Kotihoidontuen poistamisella vieroitetaan lapset vanhemmistaan

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama tutkijaryhmä esittää kotihoidontuen poistamista keskeiseksi keinoksi työllisyyden kohentamiseksi. Tutkijaryhmä katsoo, että vauvaikäisen lapsen kotivanhemman tärkeimmän tulonlähteen katkaiseminen maagisesti lisää työllisyyttä pitkällä aikavälillä jopa 10 000 hengellä, erityisesti naisten keskuudessa.

Sanat eivät riitä kuvamaan tätä älyttömyyttä. Valtion päättävästä elimestä palkattiin siis tutkijaryhmä julkisin varoin, jotta he voisivat selvittää, että tulonlähteen lopettaminen kotivanhemmalta pakottaa hänet töihin. Tutkijaryhmä ei ilmeisesti alun perin tiennyt, että perhe-etuuksien funktiona on mahdollistaa taloudellisesti lapsen hoitaminen kotona, jotta pienokainen pääsisi luomaan turvallista kiintymyssuhdetta vanhempaansa tärkeän varhaislapsuuden kehityskauden aikana.

Kaikkialla ei olla yhtä hupsuja. Esimerkiksi naapurimme Viro maksaa tällä hetkellä täyttä palkkaa vastaavaa vanhempainrahaa jopa 1,5 vuotta lapsen syntymästä. Perheille mahdollistetaan niin pitkään lapsen hoitaminen kotona ilman tulon notkahduksia. Suomalaisella vanhemmalla puolestaan tulot laskevat ansiosidonnaisenakin vanhempainrahakautena liki puoleen palkkaan nähden. Ansiosidonnaisuus loppuu, kun lapsi täyttää 9 kuukautta – siis puolet aikaisemmin, kuin Virossa.

Perhe-etuuksien parantamisen seurauksena Virossa tehtiin toivottu havainto: syntyvyys lähti nousuun. Viimeisimmän parannuksen, eli kolmannesta lapsesta maksettavan suurperhelisän myötä alkoi kolmansien lasten buumi. Muutos oli erittäin tervetullut alhaisen syntyvyyden maassa, jollaiseksi myös Suomi lukeutuu.

Suomessa ei kuitenkaan toimita Viron esimerkin mukaisesti, vaan syntyvyyden laskua voivotellaan samalla, kun perhe-etuuksia leikataan vuosi vuodelta. Syntyvyyttä akuutimpana ongelmana nähdään se, että etuuksia käyttävät lähinnä naiset, ja siihen pyritään puuttumaan tavalla millä hyvänsä. Sukupuolten tasa-arvon kärkimaassa ei mitenkään haluttaisi hyväksyä sitä, että nimenomaan äidit vetäytyvät hetkellisesti urapoluiltaan hoitaakseen lapsiaan kotona, vaikka ilmiötä määrittelee osittain biologia.

Mikäli syntyvyys halutaan nousuun, Suomen on lopetettava lapsivihamielisyys perheitä koskevissa kysymyksissä. Vanhemmat tekevät merkittävän palveluksen yhteiskunnalle kasvattaessaan lapsiaan, sillä lapset ovat ennen kaikkea toimivan yhteiskunnan elinehto. Sen tulisi näkyä myös politiikassa.

Alisa Leppäkoski

Olen perussuomalainen kunnallisvaaliehdokas ja kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu