Miten ehkäistä kouluväkivaltaa?

Viime aikoina koulupahoinpitelyt ovat olleet toistuvasti otsikoissa. Väkivalta on ollut rajua ja aiheuttanut uhreille vammoja. Alle olen listannut keinoja, joilla kouluväkivaltaa voitaisiin ehkäistä.

Kännykkäkielto koulupäivien ajaksi

Some on kiinteä osa nykylasten ja -nuorten elämää. Tästä syystä myös kiusaamis- ja pahoinpitelytapaukset usein videoidaan ja jaetaan sosiaaliseen mediaan muiden nähtävälle. Uhrin kannalta trendi on nöyryyttävä ja kasvattaa kiusaajien määrää entisestään. Tästä syystä kännyköiden käyttö olisi järkevää kieltää koulupäivien ajaksi, välitunnit mukaan lukien. Muutos tukisi oppilaita myös oppimishäiriöiden ehkäisyssä.

Rikosoikeudellisen ikärajan lasku

Suomessa rikosoikeudellisen vastuun alaikäraja on 15 vuotta. Mikäli pahoinpitelijä on tätä nuorempi, häntä ei voida tuomita teoistaan, jolloin puuttuminen tilanteeseen on hankalampaa. Tästä syystä kouluväkivalta lakaistaan usein kiusaamistermin alle, mikä vähättelee asiaa. Monissa Euroopan maissa rikosoikeudelliseen vastuun ikäraja on 14 tai 13 vuotta. Nähdäkseni Suomen tulisi ottaa niistä mallia, ja laskea ikärajaansa 1-2 vuodella.

Vartijoiden ja valvontakameroiden lisääminen kouluille

Karsastan mielikuvaa vartijoiden ja kameroiden valvomasta koulumaailmasta. Nykyisessä pääkaupunkiseudun tilanteessa, jossa kouluväkivalta on riistäytynyt käsistä, valvonnan lisääminen on kuitenkin välttämätöntä oppilaiden turvallisuuden takaamiseksi.

Empatiakasvatuksen tehostaminen kotona

Lasten sensitiivinen vuorovaikutus tärkeän aikuisen kanssa mahdollistaa empatiakyvyn kehittymisen. Tiedettävästi nykyajan lapset viettävät runsaasti ruutuaikaa, mikä on poissa kasvokkaiselta vuorovaikutukselta ja tunnetaitojen opettelulta. Ei siis ihme, että lasten julmuus on lisääntynyt, mikä ilmenee kouluväkivallan ohella myös eläinten rääkkäyksenä. Empatiakasvatusta tulisikin tehostaa kotiympäristössä. Vanhemmat tarvitsevat asian tiimoilta ohjausta, jota voisi toteuttaa esimerkiksi neuvoloiden ja koulujen toimesta.

Mitä muuta voisimme tehdä turvataksemme lasten koulutaipaleen?

Alisa Leppäkoski

Olen kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu erityisesti sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu