Vihapuheen ja höpöilyn seuraukset voivat toteutua Suomessakin

Yhdysvalloissa Trumpin kannustuksen seurauksena mellakoijat hyökkäsivät kongressiin seurauksella, että neljä ihmistä kuoli.

Nyt nähtiin monien mielestä odotetusti, mitä lopulta seuraa, kun asiat yksinkertaistetaan ja tarjotaan ratkaisuja, jotka vahvistavat vihaa ja hajottavat ihmisyyden runtelemisen kustannuksella.

Elämä kun ei ole mustavalkoinen ja joko tai. Se on hyvin moninainen ja erilaisia sävyjä täynnä. Kaikki lähtee ihmisyyden kunnioittamisesta. Minusta se on sitä, ettei ihmisarvoa mitata biologian ja uskonnon mukaan.

Trumppilaisuuden ihannointi on edennyt muuallakin maailmassa, myös meillä. Tämä on myös varoittava esimerkki meidän kotimaan politiikan trumppilaisuuden ihannoinnista. Suomessakin ääriliikkeiden ja ääriajattelun kanssa flirttailu on ollut vahvaa. Jopa Trumpin aiheuttama väkivalta on saanut sosiaalisessa mediassa tutusta suunnasta vahvaa tukea.

Tapahtunut avaa meilläkin populistisen vihaan pohjaavan sumutuksen vaarallisuuden ja vahvistaa arvostamaan maltillista, asiallista ja ratkaisukeskeistä politiikkaa ainaisen räyhäämisen ja huutelun sijaan ilman konkretiaa.

AlpiRipatti

Olen perheenisä ja Keskusta-aktiivi Mäntyharjusta. Maaseutu ja sen mahdollisuudet ovat intohimoni. Hoitaessani pientilan eläimiä, rakentaessa ja traktorin hytissä elämäni hymyilee. Hoitajana hoitotyön ja hoitajien arvostuksen lisääminen on minulle sydämen asia. Työssäni ihmisten kuuntelijana ja vierellä kulkijana olen erityisesti oppinut arvostamaan välittämistä ja huolenpitoa lähimmäisestä. Mottoni on ”huominen on uusi mahdollisuus”. Tärkein elämänvoimani ja tukisatama on perheeni. Rakkaus on se lähde, josta pulppuaa voimani arjessa jaksamiselle. Arjessa jaksamista tukevat harrastukseni; pianon- ja kitaran soitto, lukeminen, pelto-metsätyöt ja nikkarointi. Yhteiskunnallinen toimintani ja ajatteluni pohjautuvat ihmisyyden ja sen kehitystarpeen kunnioitukselle, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja heikomman puolustamiselle sekä yhteisvastuulle kohtuullisuus huomioiden. Ihmisyydellä tarkoitan vastuuta lähimmäisestä, ihmisten keskinäistä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, toisten tapojen, arvojen ja hengellisen vakaumuksen kunnioittamista ja suvaitsemista sekä vaatimusta yhteiskunnan ehdottomasta oikeudenmukaisuudesta. Haluan korostaa jokaisen ihmisarvon tunnustavaa, ihmisten erilaisuuden hyväksyvää ja ihmisten yhteistyötä vaalivaa moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta. Minua kiehtoo myös hajautettu yhteiskunta ja elämän yksinkertaisuus ilman suuruuden ihannointia, joka huomioi kestävän luontosuhteen. Se, että ihmisen lähiympäristö voisi luoda edellytykset yksilön hyvinvoinnille ilman jatkuvaa tuottavuuden kasvua ja tehostamista. Pikemmin arvostan ihmisen henkisen kasvun merkitystä. Ihmisyyden ytimeen kuuluu kyky tehdä eettisesti harkittuja valintoja – hyvä ohje on: tee toiselle niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän, jos olisit hänen asemassaan. Suomessa puhutaan mahdollisuuksien tasa-arvosta – yhteiskunnan sivistyksen tasoa mitataan sillä, kuinka se huolehtii vähäosaisista. Julkisen vallan pitää tukea heikompia ja taata kansalaisten oikeuksien toteutuminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu