Kotihoidontuen poistamisella vieroitetaan lapset vanhemmistaan
Työ- ja elinkeinoministeriön asettama tutkijaryhmä esittää kotihoidontuen poistamista keskeiseksi keinoksi työllisyyden kohentamiseksi. Tutkijaryhmä katsoo, että vauvaikäisen lapsen kotivanhemman tärkeimmän tulonlähteen katkaiseminen maagisesti lisää työllisyyttä pitkällä aikavälillä jopa 10 000 hengellä, erityisesti naisten keskuudessa.
Sanat eivät riitä kuvamaan tätä älyttömyyttä. Valtion päättävästä elimestä palkattiin siis tutkijaryhmä julkisin varoin, jotta he voisivat selvittää, että tulonlähteen lopettaminen kotivanhemmalta pakottaa hänet töihin. Tutkijaryhmä ei ilmeisesti alun perin tiennyt, että perhe-etuuksien funktiona on mahdollistaa taloudellisesti lapsen hoitaminen kotona, jotta pienokainen pääsisi luomaan turvallista kiintymyssuhdetta vanhempaansa tärkeän varhaislapsuuden kehityskauden aikana.
Kaikkialla ei olla yhtä hupsuja. Esimerkiksi naapurimme Viro maksaa tällä hetkellä täyttä palkkaa vastaavaa vanhempainrahaa jopa 1,5 vuotta lapsen syntymästä. Perheille mahdollistetaan niin pitkään lapsen hoitaminen kotona ilman tulon notkahduksia. Suomalaisella vanhemmalla puolestaan tulot laskevat ansiosidonnaisenakin vanhempainrahakautena liki puoleen palkkaan nähden. Ansiosidonnaisuus loppuu, kun lapsi täyttää 9 kuukautta – siis puolet aikaisemmin, kuin Virossa.
Perhe-etuuksien parantamisen seurauksena Virossa tehtiin toivottu havainto: syntyvyys lähti nousuun. Viimeisimmän parannuksen, eli kolmannesta lapsesta maksettavan suurperhelisän myötä alkoi kolmansien lasten buumi. Muutos oli erittäin tervetullut alhaisen syntyvyyden maassa, jollaiseksi myös Suomi lukeutuu.
Suomessa ei kuitenkaan toimita Viron esimerkin mukaisesti, vaan syntyvyyden laskua voivotellaan samalla, kun perhe-etuuksia leikataan vuosi vuodelta. Syntyvyyttä akuutimpana ongelmana nähdään se, että etuuksia käyttävät lähinnä naiset, ja siihen pyritään puuttumaan tavalla millä hyvänsä. Sukupuolten tasa-arvon kärkimaassa ei mitenkään haluttaisi hyväksyä sitä, että nimenomaan äidit vetäytyvät hetkellisesti urapoluiltaan hoitaakseen lapsiaan kotona, vaikka ilmiötä määrittelee osittain biologia.
Mikäli syntyvyys halutaan nousuun, Suomen on lopetettava lapsivihamielisyys perheitä koskevissa kysymyksissä. Vanhemmat tekevät merkittävän palveluksen yhteiskunnalle kasvattaessaan lapsiaan, sillä lapset ovat ennen kaikkea toimivan yhteiskunnan elinehto. Sen tulisi näkyä myös politiikassa.
Täh?
Käsitykseni mukaan vain pieni osa vanhemmista on käyttänyt kotihoidontukea. Heistäkin enemmistö pienituloisia muutenkin.
Valtaosa vanhemmista on siis vieraannuttajia – eivät ajattele lapsen parasta, niinkö?
Ilmoita asiaton viesti
Käsityksesi on virheellinen. Kotihoidontukea käyttävät 82 % perheistä jossain määrin. Sen sijaan harva käyttää sitä ajallisesti niin pitkään kuin mahdollista, eli kunnes lapsi täyttää kolme. Heistä, jotka niin tekevät, moni on valmiiksi pienituloinen ja työtön. Siltä osin olet oikeassa.
Keskimäärin lapset aloittavat hoidon kunnasta riippuen 1 v 8 kk – 2 v 2 kk iässä. Osittain vaihteluun vaikuttaa se, maksaako kunta erillistä kuntalisää kotihoidontuen päälle. Esimerkiksi Helsinki lakkauttaa kuntalisän yli 1-vuotiailta ensi keväänä, jolloin päiväkoteihin todennäköisesti tulee ryntäys 1-vuotiaita pikkuisia. Pelkkä kotihoidontuki (bruttona n. 340 eur/kk) lapsilisän kera (n. 94 eur/kk/lapsi) kun ei mitenkään riitä tuloksi kalliissa kaupungissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kotihoidon tukea nautita usein yhdessä työttömyysturvan kanssa, josta se leikkautuu pois? Tällöin kotihoidon tukea ei itse asiassa ole edes olemassa matemaattisesti ja tilille saapuvana rahana. Paitsi kuntalisä, jota ei leikata pois työttömyysturvasta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten käy jos kotihoidontukea saava pääseekin (lue: joutuu) töihin?
Aivan – mummi hoitaa.
Mutta… leikkautuuko todella, ei kai?
Ilmoita asiaton viesti
Kelan nettisivujen mukaan leikkautuu.
https://www.kela.fi/kotihoidontuki-muiden-etuuksien-vaikutus
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu näemmä ”jostakin”:
”…kotihoidon tukea ei kuitenkaan vähennetä työttömyysetuudesta. Työttömyysetuutta maksava taho tutkii kotihoidon tuen vaikutuksen työttömyysetuuteen. Selvitä asia tarkemmin omasta työttömyyskassasta tai Kelasta.”
Ilmoita asiaton viesti
” Jos saat työttömyysetuutta, siitä vähennetään sinun tai puolisosi saama kotihoidon tuki. ” Jos perheessä molemmat aikuiset ovat työttömiä, silloin isän työttömyysetuutta ei leikata äidin kotihoidon tuen takia. Vähän vaikea kuvitella tilannetta, jossa kotihoidon tuki leikattaisiin eri henkilöltä kuin kenelle se maksetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi tarvitsee perustuslakituomioistuimen.
Ilmoita asiaton viesti