Ansiosidonnaiset perhevapaat pitenevät – mutta kenen osalta?

Hallitus esitteli eilen uuden perhevapaamallin, joka lisää perheiden välistä eriarvoisuutta. Uuden mallin myötä etenkin sosioekonomisesti heikomassa asemassa olevat perheet joutuvat laittamaan lapsensa aikaisemmin päivähoitoon kuin perheet, joissa kumpikin vanhempi on ansiotöissä.

Tuoreessa perhevapaamallissa kummallekin vanhemmalle on kiintiöity 6,5 kk ansiosidonnaista perhevapaata. Mikäli toinen vanhemmista, esimerkiksi isä, ei käytä kiintiöityä osuuttaan, hän voi luovuttaa siitä enimmillään reilu kaksi kuukautta äidille.

Perheissä, joissa vain toisella vanhemmalla on työpaikka tai tuloerot ovat merkittävät, kiintiöiden käyttäminen täysimääräisenä on taloudellisesti epäkannattavaa. Näin ollen lapsi voidaan joutua laittamaan päivähoitoon kuukausia aiemmin kuin niissä perheissä, joissa sekä äidillä että isällä on mahdollisuus käyttää kiintiönsä täysimääräisesti.

Perhevapaauudistus on huti myös kansallisen imetyssuosituksen näkökulmasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että lasta imetettäisiin vähintään vuoden ikään saakka. Lapsen terveyden kannalta olisikin järkevää, että äidin ansiosidonnainen perhevapaa pitenisi vähintään vuoteen. Kuitenkin uudessa mallissa äidin osuus on lähtökohtaisesti vain 6,5 kuukautta. Se on hyvin vähän, sillä vielä puolivuotiaanakin lapsen pääasiallinen ravinnonlähde on maito, jota isän on mahdotonta tuottaa.

Ministeri Pekosen lupaus siitä, että uudistus lisäisi perheiden hyvinvointia ja tasa-arvoa, vaikuttaa olevan tässäkin tapauksessa lähinnä sanahelinää: uudistuksen myötä lapset eivät saa yhtäläistä mahdollisuutta kasvaa ja kehittyä kiireettömässä kotiympäristössä. Hallitukselta on uudistuksessa päässyt unohtumaan, että todellinen tasa-arvo syntyy perheiden vapaasta mahdollisuudesta päättää sisäisistä asioistaan.

Alisa Leppäkoski
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen perussuomalainen kunnallisvaaliehdokas ja kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu