Hoitajilta evätään suojaimet

”Oireetonkin voi olla tietämättään taudin kantaja ja pahin tartuttaja.” Median jo liki kaksi kuukautta kestänyt hokema on antanut ymmärtää, että juuri sinua moikannut pirtsakka lenkille lähtevä naapurisi voi olla vaarallisin ja itsekkäin tapaamasi henkilö, potentiaalinen koronan sarjatartuttaja.

Samaan aikaan kuin media aiheuttaa hysteriaa kansalaisten keskuudessa, sairaaloissa poljetaan räikeästi henkilöstön työturvallisuutta eväämällä mahdollisuus suojautua tartunnoilta asianmukaisella tavalla. Malmin sairaalan ohjeistuksen mukaan kertakäyttöhanskoja ei tule pukea, vaikka hoidettavana olisi koronapositiivinen henkilö. Hanskoja ei sen perusteella tule käyttää esimerkiksi potilasta syötettäessä, virtsakatetrin asennuksen avustuksessa, injektioiden pistämisessä eikä keuhkoja kuunneltaessa. Ei, vaikka hanskojen käyttöön kehottaisi jopa hoitotyön oppikirja. Nämä tilanteet kun eivät infektiolääkäreiden käsityksen mukaan edellytä lähikontaktia.

Mikä onkaan sitten lähikontakti? THL:n mukaan se on henkilö, jonka kanssa tartunnan saanut on ollut kasvotusten tai samassa huoneessa yli viisitoista minuuttia. Se on myös mikä tahansa fyysinen kontakti tartunnan saaneen kanssa, sekä luonnollisesti suojautumaton eritekontakti.

Miten sitten sairastunut oireilee? Terveyskirjaston mukaan mm. yskällä, nuhalla, oksentelulla ja ripulilla. Yskivää ja pärskivää potilasta syötettäessä altistuu suoraan pisaratartunnalle. Injektioita pistettäessä kosketaan potilaaseen, sillä potilas ei ole tikkataulu. Katetroinnin avustaja pesee potilaan alapään, vaikka HUS:in hallintoylilääkäri Teppo Heikkilän käsityksen mukaan fyysistä kontaktia ei synny. Keuhkojen kuuntelu puolestaan suoritetaan stetoskoopin välityksellä, joka painetaan potilaan rinnalle. Jokaisessa edellä mainitussa toimenpiteessä altistuu voimakkaasti oireilevan potilaan eritteille.

Mikäli HUS:in vakuuttelu suojainten riittävyydestä pitäisi paikkaansa, miksi suojainten kulutusta kytätään ja käyttöindikaattoreita tiukennetaan juuri nyt? Näinkö hoitajia todellisuudessa arvostetaan, altistamalla entisestään tartunnoille? Kuka meitä hoitaa, kun hoitajat sairastuvat?

Alisa Leppäkoski

Olen kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu erityisesti sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu