Miksi YLE normalisoi seksualisoidun lapsuuden?

Yle Akuutti julkaisi viime viikolla videon, jossa noin 7-8-vuotias tyttö hakeutuu toistuvasti vanhempiensa kanssa keskusteluun, vaatien heitä kertomaan orgasmista ja ”seksimisestä”, sekä kysellen, kuinka ahkerasti vanhemmat olivat yhdynnässä yrittäessään saada hänet alulleen. Tyttö on pyritty kuvaamaan valistuneeksi, seksuaalisuudesta luontevasti puhuvaksi lapseksi, jonka tiedon tarpeeseen eivät hölmistyneet ja kiusaantuneet vanhemmat kykene vastaamaan.

Video voisi olla hauskakin, jos tyttö olisi edes murrosikäinen. Tytärtä näyttelee kuitenkin lapsi, jonka käyttämät sanat eivät mitenkään edes sovi hänen suuhunsa. Pakonomainen tarve kysellä yhä uudestaan niinkin konkreettisista asioista kuin orgasmi luovat mielikuvan aivopesusta, jossa lapsiraukalle on syötetty täysin ikään nähden sopimatonta informaatiota.

Seksuaalinen kehitys alkaa syntymästä saakka. Jo vauva oppii omanarvontunteen kiintymyssuhteen kautta. Vanhempien vastatessa vauvan tarpeisiin vauva käsittää olevansa ihana ja arvostettu. Seksuaalinen kehitys jatkuu omaan kehoon, sukupuoleen ja sen rooleihin tutustumisena. Lasten seksuaalikasvatuksen tarkoituksena onkin tukea kehitystä opettamalla lapsi itsearvostukseen, omien ja muiden rajojen kunnioittamiseen sekä turvataitoihin. Avoimen keskustelun ja havaintojen kautta lapsi oppii käsittämään, minkälainen toiminta on sopivaa missäkin. Tunteet ovat vahvasti läsnä koko kehityksen ajan, joten seksuaalikasvatukseen liittyy olennaisesti myös tunnetaitokasvatus.

Seksuaalikasvatuksen avainasemassa onkin sen ikätasoisuus. Se merkitsee sitä, että lapsille annetaan rauha olla lapsia, ilman rasitetta asioista, joita ei vielä ymmärretä tai jotka pelottavat. Onnistuneessa seksuaalikasvatuksessa lapsi saa tarpeelliset ja hyödylliset tiedot ja taidot, jotka palvelevat hänen kehitysvaihettaan.

On vaikea nähdä, miten 8-vuotiasta tyttöä palvelee tietää orgasmista. Oikeassa tilanteessa vanhemman kuuluisikin puuttua siihen, miksi lapsen seksuaalisen kiinnostuksen kohde ei vastaa ikätasoa.  Kun tytär latelee faktoja seksin määritelmän laajuudesta, olisi viimeistään havahduttava selvittämään, onko lapsi kohdannut sopimatonta sisältöä tai kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä. Yle puolestaan päätyi normalisoimaan asetelman hölmöistä vanhemmista ja seksistä päähänpinttymän saaneesta pikkutytöstä. Lapsuutta seksualisoivaa sisältöä tuotetaan jo verorahoitteisen median toimesta.

Alisa Leppäkoski

Olen kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu erityisesti sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu