Oikeusministeriön työryhmä on pedofiilien asialla

Uskoni yhteiskunnan moraaliin on koetuksella: elämme pian valtiossa, joka hyväksyy lasten raiskaamisen, laskien heihin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistavuutta.

Oikeusministeriön työryhmä on laatinut lakiehdotuksen, joka lieventäisi 12-15-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistavuutta. Mikäli uhrin ikä olisi tältä väliltä, arvioitaisiin hänen vapaaehtoisuus seksuaaliseen tekoon, mikä lieventäisi rikoksen rangaistavuutta. Mikäli uhri olisi puolestaan alle 12-vuotias, vapaaehtoisuutta ei arvioitaisi, vaan seksuaalinen teko tuomittaisiin lapsenraiskauksena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen.

Toteutuessaan lakiuudistus siirtäisi vastuuta seksuaalirikoksen tekijältä 12-15-vuotiaalle uhrille – siis lapsille, joilla ei ole kykyä tehdä harkittuja päätöksiä, saatikka kantaa vastuuta seurauksista. Kyse on lapsista, joiden kehitys on keskeneräinen niin fyysisesti, psyykkisesti kuin emotionaalisesti. Lapsista, jotka ovat tämän vuoksi täysin alttiita muiden vaikutusvallalle.

Lakiehdotuksen takana on näennäinen motiivi estää seurustelevia nuoria joutumasta turhien rikosprosessien kohteeksi. Nykyisen lainsäädännön mukaan alle 16-vuotiaaseen kohdistunutta seksuaalista kanssakäymistä ei kuitenkaan tuomita, jos kyse on suunnilleen saman ikäisistä nuorista. Esimerkiksi yhteisymmärryksessä tapahtuva seksuaalinen teko, jossa osapuolet ovat 15- ja 16-vuotiaat, ei ole rangaistava.

Vaikka nykyisen lainsäädännön ongelmallisuus nuorten parien osalta olisikin todellinen, lakiuudistuksen tuomat haitat saavutettuun hyötyyn nähden ovat täysin kohtuuttomat. Todellako jo 12-vuotiailta edellytetään harkintakykyä, rohkeutta ja määrätietoisuutta kieltäytyä näkyvästi seksuaaliselta kanssakäymiseltä? Todellako lapset, jotka eivät ole edes itse rikosoikeudellisesti vastuussa oman keskenkasvuisuutensa vuoksi, nähdään riittävän kypsinä kantamaan vastuun jopa loppuelämään vaikuttavista teoista?

En voi uskoa, että kenenkään sivistyneen ihmisen moraali voisi mukailla tätä uudistusta. Onko muutoksen takana suvaitsevaisuus kulttuureja kohtaan, joissa lapsiin sekaantuminen nähdään eettisesti hyväksyttävänä? Miksi oikeusministeriön työryhmä on pedofiilien asialla?

Alisa Leppäkoski

Olen kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu erityisesti sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu