Suomessa rikoksen tekijän selusta on turvattu

Helsingin poliisi tutkii  lapsiin kohdistunutta seksuaalirikoskokonaisuutta, jossa epäiltynä on 47-vuotias mies. Sama mies on jo aiemmin saanut kaksi syytettä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Viimeisin syyte lankesi vuonna 2013, jossa hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, hän on jälleen epäiltynä kymmeniin lapsiuhreihin kohdistuneista teoista, jotka tapahtuivat vuosina 2018-2020.

Miten tämä voi olla mahdollista? Edellisen tuomionhan piti kestää vuoteen 2023 saakka, jolloin miehen oli tarkoitus olla lukkojen takana vielä pitkään. Kuitenkin jo viisi vuotta tuomion saamisesta hän on päässyt toteuttamaan likaisia tekojaan puolustuskyvyttömiä lapsia kohtaan.

Seksuaalirikostuomioiden rangaistavuus on naurettavalla tolalla. Tuomiot ovat jo lähtökohtaisesti lieviä, ja rikollisia hyysätään lisäksi tarjoamalla ensikertalais- ja paljousalennusta, aivan kuin kyseessä ei olisi oikeuslaitos vaan kauppa, joka pyrkii saamaan asiakkaansa palaamaan.

Seksuaalirikoksia koskevaan lainsäädäntöön on odotettavissa muutoksia, mutta lapsiuhrien asemaa heikentävään suuntaan. Tämä käy ilmi oikeusministeriön hiljattain laatimasta lakiehdotuksesta. Pedofiliasta näyttää tulleen uusi suvaitsevaisuuden kohde, jota ei sovi kritisoida.

Suomi on demokraattinen oikeusvaltio, jossa heikoimpien aseman tulisi olla turvattu. Käytäntö kuitenkin osoittaa, että turvattuna on lähinnä rikoksen tekijän selusta.

Alisa Leppäkoski

Olen kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu erityisesti sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu