen korona-rokotteen. Ja neljännen ja viidennen. Ja niin edespäin.

Kukaan ei tiedä, milloin pandemia loppuu. Lisäksi kahdellakaan rokotetta saaneella henkilöllä ei ole suojaa koronaa vastaan ikuisesti, vaan tarvitaan säännölliset rokotukset niin kauan kun pandemia on päällä.

Jokaisella otetulla rokotteella on immuunivaste, joka tarkoittaa sitä, että rokotteen antama immuniteetti korona-virusta vastaan heikkenee ajan myötä. Pfizer-yhtiön tutkimusten mukaan toisen rokotteen saaneella henkilöllä on heidän yhtiön rokotteet saaneella henkilölle erittäin tehokas suoja koronaa vastaan jopa kuuden kuukauden ajan. Toisen rokotteen antama suoja on yhtiön tutkimusten mukaan tehokas myös koronan erilaisia virusmuunnoksia eli variantteja vastaan. Tämä tarkoittaa sitä, että niin kauan kun korona on keskuudessamme erilaisine muunnosviruksineen, niin samalla jatkuu myös tarve uusien rokotteiden hankkimiseen suomalaisille.

Suomen hallitus epäonnistui rokotehankinnoissa viime vuonna. Myös EU teki suuria virheitä rokotehankinnoissa. Hallitus on ajamassa alas kotimaisen rokotetuotannon. Yle uutiset kertoi tässä kuussa, että kotimainen rokoteyritys, joka on ollut kehittämässä nenäsumutteena annettavaa koronarokotetta, on jäämässä ilman Business Finlandin tukea (lähde: https://yle.fi/uutiset/3-11919634 ). Ilman kotimaista rokotetutkimusta ja tuotantoa Suomi on täysin ulkomaisten rokotetoimitusten varasssa. Maailmalla on ollut ja tulee olemaan erittäin kovaa killpailua tulevista koronarokotteista.

Tämänhetkinen tilannekuva on se, että Marinin hallitus luottaa edelleen sinisilmäisesti siihen, että EU hoitaa rokotehankinnat Suomelle hyvissä ajoin.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Tiukka rajavalvonta vihdoin ja viimein kuntoon jatkuen niin kauan, kun pandemia jyllää maailmalla. Lisää resursseja rajavartiolaitoksella, tullille ja poliisille suorittaa rajavalvontaan liittyviä tehtäviä.

Avataan hallitusti yrityksiä ja paikkoja Suomessa, koko ajaen muistaen sen, että tautilanne voi lähteä nopeasti pahentumaan.

Hallituksen pitää välittömästi käynnistää Suomen oma rokotetutkimus ja ajan myötä käynnistää Suomen oman koronarokotteen tuotanto. Kotimaisille rokoteyhtiöille on viipymättä myönnettävä Business Finlandin tuet ja sitä kautta heidän toiminnan jatkuvuuden turvaaminen rokotteiden kehittämisessä. Suomi saisi rokotettua tehokkaasti ja säännöllisesti oman väestönsä ja sen lisäksi meille avautuisi aivan uusia mahdollisuuksia vientimarkkinoille, kun maine huipputason korona-rokotteesta kirisi maailmalle.

Hallituksen tulisi käynnistää neuvottelut jokaiseen ilmansuuntaan seuraavista rokote-eristä eli Suomen pitää itse olla proaktiivinen neuvottelija seuraavista rokotteista. Emme voi missään nimessä luottaa siihen, että EU tai joku muu toimija antaa Suomelle tarvittavan määrän uusia koronarokotteita. Suomen hallituksen tulee tehdä kaikkensa sen eteen, että suomalaiset saavat jatkossa tarvittavan määrän rokotetoimituksia maahan.

Ideaalitilanteessa Suomi onnistuu tulevaisuuden rokotehankinnoissa niin hyvin, että rokotteita on ympäri vuoden saatavilla kaikille halukkaille. Tämä säännöllinen rokottaminen mahdollistaisi sen, että suomalaiset yritykset pysyisivät auki sillä periaatteella, että esimerkiksi konsertteihin ja muihin yleisötapahtumiin pääsee negatiivisella koronatestituloksella ja rokotustodistuksella. Roketodistus olisi esimerkiksi sellainen, että pitää olla vähintään kaksi korona rokotetta otettuna. Lisäksi kun puhutaan ensi vuoden tilanteesta, niin jos toisesta koronarokotteesta olisi kulunut yli kuusi kuukautta, niin silloin tarvittaisiin kolmannesta rokotteesta rokotetodistus, joka oikeuttaisi erilaisiin yleisötilaisuuksien osallistumista.

Selvitin koronan-tilannekuvaa Helsingin sosiaali- ja terveysviraston johdolta. Kolmas rokote on todennäköisesti tarvitaan tämän vuoden loppuvuodesta koronan-rokotteen antaman rajallisen ajan immuunivasteen näkökulmasta. Tilanne rokotusten suhteen on se, että toisenkin annoksen antamisessa koko väestölle menee pitkälle ensi syksyyn. Jos Suomeen tulee ennen loppuvuotta uusia virusmuunnoksia, tarvitaan uusia rokotteita jo ennen vuodenvaihdetta, mikäli nykyiset rokotteet eivät anna kunnollista immuniteettia uusia muunnosviruksia vastaan.

Selvitysteni mukaan niin maan hallitukselta kuin THL:ltäkään ei ole tullut alueellisille toimijoille kuten sosiaali- ja terveystoimialoille tietoa siitä, mikä on kolmannen korona-rokotteen tilannekuva. Kysymys on siitä, että saako Suomi rokotteita tarpeeksi ja onko neuvotteluja uusista rokotehankinnoista ensi talven varalle edes aloitettu? Mikäli toimenpiteitä ei ole tehty ja jos ne jätetään liian myöhäisiksi, niin Marinin hallitus tulee toistamaan samat virheet kuin vuoden 2020 rokotehankinnoissa. Yhteiskunta joudutaan sulkemaan, tulee jälleen poikkeusolot ja lisää konkursseja. Niin kauan kun pandemia jyllää maailmalla, vain säännölliset rokotukset mahdollistavat yhteiskunnan siirtymisen normaalitilaan.

+2
AleksiNiskanen
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas 2021 Helsingin vaalipiirissä. Vaalinumeroni on 447. Kansanedustaja Jukka Mäkysen eduskunta-avustaja. Yhteiskuntatieteiden maisteri. Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (PS). Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston jäsen. Mielipiteet ovat omia mielipiteitäni.

www.aleksiniskanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu