Hoitajilla on muutakin arvoa kuin tuottaa vain voittoa sijoittajille

Talkootyö ja ainainen joustaminen sahaavat yhteistä oksaa hoitotyössä. Tarvitaan mm. lähihoitajien ja sairaanhoitajien kykyä sanoa ei ja uskallusta hinnoitella ja arvottaa ammattitaito.

Se tarkoittaa rahallista korvausta kaikesta hoitajan tekemästä työajan puitteissa olevasta työstä, ylityöstä ja joustaminen nimisestä työstä sen vaativuuden ja vastuullisuuden mukaisesti. Esim. siten, että hoitaja ilmoittaa sijaispulassa työnantajalle, että 100 euron hälytysrahalla voin jäädä ylimääräiseen vuoroon. Jos tarjous ei kelpaa, lähdetään kotiin.

Nyt työnantajat luottavat siihen, että aina joku joustaa vaikka hoitaja ei saa edes asianmukaista lisäkorvausta.

Laskuttaahan sähkö-ja putkiasentajakin kilometreistä lähtien jokaisesta minuutista ilman anteeksi pyytelyä, miksei hoitajakin.

Muistan tapauksen, jossa työyksikköön työnantaja ei saanut järjestettyä sijaista. Kun työntekijä kertoi rahallisen ehdon, työnantaja sen sijaan että olisi panostanut hoidon laatuun, työntekijän motivointiin ja hyvinvointiin, marssitti esimiehen istumaan yksikköön ja näin nimellisesti henkilöstövajaus oli hoidettu.

Minusta hoitoalan ongelmien ratkaisussa me jokainen hoitaja olemme avainasemassa. Tarvitaan yhteistyötä, mutta tervettä itsekkyyttä sanoa ei eli emme suostu ainaiseen yksipuoliseen joustamiseen, joka revitään hoitajan selkänahasta. Meidän pitää uskaltaa sanoa ei ja hinnoitella työmme hinta. Sitä ei tehdä työnantajan työpöydän takaa exel-taulukoista.

Ilman joukkovoimaa ja yhtenäistä tekemisen meininkiä ei muutos ole mahdollista. Työnantaja joutuu resurssoimaan, jos jo ennestään ylikuormitetut hoitajat alkavat olemaan ylpeitä ammattitaidostaan ja arvottavat sen.

Siihen tarvitaan euroja palkkioineen kuten riittävät tarvittaessa paikallisesti sovitut korkeammat hälytysrahat ja työn tekemisen rajaaminen lakisääteiseen työaikaan.

Hoitajilla on muutakin arvoa kuin tuottaa vain voittoa sijoittajille.

Ei siis kannata odottaa vain päättäjiltä ratkaisuja, koska avaimet ovat ihan meillä hoitajilla itsellämme.

AlpiRipatti

Olen perheenisä ja Keskusta-aktiivi Mäntyharjusta. Maaseutu ja sen mahdollisuudet ovat intohimoni. Hoitaessani eläimiä, rakentaessa ja traktorin hytissä elämäni hymyilee. Hoitotyön ja hoitajien arvostuksen lisääminen on minulle sydämen asia. Työskentelen tukihenkilönä mielenterveyskuntoutujien hoitokodin tukipalveluissa. Työssäni ihmisten kuuntelijana ja vierellä kulkijana olen erityisesti oppinut arvostamaan välittämistä ja huolenpitoa lähimmäisestä. Mottoni on ”huominen on uusi mahdollisuus”. Tärkein elämänvoimani ja tukisatama on perheeni. Rakkaus on se lähde, josta pulppuaa voimani arjessa jaksamiselle. Arjessa jaksamista tukevat harrastukseni; pianon- ja kitaran soitto, lukeminen, lenkkeily ja pientilani. Yhteiskunnallinen toimintani ja ajatteluni pohjautuvat ihmisyyden ja sen kehitystarpeen kunnioitukselle, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja heikomman puolustamiselle sekä yhteisvastuulle kohtuullisuus huomioiden. Ihmisyydellä tarkoitan vastuuta lähimmäisestä, ihmisten keskinäistä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, toisten tapojen, arvojen ja hengellisen vakaumuksen kunnioittamista ja suvaitsemista sekä vaatimusta yhteiskunnan ehdottomasta oikeudenmukaisuudesta. Haluan korostaa jokaisen ihmisarvon tunnustavaa, ihmisten erilaisuuden hyväksyvää ja ihmisten yhteistyötä vaalivaa moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta. Minua kiehtoo myös hajautettu yhteiskunta ja elämän yksinkertaisuus ilman suuruuden ihannointia, joka huomioi kestävän luontosuhteen. Se, että ihmisen lähiympäristö voisi luoda edellytykset yksilön hyvinvoinnille ilman jatkuvaa tuottavuuden kasvua ja tehostamista. Pikemmin arvostan ihmisen henkisen kasvun merkitystä. Ihmisyyden ytimeen kuuluu kyky tehdä eettisesti harkittuja valintoja – hyvä ohje on: tee toiselle niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän, jos olisit hänen asemassaan. Suomessa puhutaan mahdollisuuksien tasa-arvosta – yhteiskunnan sivistyksen tasoa mitataan sillä, kuinka se huolehtii vähäosaisista. Julkisen vallan pitää tukea heikompia ja taata kansalaisten oikeuksien toteutuminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu