Ihmiskoe

Järjettömiä koronarajoituksia pusketaan yhä vahvemmin lasten elämään, seurauksista piittaamatta. Pääkaupunkiseudun koronakoordionaatioryhmä on antanut maskisuosituksen kaikille työpaikoille, mikä ilmeisesti koskee myös päiväkoteja, joissa etäisyyksien noudattaminen ei ole mahdollista.

Päiväkotien kasvattajat ovat ammattiryhmä, jota arvostan suuresti. He ovat ihmisiä, joita lapset näkevät vanhempiensa sijaan suurimman osan hereilläoloajastaan. Heillä on merkittävä rooli lasten kehityksen kannalta, ja juuri tästä syystä koen erittäin ongelmalliseksi, mikäli maskisuositus koskee myös heitä.

Nuorimmat päiväkotikävijät ovat alle vuoden ikäisiä vauvoja. He eivät osaa puhua, eivätkä juurikaan ymmärrä puhetta. Pienet lapset tulkitsevat vuorovaikutustilanteissa ensisijaisesti nonverbaalista viestintää, kuten ilmeitä, eleitä ja äänensävyä. Kasvokkaisen vuorovaikutuksen merkitys lasten kehityksen kannalta on korvaamaton. Maskit puolestaan piilottavat alleen suuren osan niin kasvoista kuin sanattomasta kehonkielestä.

Miten kasvattajien käyttämät maskit vaikuttaisivat lapsiin? Niillä täytyy olla merkitystä puheen kehityksen kannalta, mutta vielä enemmän minua huolestuttavat psyykkiset vaikutukset, joita tässä tilanteessa voimme vain arvailla. Pienet lapset ovat hyvin herkässä kehitysvaiheessa, jota ei tulisi vaarantaa turvatonta ilmapiiriä luovilla maskeilla.

Kauanko tämä kaikki tulee kestämään? Emme tosiaankaan tiedä. HUS:in nfektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan rajoituksia on varauduttava jatkamaan jopa ensi juhannukseen saakka. Tällöin pandemian alusta on kulunut jo yli vuosi, mikä on lapsen elämän mittakaavassa hyvin pitkä aika.

Vaikka elämme poikkeuksellisessa tilanteessa, lasten elämän pitäminen mahdollisimman normaalina on nyt todella tärkeää. Tiukkojen koronarajoitusten kokonaisvaikutuksia ei tunneta, ja niiden kanssa elämä on kuin ihmiskoe, jonka vaikutukset näemme vasta jälkikäteen. Lasten rooli koronaviruksen levittäjinä on puolestaan hyvin vähäinen. Jättäkäämme heidät tämän ihmiskokeen ulkopuolelle.

Alisa Leppäkoski

Olen perussuomalainen kunnallisvaaliehdokas ja kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu