Huolellisuutta rokotehankintasopimukseen

Yle haastatteli Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetiä tuloillaan olevasta koronarokotteesta. Artikkeli tarjoaa lukijalle vastauksia rokoteturvallisuutta koskeviin kysymyksiin, ohjaten lukijaa ajattelemaan, että uuden rokotteen puntaroiminen on turhaa.

Mika Rämet toteaa haastattelussa, että AstraZenecan sekä Pfizerin rokotetestauksessa ei ole ilmennyt sellaisia haittoja, joista pitäisi olla erityisen huolissaan. Kuitenkin vain kuukausi sitten AstraZeneca ilmoitti keskeyttävänsä koronarokotetestauksensa koehenkilön selittämättömän sairastumisen vuoksi. Yhtiö ei ole asian kanssa yksin, sillä myös Johnson & Johnson on päätynyt testauksen keskeyttämiseen samasta syystä.

Monilla meistä on yhä hyvässä muistissa sikainfluenssarokotteen aiheuttamat vakavat haittavaikutukset. Suomi osti vuonna 2009 pikavauhtia valmistuneen rokotteen sopimuksella, joka vapautti valmistajan vastuusta haittavaikutuksia kohtaan. Rokotehankintasopimus solmittiin ilman kilpailutusta vain yhden vuorokauden harkinta-ajalla. Päätöksen vaikutti silloinen THL:n rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi, joka suositteli rokotteen hankkimista juuri GlaxoSmithKline-yhtiöltä. Samaan aikaan Kilpi toimi GSK:n kanssa sovitun rokotetutkimuksen päätutkijana, mutta selkeää eturistiriitaa ei huomioitu hankintapäätöksessä.

Sikainfluenssarokotteen seurauksena yli 200 suomalaista sairastui narkolepsiaan. Haittavaikutuksen uhreista suurin osa oli lapsia ja nuoria. Narkolepsia vei lukuisilta uhreilta kyvyn niin itsestä huolehtimiseen kuin työssäkäyntiin. Sairaus vaikutta heidän elämäänsä lopun ikää.

En ota kantaa, onko tulevan koronarokotteen ottaminen kannattavaa. Sen sijaan vetoan valtioon peräänkuuluttaen huolellisuutta rokotehankintasopimuksen kanssa, ottaen sikainfluenssan aikaisista virheistä opiksi.

Alisa Leppäkoski

Olen kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu erityisesti sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu