Postikin tukee Suomen hidasta kuolemaa

Viikonloppuna näin twitterin syötteessäni valitusta lakoista. Siellä vaadittiin, että näistä asioista pitäisi pystyä sopimaan ilman että koko maa iskee jarrut lukkoon.

Miten niin pitäisi pystyä sopimaan? Kuvittele, että kadulla tulee joku vastaan ja vaatii, että hän saa hakata sinut sairaalakuntoon. Sitten kun oletettavasti suutut ja jopa puolustaudut, hän sanoo ”hei älä suutu, mehän voidaan sovita tästä. Entäs jos rikon vain toisen jalkasi?”

Vaikka lakkojen oikeutukset ovatkin tapauskohtauksia, on täysin pääteltävissä, kumman osapuolen vaatimukset ovat kohtuuttomia. Tässä tapauksessa väärässä oli ilmiselvästi Posti. Se halusi leikata palkkoja 20-60% alalta, jossa muutenkin maksetaan parhaimmillaan keskipalkkaa, moni ei saa nytkään edes sitä. Vaatimuksena se on täysin kohtuuton, koska:

  • Posti tekee niin paljon voittoa, että se maksaa osinkoja. Monenko pohjoismaan posti pystyy samaan?
  • Hallitus nostaa isoja bonuksia ja palkkioita. Onko se johdonmukaista toimintaa yritykseltä, joka on muka vaikeuksissa?

Toisin kuten Posti, PAU pystyi perustelemaan kantansa uskottavasti. A-studion haastattelussa todettiin, että suurin osa Postin kilpailijoista maksaa aivan samaa keskipalkkaa kuin Postikin. Ainoastaan yhden marginaalialan toimijat maksavat vähemmän, mikä ei ole uskottava perustelu leikata 90% markkinoista hallitsevan Postin työntekijöiden palkkoja. Yhtä hyvin Posti voisi alkaa käyttämään lapsi- ja orjatyövoimaa, koska jossain Kiinan tehtaissakin tehdään niin.

Isojen yritysten toiminta on alkanut olemaan lievästi sanottua härskiä, koska heille on laman takia annettu enemmän pelivaraa. Yhteiskuntavastuu on kirosana EKn toimitiloissa. Jos edes valtion yhtiöllä ei olla yhteiskuntavastuullisia, miksi kukaan olisi? Olemme jo pitkään eläneet ahneiden hyväveljien aikaa, missä kaikki, missä on pääomaa kiinni, lypsetään kuiviin niin nopeasti kuin pystyy.

Liian rajusti työstetty hevonen kuolee nopeasti uupumukseen. Katsotaan, kuinka nopeasti Suomi uupuu.

AleksiParkkinen

Opiskelija. Yritän oppia vähintään kantapään kautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu