Helsinki aikoo tutkia rasismia sote-palveluissa

Jätin eilen Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa eriävän mielipiteen vasemmistoliiton Mia Haglundin valtuustoaloitteeseen, jossa halutaan tutkia rasismikokemuksia Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluissa . Yritin saada sote-lautakunnan lausumaan hänen valtuustoaloitteestaan, että sote-lautakunta ei kannata aloitetta. Vastaehdotukseni ei saanut kannnatusta.

(linkki Mia Haglundin valtuustoaloitteeseen: (https://www.hel.fi/static/public/apk/haglumia2/95D78CA5-844F-4C43-A928-533BF6BCE589/Liite.pdf )  .

(eilisen Helsingin sote-lautakunnan pöytäkirja ei ole vielä valmis, mutta se ilmestyy tänne: https://www.hel.fi/sote/fi/paatoksenteko/lautakunnan-paatosasiakirjat/asiakirja?year=2020&ls=11&doc=Sote_2020-10-06_Sotelk_15_El)

Aloitteessa halutaan selvittää rasismikokemuksia sekä työntekijöiden, että asiakkaiden osalta sote-palveluissa. Aloitteessa ei ole edes määritelty, mitä rasismi on, ja mitä se ei ole. Lisäksi aloitteesta ei käy ilmi, mitä tutkimustiedolla varsinaisesti tehdään.

Uskon vahvasti, että tällaisella tarkoituksenhakuisella selvityksellä on selvästi enemmän haittaa, kuin hyötyä. Vime vuosina on perusteettomasti syytetty ja leimattu poliisia, lipuntarkastajia ja monia muita ammattikuntia perättömillä rasismisyytöksillä. Kun näitä tapauksia on selvitetty on käynyt ilmi, että rasismia ei ole ollut näissä tapauksissa. Esimerkiksi poliisin työ on ollut jo vuosia haastavaa senkin vuoksi, että heidän rikostutkintaa haittaa se, että heidän on kohdeltava silkkihansikkain ulkomaalaisia rikostekijöitä.

Perättömät rasismisyytökset voivat pahimmassa tapauksessa tuhota henkilön työuran ja aiheuttaa vakavaa mainehaittaa niille työnantajille, joihin perättömät rasismisyytökset kohdistuvat. Minä haluan, että helsinkiläiset sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, lääkärit, sairaanhoitajat ja muu henkilökunta, saavat tehdä työnsä rauhassa ilman pelkoa perättömistä rasismisyytöksistä.

Kaikkeen epäasialliseen kohteluun on tietenkin puututtava, mutta epäasiallisen käytökseen puuttumisen lähtökohtana ei voi olla tietyn ”taikasanan” mainitseminen.  Nykyisin on vielä tyypillistä se, että näihin perättömiin rasismisyytöksiin otetaan mukaan sosiaalinen media ja valtakunnan media maalittamaan rasismisyytöksen kohteita, ennen kuin asiaa on edes selvitetty. Näin esimerkiksi HSL:n lipuntarkastajajutussa, jossa kaikki HSL:n lipuntarkastajat saivat leiman otsaan, KUNNES selvisi, että he toimineet täysin oikein

(lähde: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dfb6ab46-8e1e-461b-b11f-e700f0b855c6?fbclid=IwAR0AGVvbgsMH0N7-CJjQuBAd2m3XXPG1ZTm3Sbr6Z5Nq24p42dZ7Rlm-oQE ).

HSL:n lipuntarkastajien maineenpalautus on tosin haastavaa, kun vahinko oli ehtinyt jo tapahtua valtamedian rynnätessä kauhistelemaan tapausta ennen kuin asiaa oli poliisin toimesta selvitetty.

Asioita voi ja saa tietenkin selvittää, mutta Helsingin kaupungin ei pitäisi teettää tutkimusta, joka vaikuttaa tarkoituksenhakuiselta. Pahoin pelkään, että tällä rasismiselvityksellä saadaan juuri sellaisia tuloksia, jotka palvevat vastakkainasettelua ja lisäävät polarisaatiota.

+5
AleksiNiskanen
Perussuomalaiset Helsinki

Kansanedustaja Jukka Mäkysen eduskunta-avustaja. Yhteiskuntatieteiden maisteri. Mielipiteet ovat omia mielipiteitäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu