Ikäsyrjinnän seuraukset ovat kohtalokkaita Suomelle

Suomessa on käyty viime aikoina paljon keskustelua Suomen työmarkkinoista, taloudesta ja Suomen kilpailukyvystä. Keskustelu on painottunut hyvin rajoitettuihin painopistealueihin siitä, miten Suomen talous pelastetaan. Yksi keskeinen aihepiiri on lähes kokonaan sivuutettu keskustelusta. Se on työntekijöihin kohdistuva ikäsyrjintä tai ikärasismi. Havainnollistan tässä kirjoituksessani omaa ennustemalliani, joka tulee toteutuessaan tuhoamaan Suomen talouden lopullisesti. Ennustemallini perustana on nykyisen työelämän paheneva ikäsyrjintä. Nykyisin jos joudut työttömäksi noin 50 vuotiaana ja siitä eteenpäin, niin todennäköisyys saada lisää töitä on erittäin pieni. Suomessa on iso määrä ihmisiä, jotka ovat hyvin pitkään pitkäaikaistyöttöminä, ennen kuin he pääsevät eläkkeelle. Havainnoillistetaan asiaa tulevaisuudessa oman ikäluokkani keskuudessa. Olen itse 34 vuotias. Oma eläkeikäni on 67-vuotta. Oletetaan, että ikäsyrjintä vakioutuu oman ikäluokkani kohdalla keskiarvoltaan 50 vuotiaille. Eli oletetaan, että oman ikäluokkani kohdalla jos joudut 50 vuotiaana työttömäksi, niin et saa enää töitä ennen eläkeikää. Lisäksi oletetaan, että Suomessa tullaan lähivuosina poistamaan eläkeputki, jolloin et pääse enää ennenaikaiselle eläkkeelle, poissulkien sairaseläkeläiset.

Tämä tarkoittaa sitä, että omalla ikäluokallani on 17 vuotta pitkäaikaistyöttömyyttä edessä ennen eläkkeelle pääsyä. Lisäksi oletetaan, että kehityksen ollessa tällaista, omassa ikäluokassani lisääntyy tietoisuus siitä, että yli 50 kymppisenä on mahdotonta saada enää töitä. Tämä johtaa siihen, että yhä useampi ikäluokkani ihminen alkaa laittaa mahdollisuuksiensa mukaan sukanvarteen säästöjä, jotta heillä olisi edes jotain taloudellista turvaa, jos he joutuvat työttömiksi noin 50 kymppisinä. Lopputulos on seuraava: yhä useampi sukupolveni ihminen tulee saamaan vain takuueläkkeen ja he joutuvat elämään noin 17 vuotta toimeentulotuella, ennen kuin pääsevät takuueläkkeelle. Oletetaan, että on vaikka 100000 sukupolveni edustajaa, jotka kaikki jäävät keskiarvolta 50 vuotiaina työttömiksi, elävät keskimäärin 80 vuotiaiksi. Oletetaan lisäksi, että he ovat aloittaneet työuransa keskimäärin 25 vuotiaina. Heidän työuransa loppui 50-vuotiaina, jolloin he joutuvat turvautumaan tulonsiirtoihin 30 viimeistä elinvuottaan. Lisäksi he ovat eläneet pääosin tulonsiirroilla 25 vuotiaksi asti ollessaan koulutuksessa.

Eli näin ollen tämän joukon työuran pituus jää 25 vuodeksi (joka sekin on jo ”paljon”, koska työelämä on täynnä määräaikaisia ja osa-aikaisia työsuhteita). Jokainen voi laskea yhteen, että mitä ikäsyrjintä tulee maksamaan suomalaisille veronmaksajille. Voi vain ihmetellä Suomen talousasiantuntijoiden ja joidenkin politiitikkojen huolta eläkeputken kustannuksista, kun totuus on se, että meillä tulee olemaan nykymenon jatkuessa samanlaisena yhä enemmän pitkäaikaistyöttömiä, jotka joutuvat odottamaan jopa 20 vuotta ennen kuin pääsevät eläkkeelle. Miksi Suomen talouskeskusteluissa ei oteta huomioon pitkäaikaistyöttömyyden taloudellisia seurauksia julkisen talouden kantokyvylle?

 

+1
AleksiNiskanen
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas 2021 Helsingin vaalipiirissä. Vaalinumeroni on 447. Kansanedustaja Jukka Mäkysen eduskunta-avustaja. Yhteiskuntatieteiden maisteri. Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (PS). Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston jäsen. Mielipiteet ovat omia mielipiteitäni.

www.aleksiniskanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu