Nuhaisten lasten pakkotestaaminen on järjetöntä

Bangkokilainen päiväkoti vei koronarajoitukset aivan omalle tasolleen. Lapset leikkivät rakennuspalikoilla yksikseen maskit kasvoillaan noin neliömetrin kokoisissa leikkikehissä, joita ympäröivät korkeat muovipleksit. Toisessa kuvassa maskikasvoiset lapset seisovat kukin omalla, tarkasti rajatulla neliöllään laulamassa käsien pesusta. Päiväkoti skannaa tulijoiden kuumeen pihalla ennen lasten päästämistä sisään.

Kuvat ovat karmiva esimerkki siitä, miten järjettömät pakotteet on viety myös lasten maailmaan. Paljoa paremmin ei mene Suomen päiväkodeissa ja kouluissa, joissa tänä syksynä syynätään jokaista lapsen oiretta, ja soitetaan vanhempi hakemaan pahimmillaan jo ensimmäisestä aivastuksesta. Takaisin ei ole tulemista, ennen kuin lapsesta on otettu koronanäyte, josta on saatu negatiivinen vastaus.

Kun vanhempi sitten soittaa lapselleen ajan koronatestiin, lähimmät vapaat ajat ovat useiden päivien kuluttua, kun oireet ovat useimmiten jo helpottaneet. Testituloksen saaminen voi yhteydenotosta viedä yli viikon. Kaiken tämän ajan lapsen kanssa on vältettävä liikkumista julkisilla paikoilla. Vanhempien lisäksi tilanne on tuskin sen helpompi heidän työnantajilleenkaan, jotka joutuvat tulevana syksynä kustantamaan lukuisia ylimitoitettuja poissaoloja jokaisen aivastuksen myötä.

Ketä tämä toimintatapa palvelee? Ei ainakaan lapsia, jotka väkipakolla raahataan testiin tuon tuosta. Huslabin mukaan alle 10-vuotiaiden koronatartunnat ovat myös varsin harvassa: kaikista tartunnoista niitä on alle 3 prosenttia. Testauskapasiteetin ruuhkautuminen estää toisaalta voimakkaista oireista kärsiviä pääsemästä testiin mutkattomasti. Testiin pääsyn odottelu vaikeuttaa ja rampauttaa altistuneiden jäljitysyritykset.

Lapsille tulisi suoda rauha sairastaa lukuisia nuhakuumeitaan ilman pakkotestauksia. Toimintatapa on paitsi eettisesti arveluttava, myös taloudellisesti kestämätön. Testikapasiteettia ei tulisi tuhlata heihin, joiden riski koronatartunnalle on liki olematon.

Alisa Leppäkoski

Olen kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu erityisesti sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu