Hallitus kiittää hoitajia pakkorokotuksin

Hallitus esittää, että sosiaali- ja terveyspalvelujen parissa työskenteleviä koskisi jatkossa koronarokotepakko. Viimeiset kaksi vuotta äärirajoilleen joustaneita hoitajia muistetaan pian potkuilla, mikäli he eivät suostu rokottautumaan.

Esitystä on kritisoitu erityisesti siitä, että sairaanhoitojärjestelmää koettelee jo valmiiksi hyvin voimakas työvoimapula, jota ei ole varaa pahentaa. Osaavien työntekijöiden puutteeseen perustuu myös sairaanhoidon kuormittuminen. Mikäli hoitajia pakotetaan kokeellisen rokotteen ottamiseen, alanvaihdon pelätään kiihtyvän entisestään.

Kuitenkin peruspalveluministeri Krista Kiuru, joka noin kuukausi sitten perusti erillisen työryhmän ratkomaan hoitajapulaa, kiiruhtaa rauhoittelemaan epäilijöitä, ettei koronarokotepakolla tulisi olemaan mitään vaikutusta hoitajien alanvaihtoon. ”On liian yksinkertaista sanoa, että tästä aiheutuisi henkilöstöpula, koska meillä on jatkuvasti työntekijöitä pois töistä nimenomaan altistumisvaarojen takia”, Krista perustelee pettämättömällä logiikalla.

Siinä missä Kiuru on päättänyt kiistää tyystin työvoimapulaan liittyvät huolenaiheet, HUS:in pomo Lasse Lehtonen kovistelee kertomalla, että itsemääräämisoikeuttaan arvostavien hoitajien sietääkin lähteä, sillä rokottamattomuus kertoo soveltumattomuudesta hoitoalalle. Saman taktiikan otti käyttöön myös keskustan kansanedustaja Mikko Kärna muistuttamalla, että Filippiineiltä löytyy 100 hoitajaa korvaamaan yksittäisen alanvaihtajan. Näin siis suomalaisten korkeasti koulutettujen hoitajien arvostus näkyy käytännön tasolla.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, milloin Mikon lupaamat filippiiniläishoitajat saapuvat. Toivottavasti he ovat jo matkalla, sillä paikallista hoitohenkilökuntaa uhkaa jälleen työvoimapulasta johtuva joululomien siirto. Myös Kristan työryhmälle saattaa joulua vasten tulla kiire hoitajapulan ratkaisemiseen, kun maatamme ja sairaanhoitojärjestelmäämme johtavat tahot jatkavat hoitajien halveksimista kilpaa.

Eilen ympäri Suomen järjestettiin kynttilämielenosoituksia pakkorokotuksia vastaan. Täysjärkiset ihmiset ymmärtävät, että hoitajapula on seurausta typeristä poliittisista päätöksistä. Surullista on se, että hoitoalan kaatumisesta tulevat kärsimään ennen kaikkea nämä tavalliset ihmiset, eivätkä ongelman aiheuttajat.

Alisa Leppäkoski
Perussuomalaiset Helsinki

Olen perussuomalainen neljän lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Koulutukseltani olen kätilö ja sairaanhoitaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu