Maskipakosta uusi normaali

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on antanut suosituksen kaupoille ja kauppakeskuksille, että ne edellyttäisivät asiakkailtaan maskin käyttöä. Jatkossa siis kauppaan pääseminen voi olla riippuvaista siitä, onko kasvoille vedetty suu-nenäsuojus.

En voi uskoa, että yhteiskuntamme on ajautunut tilanteeseen, jossa kansalaisia voidaan hyvällä omatunnolla ja suositusten mukaisesti syrjiä maskin käyttämättömyyden perusteella. Maskiedellytys ajaa ihmiset eriarvoiseen asemaan niin terveyden kuin sosioekonomisen aseman puolesta. Esimerkiksi vakavista hengityssairauksista kärsiville maskin käyttö voi olla poissuljettua. Köyhille maskien hankinta voi puolestaan olla talouskysymys.

Maskipakossa on myös muita ongelmia. Se voi heikentää entisestään yrityksiä, joiden toimintaan liittyy asiakaskontakteja, antaen verkkokaupoille etuaseman. Koronan valmiiksi runtelemassa taloustilanteessa maskipakko voi äärimmillään olla viimeinen niitti, joka ajaa yritykset tiensä päähän.

Onko tässä enää mitään järkeä? Suomi on tilanteessa, jossa suosituksia noudattamattomilta evätään mahdollisuus normaaliin elämään. Mihin muuhun meidät tullaan pakottamaan koronan nimissä?

Alisa Leppäkoski

Olen kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu erityisesti sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu