Miten pysäytetään koulupuukottajat?

Minulle heräsi useita ajatuksia Kuopion ammattiopiston puukotuksen suhteen. Huomasin useita todisteita, joiden pohjalta olen tehnyt omia johtopäätöksiä tekijän ja hänen motiiviensa suhteen.

Mainittakoon etten tekijää tunne ja KRP vasta aloitti tutkimukset, joten tämä blogi on omaa mutuiluani perustuen empiirisiin todisteisiin.

TEKIJÄ

Puukottaja oli eri uutislähteiden mukaan vuonna 94 syntynyt (eli nyt 24-25 vuotias) ammattiopiston merkonomiopiskelija. Hänet ”tunteneet” kertoivat hänen olleen hiljainen nörtti, joka asuu avovankilan näköisessä opiskelija-asuntolassa. Hän käytti aseenaan ”sapelia”, mikä ei todistajien mukaan näyttänyt oikealta miekalta ja hänen murhaamansa urhi oli nainen hänen luokaltaan. On myös huomioitavaa, että muutkin haavoittuneet ovat pääosin naisia. Puukotus loppui, kun poliisi saapui ihailtavan nopeasti paikalle, mutta lopuksi hän hyökkäsi myös raskaasti aseistautunutta poliisia kohti ja sai lopulta luodeista.

JOHTOPÄÄTÖKSIÄ

Ensinäkin tekijä oli noin 25 vuotiaana amiksessa. Miksi vasta nyt? Peruskoulu loppuu jo 16-vuotiaana. Tästä voisi päätellä, että tekijä on syrjäytynyt yhteiskunnasta peruskoulun jälkeen. Toki hän on voinut olla myös työelämässä ja päättänyt kouluttautua jälkikäteen, mutta elämäänsä parantava henkilö tuskin ajautuisi tällaiseen tekoon.

Syrjäytyminen aiheuttaa (omien kokemuksieni mukaan) vaikeuksia kanssakäymisessä muiden kanssa. Vähäinen kokemus sosiaalisoinnista aiheuttaa sen, että keskustelu on kiusallista ja kömpelöä, mikä johtaa helposti siihen, että jää kaveripiirien ulkopuolelle. Voi olla, että tekijällä oli vaikeuksia saada kavereita luokassaan, voi olla että häntä jopa kiusattiin.

Mutta koska uhrit olivat naisia, on syytä olettaa, että hänellä oli jotain hampaan kolossa naisia kohtaan. Voi olla, että hän oli jenkeistä tuttu incel (involuntary celibacy), eli vasten tahtoaan selibaatissa.

Inceleille on tyypillistä, että he ovat niin sanotusti kilttejä poikia. Vanhemmat ovat kasvattaneet hänestä kuuliaisen, passiivisen ja kiltin. Ongelma on se, ettei naisia kiinnosta kiltit pojat. Kiltti poika on tylsää seuraa sanan useassa eri merkityksessä. Kiltti poika ei ryyppää, heitä hyviä vitsejä, käytä huumeita tai muutenkaan tee mitään ylimääräistä. Incelit ovat siksi hukassa, koska heille on koko heidän ikänsä ajan saarnattu miten kiltteys on tärkeää, mutta kiltti poika ei saa tyttöystävää. Tämä johtaa katkeruuteen varsinkin naisia kohtaan ja lopulta syrjäytymiseen. Ehkä hänen lähestymisensä ei aiheuttanut naisissa haluttua reaktiota, ehkä jopa pilkkaa. Tällöin Kuopion isku oli kosto.

”Sapeli” on myös mielenkiintoinen tapaus. Jos poliisi kuvaa asetta sapelina ja todistajat sanoivat ettei se ollut oikean miekan näköinen, puhumattakaan siitä, että tekijä oli nörtti, on todennäköistä, että hän oli ostanut aseensa teräasekeskus.com:sta, joka myy esimerkiksi fantasiamiekkoja. Yleensä ne ovat sikaraudasta tehtyjä halpoja koriste-esineitä, mutta kyllä niillä aseettoman ihmisen saa hengiltä. Mielenkiintoista nähdä mikä sapeli tekijällä oli käytössä.

Tekijällä oli myös käsiase, mutta hän ei käyttänyt sitä. Hän hyökkäsi jopa poliisien kimppuun pelkällä sapelilla. Tästä voisi päätellä, että hän ei halunnut selvitä hengissä. Onneksi poliiseilla on nykyään kypärät ja järeämmät liivit mukana autoissa.

JOHTOPÄÄTÖS

Tekijä oli katkeroitunut ja syrjäytynt nuori mies, jota luultavasti kiusattiin tai hän koki vieroksunnan kiusaamisena. Internet tarjoaa niin sanotuille inceleille paljon kokoontumispaikkoja, jossa he voivat omassa kaikukammiossaan syyttää kaikkia muita kuin itseään vaikeasta elämästä. Tämä tapaus kertoo mielestäni myös pahenevasta ihmisten yksinäisyyden tunteista. Ihmisten pitäisi keskustella ja kuunnella enemmän, sillä yksin jäädessään ajatukset eivät saa faktantarkastusta mistään ja katkeruus sekä väärinkäsitykset alkavat kiertämään kehää. Veikkaan että kansalaisten yksinäisyyden ehkäisy tulee olemaan tulevaisuuden suuria haasteita.

AleksiParkkinen

Opiskelija. Yritän oppia vähintään kantapään kautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu