Vanhainkotien ilmanvaihto kuntoon – jos ei inhimillisyyden, niin koronan vuoksi

Tuore suomalaistutkimus painottaa ilmanvaihdon ja tuuletuksen merkitystä koronatartuntojen ehkäisyssä. Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorisen mukaan hyvän ilmanvaihdon ja tuuletuksen tulisi olla maskeja ensisijaisemmat keinot tartuntariskin minimoinnissa.

Hoitoalan opiskelijana tiedän lukuisten Helsingin vanhainkotien kärsivän sisäilmaongelmista. Ilmanvaihto on liian heikkoa, ja kesäisin sisälämpötila kohoaa liikaa, mikä on ikäihmisille jopa hengenvaarallista. Silti viime kesänä Helsingissä kiellettiin viimeinenkin kesähelteitä helpottava oljenkorsi – tuulettimien käyttö. Vanhusten kidutukseen verrattava kielto perusteltiin sillä, että tuulettimet saattavat lisätä koronan tartuntariskiä.

Nyt, kun tiedossa on, että hyvällä ilmanvaihdolla on maskejakin suurempi merkitys koronan torjunnassa, olisi korkea aika laittaa vanhainkotien ilmastointi kuntoon. Tartuntariskin lisäksi sillä olisi suuri merkitys niin vanhusten elämänlaadun kuin hoitajien työssäjaksamisen kannalta.

Alisa Leppäkoski

Olen kolmen lapsen äiti Helsingistä. Perinteiset arvot ovat lähellä sydäntäni. Kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu erityisesti sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikka. Opiskelen sairaanhoitajaksi sekä kätilöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu