Terveyspalvelut lähdössä kovalle yksityistämislaukalle Helsingissä

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi viime viikon tiistaina kahden yksityisen terveysaseman väliaikaisena mainostetun kokeilun, joka saattaa hyvinkin avata Pandoran lippaan Helsingin sote-palveluiden ja pitkässä juoksussa monien muidenkin julkisten palveluiden yksityistämiseen. (lähde: https://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaali-_ja_terveyslautakunta/Suomi/Paatoshistoria/2020/Sote_2020-05-19_Sotelk_8_Pk/BBF59CBD-4682-CC33-B75E-72477D200000/Sosiaali-_ja_terveyslautakunnan_esitys_kaupunginha.html )

Jätin kokouksessa yksityistämiskokeilun hylkäysesityksen. Lautakunnan enemmistö päätti kuitenkin hyväksyä sosiaali- ja terveysviraston suunnitelman kahden helsinkiläisen terveysaseman ulkoistamiskokeilusta.

Mielestäni tällainen väliaikaiseksi kokeiluksi mainostettu hanke saattaa tosiasiallisesti tulla pysyväksi käytännöksi, mikä johtaisi ajan myötä siihen, että yhä useampi helsinkiläinen terveysasema yksityistettäisiin.

Suomen päätöksentekohistoriassa on useiden vuosikymmenien ajalta paljon esimerkkejä siitä, että väliaikaiseksi mainostetut hankkeet ovatkin tulleet pysyviksi. Julkinen terveydenhuolto on keskeinen hyvinvointiyhteiskunnan palvelu. Avaamalla portit yksityistämiskehitykselle vaarannetaan koko julkisten palveluiden olemassaolo pitkässä juoksussa.

Mikäli tällainen julkisten palveluiden yksityistämiskehitys jatkuu tulevaisuudessa, niin vaarana on ennennäkemätön kermankuorinta, jossa veronmaksajien rahaa siirtyy yhä enemmän yksityiset terveyspalveluyritysten kassaan. Pahimmassa tapauksessa yksityiset palveluntuottajat ottavat potilaikseen vain terveitä ja hyväkuntoisia potilaita, koska nämä on halvempi hoitaa kuin sairaimmat potilaat. Kuka on se yksityistämiskehityksen ns. takuumies, joka muka takaisi, että yksityistäminen hoidetaan asiallisesti, kun riskejä on mm. yksityisten terveyspalveluyritysten aggressiivinen verosuunnittelu ynnä muuta vastaavat porsaanreiät?

Yksityisillä terveyspalveluiden tarjoajilla on toki erittäin tärkeä rooli terveyspalveluiden tarjoamisessa, mutta laajempi terveysasemien yksityistäminen on ongelmallista, koska siinä kunnan peruspalvelusta tehdään voittoa tavoittelevaa toimintaa. mikä sotii hyvinvointiyhteiskuntamme perusperiaatteita vastaan. Lautakunta teki ennen kaikkea ideologisen valinnan siitä, että Helsingin terveyspalveluita aletaan yhä enenevissä määrin yksityistämään.

Asia etenee seuraavaksi Helsingin kaupunginhallituksen käsittelyyn ja siitä sitten valtuustoon päätettäväksi.

 

 

+1
AleksiNiskanen
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas 2021 Helsingin vaalipiirissä. Vaalinumeroni on 447. Kansanedustaja Jukka Mäkysen eduskunta-avustaja. Yhteiskuntatieteiden maisteri. Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (PS). Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston jäsen. Mielipiteet ovat omia mielipiteitäni.

www.aleksiniskanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu