Olisiko talvisota voitu välttää – tuskin tai ehkä?
Vakiintuneiden historiallisten kertomusten muuttaminen on vaikeaa, vaikka uusilla tiedoilla vanhat tulkinnat voitaisiinkin kumota. Christopher Clark osoitti teoksessaan The Sleepwalkers (Unissakävelijät, 2014), miten ensimmäisen maailmansodan syyllisiä eivät olleet yksinomaan saksalaiset, kuten vakiintuneessa historiankirjoituksessa oli kerrottu, vaan eri maissa valtaa käyttäneet ”unissakävelijät”; valtioiden johtajat, jotka lukivat väärin tai oikeastaan eivät ollenkaan tapahtumien kehitystä.
Voidaanko Suomen päättäjiä osoitella sormella 1939, kun tuhoisa talvisota syttyi 30.11.1939? Näin huolimatta siitä, että talvisota oli ”Stalinin rikos Suomen kansaa kohtaan”, kuten Boris Jeltsin totesi 1994. Kysymyksen avaamisella on sikälikin merkitystä, että Risto Ryti puolustuspuheessaan 1946 väitti, että ne poliitikot, joiden päätösten perusteella syttyi talvisota, ovat sotaan syyllisiä, jos ylipäätään suomalaisia syyllisiä voidaan osoitella.
Max Jakobson kysyi Diplomaattien talvisota –teoksessa (1955), olisiko talvisota ollut vältettävissä eikä epäröinyt vastata: ”Kyllä, jos Suomi olisi syksyllä 1939 tehnyt tarvittavat myönnytykset, jolloin Suomi olisi voinut jatkaa puolueettomuutta, mutta vain Neuvostoliiton hyväksi”. Entä olisiko Suomi voinut säilyttää itsenäisyytensä myönnytysten seurauksena Neuvostoliiton etupiirissä? Jakobsonin mukaan ”kysymykseen vastattiin silloin kieltävästi, ja siksi syttyi talvisota”.
Mutta luettiinko Suomen valtiojohdossa Stalinin aikeet ja kansainvälinen tilanne väärin, minkä seurauksena syttyi talvisota?
Saksalaisen professori Michael Jonasin teos Kolmannen valtakunnan lähettiläs (2010) käsitteli natsi-Saksan lähettiläänä 1935-44 Helsingissä toimineen Wipert von Blücherin merkitystä ja toimintaa. Jonas osoitti, miten von Blücher vaikutti ulkoministeri Rudolf Holstin marraskuussa 1938 tapahtuneeseen eroon, joka tulkittiin etenkin ulkomailla Saksan diplomatian voitoksi. Lähettiläs oli luonut kontaktiverkon armeijaan, ulkoministeriöön ja vaikutusvaltaisiin oikeistopiireihin. Ulkoministeriössä Kaarlo Rantakari ”oli merkittävästi vaikuttamassa esimiehensä syrjäyttämiseen ja saatiin ajatuskulkuja vietyä eteenpäin diskreetisti”. Toinen arvokas tiedottaja oli Uudenmaan läänin maaherra, kenraali Ilmari Helenius, ja kolmas entinen presidentti P. E. Svinhufvud. Marsalkka C. G. E. Mannerheim sivalsikin Suomen harjoittaneen ennen talvisotaa ”Svinhufvudin ulkopolitiikkaa pääministeri A. K. Cajanderin varustuksilla”.
Oliko Mannerheimin suorasanaisessa arvostelussa perää? Amerikkalaisen professorin Stephen Kotkinin Stalin-teossarjassa Waiting for Hitler 1929-41 (Hitleriä odotellessa 1929-41, 2017) käsitellään talvisotaa perusteellisesti KGB:n edeltäjän NKVD:n arkistojen pohjalta. Kotkin näkee Jakobsonin ja Jonasin lailla talvisodan pitempiaikaisen kehityksen päätepisteenä, joka alkoi viime vaiheessa 14.4.1938, kun NKVD:n Helsingin aseman nuori päällikkö Boris Rybkin (koodinimi ”Jartsev”) tuli Ritarikadulle tapaamaan ulkoministeri Holstia.
Neuvostojohto oli jo pari vuotta epäillyt Suomen havittelevan salaista yhteistyösopimusta Saksan kanssa ja varoitti Jartsevin välityksellä, ettei puna-armeija jää odottamaan tunkeutujaa Rajajoelle. Sotaväen päällikkö kenraali Hugo Österman oli tehnyt vierailun Hitlerin päämajaan samaan aikaan, kun Saksa valtasi maaliskuussa 1938 Itävallan (Anschluss). Tästä vierailusta NKVD oli raportoinut. Jakobsonin mukaan ”Jartsev istutti siemenet, joista seuraavien kahdeksantoista kuukauden aikana kasvoi sodan aihe”.
Jonas poimii kirjassaan näitä siemeniä: 1) Valtiojohdon sisäiset ristiriidat tulivat esille anglofiilinä tunnetun Holstin erossa, 2) 23.8.1939 solmittu Hitlerin-Stalinin etupiirisopimus kavensi Suomen liikkumatilaa, 3) Ulkoministeri Eljas Erkon ylimielisyys ja Stalinin kompromissihalun kuvaaminen bluffiksi olivat moraalisesti ymmärrettäviä kantoja, mutta eivät suojelleet Suomea voimapolitiikalta. Jonasin mukaan Erkko teki lisäksi useita diplomaattisia virheitä kuten loukkaamalla keskeneräisten neuvottelujen salassapitoperiaatetta kertomalla niistä Saksan lähetystölle. Erkko ei myöskään kuunnellut tasapuolisesti Helsingissä diplomaattikuntaa, mikä johti liialliseen luottamukseen läntisten suurvaltojen ja Ruotsin tuesta.
1930-luvun lopulla rajojen tarkistukset tai kriittisten alueiden vuokraukset olivat kuitenkin osa sodanestopolitiikkaa. Erkko tervehti itse Helsingin Sanomissa Sudeettialueiden kohtaloa ”helpotuksena” syyskuussa 1938. Jartsevin kanssa käydyistä keskusteluista informoitu marsalkka C.G. Mannerheim ilmoitti olevansa valmis kertomaan kansalle, että Suomenlahden saarten vuokraaminen ei vaarantaisi Suomen turvallisuutta.
Suomen torjuttua vielä huhti-toukokuussa 1939 Saksan puolueettomille maille ehdottaman hyökkäämättömyyssopimuksen, Jonas katsoo Suomen ajautuneen yhä eristetymmäksi Hitlerin nimeämien ”roskavaltioiden” kategoriaan, mikä oli asiakirjojen valossa ainakin osasyynä siihen, että Saksa salli siihen myötämielisesti suhtautuneen Suomen joutumisen elokuussa 1939 Neuvostoliiton etupiiriin.
Syksyn 1939 neuvottelut on käyty huolellisesti läpi useissa tutkimuksissa, mutta epäselväksi on edelleen jäänyt, olisiko niissä voitu löytää kompromissi ja välttää sota? Erkkohan kieltäytyi itse matkustamasta Moskovaan, vaikka Stalin oli ulkoministeri V. Molotovin kanssa paikalla kaikissa neuvotteluissa yhtä lukuun ottamatta. Erkko ei ollut yksinkertaisesti tilanteen tasalla johtaessaan neuvotteluja ”etänä”, kuten Suomen puolesta Moskovassa loka- ja marraskuussa neuvotellut J. K. Paasikivi valitti. Erkon tiukka linja oli neuvotteluissa kuitenkin hyvä lähtökohta. Ensin Stalin luopui avunantosopimuksesta 12.10 ja toisella neuvottelukierroksella 23.10. perääntyi hieman Karjalan kannaksen rajaviivaa koskevasta ehdotuksestaan täydentämällä sitä vielä huomattavilla alueellisilla kompensaatioilla.
Neuvottelujen aikana kotirintamassa oli kuitenkin aukkoja. NKVD sai tilannetietoja Suomen hallituksen kannoista myös omalta tiedottajaltaan, SDP:n kansanedustajalta Caj Sundströmiltä (NKVD:n koodi ”Kreivi”). Erkko oli kertonut eduskunnassa, ettei Suomen tarvitse taipua Stalinin vaatimuksiin, koska Yhdysvallat, Britannia ja Ruotsi ovat luvanneet tukensa, minkä ”Kreivi” raportoi NKVD:lle. Vaikuttaa siltä, että näistä vuodoista huolimatta tai ehkä niiden vuoksi Stalin haki neuvotteluratkaisua. Tuskin hän olisi muutoin viettänyt tuntikausia seitsemässä istunnossa. Baltian maiden kohdalla sopimukset hoidettiin selvästi alemmalla tasolla eikä mitään kunnon neuvotteluja edes käyty.
Viimeisessä neuvottelussa – oikeastaan niiden jo päätyttyä – 9.11. Stalin luopui Hangosta esittäen vaihtoehtoina joko Russarön tai Jussarön saarten vuokrausta ”tarkkailuasemaksi”, kuten Tuomo Polvinen selostaa neuvottelujen kulkua Valtiomiehen elämäntyö -teoksessa (1995). Paasikiven mielestä Stalin etsi sovitteluratkaisua kiperässä tukikohtakysymyksessä. Muista kysymyksistä – kuten Kannaksen rajansiirroista kompensaatioineen ja Kalastajasaarennosta – oli alustava yhteisymmärrys. ”Tässä tilanteessa meillä oli mahdollisuus tehdä jostain saaresta vastaehdotus”. Stalin käynnisti hyökkäysvalmistelujen viimeisen vaiheen vasta 15.11. Tällöin Suomen valtuuskunta oli palannut Helsinkiin oletuksella, että neuvotteluja jatkettaisiin myöhemmin.
Kotkinin mukaan pienten maiden on oltava älykkäitä armottomassa kansainvälisessä järjestelmässä. ”Suomi oli moraalisesti oikeassa, ja geopolitiikan merkitystä aliarvioidessaan väärässä”. Arviossa ei oteta huomioon Stalinin virhettä: jättää suomalaiset uskomaan, ettei neuvotteluja oltu katkaistu.
Leningradissa sijaitsi kolmannes sotateollisuudesta, jonka vihollinen olisi voinut tuhota Itämereltä ja Suomesta käsin tunkeutumatta edes Neuvostoliiton alueelle, minkä logiikan Mannerheim tajusi paremmin kuin Erkko.
Kotkin perustelee: ”Hitlerin ulkosaksalaisille esittämä tarjous osoittautui valheeksi, verukkeeksi tynkä-Tshekkoslovakian nielaisemiselle, mutta Stalinin huolenkanto Leningradin turvallisuudesta, vaikka sen voi nähdä Venäjän historiallisen laajentumispolitiikan jatkumona, ei kuitenkaan ollut mikään veruke (Suomen nielaisemiseksi-AR)”. Kotkin tekee armottoman johtopäätöksen: ”Suomi taisteli vältettävissä olleen sodan ja maksoi siitä kalliisti” (Finland paid a heavy price for the avoidable war). Toisaalta jää ehkä pysyvästi toteen näyttämättä, olisiko talvisota voitu välttää tai edes lykätä ”Stalinin kompromissilla”.
Kotkin pohtii, miksi Stalin käsitteli Suomea eri tavalla kuin Baltian maita ja on vakuuttunut, ettei hän pelännyt Suomea sotilaallisesti. ”Mikä tahansa motiivi olikin, Stalin ei ollut maksimalisti ja oli useita kertoja perääntynyt neuvotteluissa tavoitteistaan, mutta Helsingin hallitus ei ottanut hänen sanojaan todesta”. Talvisota oli Stalinille arvovaltatappio, vaikka Suomelle saneltu Moskovan rauha 13.3. 1940 tarjosikin hetkeksi balsamia despootin haavoille. Stalinismin perusoppien mukaisesti ”hän käänsi tappion voitoksi ja voiton triumfiksi”.
Professori Tuomo Polvinen kuvaa, miten Saksan Moskovan lähettiläs F. W. von der Schulenburg selitti ruotsalaisdiplomaatille Moskovan rauhan tultua julki, ettei olisi ikinä uskonut Stalinin luopuvan Kuusisen hallituksesta. ”Juuri tämä todisti Stalinin olevan suuri valtiomies hänen selkkauksen käynnistämisestä tekemästään virheestä huolimatta”. Stalinia tuskin voidaan pitää suurena valtiomiehenä, mutta myöhemmin Gestapon kidutuskammioon joutunut lähettiläs tiesi NKVD:n korvien olleen siellä missä hän liikkui.
Talvisodan puhjettua NKVD perusti 2.12. ensimmäisen vankileirin 25 000 suomalaiselle sotavangille. Tämän yksittäistiedon Kotkin on löytänyt arkistotutkimuksissaan. Sodan jälkeiset puhdistukset oli oletettavasti määrä jättää Kuusisen hallituksen sisäministerin Tuure Lehénin tehtäväksi. Jos talvisotaa olisi suunniteltu jo varhemmin, vankileirejä tuskin olisi ryhdytty rakentamaan vasta hyökkäyksen käynnistyttyä. Talvisota oli myös despootille karvas pettymys, jonka uhrautuvasti taistelleet suomalaissotilaat ja taitavat rintamakomentajat saivat aikaiseksi.
Suomen päättäjiä ei voi syyttää unissakävelystä, vaan korkeintaan sisäisistä kiistoista ja kömpelöstä diplomatiasta. Talvisota vahvisti ajan myötä kuitenkin Suomen kansainvälistä asemaa ja mainetta pysyvästi. Talvisota yhdisti vuoden 1918 väkivaltaisuuksissa rikkirevityn kansakunnan. Talvisodasta maksettiin kuitenkin lähes kestämätön materiaalinen ja inhimillinen hinta. Pienelle maalle sota on myös eksistentiaalinen uhka. Suurvallat eivät yleensä tuhoudu edes häviön seurauksena.
Kirjoittaja, valt. tri Alpo Rusi on entinen diplomaatti, joka toimii vierailevana professorina Liettuassa. Hän on julkaissut viimeksi teoksen Kremlin kortti – KGB:n poliittinen sota Suomessa 1982-1991.
Toki talvisota olisi voitu välttää, mutta onneksi niin ei menetelty. Suomesta ja suomalaisuudesta ei olisi jäljellä kuin muistot.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisota olisi voitu välttää, niin kuin Juha toteat, mutta juuri tuolla hinnalla? Sitä ei kannattanut maksaa, vaikka vastaan panemalla sodan uhrit olivat suuret. Itsenäisyys säilyi, ja se oli pääasia.
Meidän tiemme olisi ollut samanlainen kuin Baltian maiden: tuskien ja kuoleman golgatan-tie. Kansalaisvapaudet muisto vain. Varsinkin Siperian tien kulkijoille.
Totesihan Molotovkin ennen talvisotaa, että pienillä valtioilla ei ole olemassa olon edellytyksiä, ne tullaan liittämään suurempiin valtiokokonaisuuksiin. Suomi bolshevikki-Venäjän alaisuuteen. Tätä yritettiinkin ensin sodilla, sitten hiljaa hivuttamalla suomettuneisuuden aikana. Ei onnistunut!
Meille oli valmisteltu vuonna 1939 kova kohtalo. Stalin totesi, että Suomen kansa on helppo kokonaisuudessaan kuskata Siperiaan. Venäläisiä tilalle. Molotov jatkoi, että homma hoituisi vaikka kävellen. Onneksi löytyi miehiä ja naisia, yhtenäinen Suomen kansa, joka sanoi itänaapurin johdolle, että ei käy. Kommunismin kirkas aamunkoitto ja kolhoosimeininki eivät suomalaisia houkutelleet.
Talvisota ei ollut Erkon sota; eikä syy sotaan ollut kenenkään muunkaan suomalaisen. Talvisota oli Stalinin sota, ja sen on sellaiseksi myöntänyt myöhempi Venäjän johtokin.
Parikan ”Talvisota”-elokuvassa kauhavalaisten komppanianpäällikkä pitää miehilleen puheen, jossa toteaa, että meiltä kyllä voidaan vaatia pitäjäkaupalla maata, mutta sitä on paha tulla ottamaan. – Entistä pahempi kun ollaan Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Stalinin vaatimuksiin suostumisesta olisi seurannut vain uusia vaatimuksia, kun Suomen valtaussuunnitelma oli jo olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainalaisdivisioonalla Suomussalmen suunnalla oli marssioppaat mukanaan. Niihin oli painettu myös ohjeistus kuinka ruotsalaisia rajavartioita tervehditään Tornionjoella. Ei olisi opuksen laatiminen eikä kirjapainokaan Neuvostoliitossa aivan ”neuvottelujen” viimeisinä päivinä pystynyt tuollaista projektia aikaansaamaan. Kyllä ne opukset oli todennäköisesti printattu jo kuukausia aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Puhumattakaan siitä, että valmistavat käskyt hyökkäykseen käsittääkseni annettiin kauan ennen neuvottelujen päättymistä ja valmisteluja Suomen valtaamiseksi oli tehty pitkin vuotta 1939. En nyt jaksa etsiä lähteitä, niitä löytyy, jos haluaa etsiä.
Ilmoita asiaton viesti
Laadukkaat kartat olivat myös tehneet Suomen puolelta. Ei niitäkään ihan hetkessä tehdä. Äitini isä kertoi, että venäläiset kuvasivat Suomen 1930-luvun aikana. Lensivät kuutamoöinä. Siitä tulee mieleen se, mitä venäläiset ehtivät yli 20 vuotta harjoittaa 2000-luvulla. Eli lähestymisreittien tiedustelu maalla, meressä ja ilmassa, kiinteistöt strategisten kohteiden läheltä, käyttämättömät muskeliveneet Suomenlahden rannoilla, Airiston helmi, helikopterikentät piilossa jne. Tavoitteena oli mitä ilmeisimmin ns. kulkusote Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
Luin aluksi ”kulku-SOTE”, enkä kulkus-ote…🤣
Tunnettu on myös Puna-Armeijan marssiopas Suomeen,
Finljandija – Opisanije Marshrutov, Tsastj I i II, Pjatoje Upravlenije RKKA, Moskva 1939.
Tarkasti on siinä kuvattu sopivat hyökkäystiet maaston piirteineen, siltoineen ja niiden kantavuuksineen sekä jokien syvyyksineen, asutuksineen ja majoittumiseen sopivine välietappeineen. Pisteenä i:n päällä on kielto ylittää Ruotsin rajaa ja ohjeistus ruotsalaisten rajavartijoiden kohteliaasta tervehtimisestä.
Ei ollut tuohon aikaan vakoilusatelliitteja eivätkä Suomessa ulkomaan turistit matkailleet ihan missä ja miten sattui. Kukahan se kävikään ne kahluupaikkojen syvyydet mittaamassa ja muun paikan päällä kerätyn aineiston hankkimassa…?
Mutta kotiläksyt oli kyllä tehty hyvissä ajoin etukäteen ja perusteellisesti, siitä ei epäilystäkään. Myöskin propagandapuolella valmisteltiin ”vapauttajia” tehtävään valmentaen heitä jopa teemaan liittyvällä ylevällä ”musiikkivideolla”, kuitenkin kansanomaisella ja tarttuvalla melodialla.
ks. https://www.youtube.com/watch?v=XB2A0jgldSM&t=99s
Ilmoita asiaton viesti
Stalinia ei usein ymmärretä oikein. Stalin oli järkevin ja kylmäpäisin kaikista poliitikoista.
Churchill oli aivan mykistynyt miten fiksu kaveri Stalin oli. Osasi koota lyhyisiin ilmauksiin olennaisen.
Esimerkiksi Hitler oli täysi typerys julistaessaan tavoitteensa. Stalin ikinä hiiskunut tavoitteistaan.
Stalin tapatti upseerit koska ne olivat sotamenestyksen tiellä. Tilapäinen notkahdus heikensi kampanjaa Suomea kohtaan.
Itse olen ollut luulossa ettei Hangosta olisi Stalin tinkinyt ja sitä myöten sota olisi ollut välttämätön. Jussarö on toinen juttu koska se ei olisi ollut fataali menetys Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkosodan jälkeen Suomi painosti neuvotteluissa peräänantamattomasti, että Hanko pitää jättää Suomelle. No, sen tuloksena menetettiin Porkkala, joka oli vielä selkeämmin ”tykinkantaman” päässä Helsingistä.
Ilmoita asiaton viesti
No kasakka otti siinä kohdassa ihan sen minkä halusi. Jussarö ei olisi ollut mikään mahdoton menetys jos sillä oltaisiin voitu välttää sota.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvotteluista ennen Talvisotaa – maskirovkaa:
https://jput.fi/Suomen_ja_Venajan_valiset_neuvottelut_ennen_Talvisotaa.htm
Saksalaisvastaisudesta Suomessa ennen Talvisotaa – ei tainnut olla järkevää:
https://jput.fi/Saksalaisvastaisuus_Suomessa.htm
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän paras tapa sodan välttämiseksi ole juuri Nato.
Ilmoita asiaton viesti
No, nyt on sitten vaaran vuodet Suomen ylle kertymässä. Todennäköisimmältä näyttää, että Turkki ei ainakaan Erdoganin aikana päästä Suomea Natoon.
Kiina painaa Tyynellä Merellä. Ja Jenkkilä on haastettuna. Joutuu valmistautumaan sotaan siellä. Ei riitä tuki enää Suomelle.
Ukraina häviää sotansa.
***
Tuo näyttää todennäköisimmältä skenaariolta tällä hetkellä. Toivottavasti tietysti Suomelle helpompi vaihtoehto löytyy.
Näyttää siltä, että kenraali Vehviläisen varoittelu ”hoppahousuilusta” ei ollut pelkuruutta. Vaan ammattitaitoisen ja rehellisen isänmaan ystävän puhetta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin näkyy Ruotsin pääministeri ymmärtävän. Suomen pääministeri ei sentään.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ja jos ei välttämättä vältytä sodalta, niin tuleehan ainakin suurempi rytinä ja enemmän sankarihaudattavia.
Ilmoita asiaton viesti
”Erkko oli kertonut eduskunnassa, ettei Suomen tarvitse taipua Stalinin vaatimuksiin, koska Yhdysvallat, Britannia ja Ruotsi ovat luvanneet tukensa, minkä ”Kreivi” raportoi NKVD:lle.”
Löytyykö asiasta mitään eduskunnan dokumentaatiota? Missä lähteissä tuo Erkon kertoma on kuvattu?
Ilmoita asiaton viesti
Kuvittelen tietäväni pikkuisen historiasta – ensimmäistä kertaa kuulen tästä asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko ns. kontrafaktuaalisuus muuta kuin raskaan sarjan ajatusleikkiä? Jos talvisota olisi jäänyt käymättä, olisiko jatkosodan paikalle seuraavana vuonna kehittynyt yhteenotto toteutunut? Ja jos vastaus on kyllä, miten tuo konflikti olisi nimetty?
Ilmoita asiaton viesti
Eräässä, talvisodan muistopuheessaan Törnin porukan konepistoolimies, presidentti Mauno Koivisto lausui, että ei voida väittää etteikö sota olisi ollut vältettävissä, puhumattakaan että kansakunnan myöhemmän kehityksen kannalta se olisi ollut välttämätön.
– Monet olivat ihmeissään. Mitä ajatteli tuolloin blogisti?
Ilmoita asiaton viesti
Koivisto oli Törnin porukassa Emma- pikakiväärimiehenä.
Ilmoita asiaton viesti
…Poseeraa joissakin ”sotakuvissa” Suomi-konepistooli, tai Lahti Saloranta kainalossaan?
Korjaan! Venäläinen Degtjarev-pikakivääri oli. Löytyi ”kätköstä” myöhemmin. Mukana ollut asealiupseeri oli paljastanut ja Koivisto itse tunnistanut.
Ilmoita asiaton viesti
…Niin, jos Ukraina olisi ollut Putinin rosvojoukoille parin viikon juttu, niin minnehän kaikkiin suuntiin olisi Putinin katse ”seuraavaksi” kohdistunut…?
(- Laajennetun ”etupiirin” lisälaajentamiseksi…?)
Ilmoita asiaton viesti
Historiaan ei kuulu jossittelu, mutta ajatusleikkinä pidän mielenkiintoisena sitä mahdollisuutta, että oltaisiin voitettu Talvisota länsivaltojen tuella tai Saksan tuella. Eli oltaisiin pystytty alueluovutuksilla pelaamaan aikaa kunnes apu olisi kerennyt paikalle.
”Long shot”, mutta mielenkiintoinen vaihtoehtoinen tulevaisuus.
Edit. Talvisodan alussa venäläisten panssarit olivat huonoja ja niiden tuhoaminen melko helppoa armeijalle jolla olisi ollut panssarintorjuntaa. Vasta myöhemmin T-34 ja sitä seuraavat mallit olivat tarpeeksi kehittyneitä 20mm ”norsupyssyä” vastaan. Jos nyt jossitellaan, että oltaisiin saatu vuosi-kaksi pelattua aikaa ja apua ostamalla tai muuta tukea ei talvisodan voittaminen täysin mahdottomuus olisi enää.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitto oli valmistautunut käytännössä talvisotaan jo vuosia ennen sodan syttymistä. Jo joukkojen sijoittaminen ja varustelu hyökkäyspisteisiin oli vaatinut kuukausien työn. Usean divisioonan sijoittaminen huoltoineen tiettömään korpeen ei onnistu nykyäänkään hetkessä ja vielä vähemmän se oli mahdollista 1939. Sotaan oli siis valmistauduttu huolella.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä blogistin kanssa siitä, että Talvisota olisi voitu välttää, ehkä? Näyttää siltä, että Erkon jääräpäinen luotto länsivaltojen tukeen, mitä ei todellisuudessa ollut missään papereissa, oli suurin syy virhetulkintaan, mikä johti Talvisotaan. Olen aiemminkin esittänyt teorian siitä, että Suomi olisi hyväksynyt Stalinin esittämät maanvaihdot. Hangosta ja saarista olisi voitu vielä neuvotella, koska Stalin osoitti neuvotteluhalukkuutta Suomen suhteen. Suomi ei olisi hävinnyt mitään jos olisi suostunut Stalinin maanvaihto ehdotukseen, tai ainakaan merkittävästi. Jos Suomi olisi tuon Stalinin ehdotuksen hyväksymisen jälkeen tullut kuitenkin hyökkäyksen kohteeksi olisi seuraus sitten ollut Talvisota, joka kuitenkin käytiin katsomatta tätä Stalin-korttia. Kuten Ryti sanoi olivat syylliset Erkko, Cajander ja muut -38-39 poliittiset päättäjät, jotka eivät jääräpäisyydessään nähneet kaikkia mahdollisuuksia. Stalinin suurin toive tehdä Suomen kanssa rauha perustui tarpeeseen rauhoittaa koilliskulma. Hän oli jo silloin täysin tietoinen tai päättänyt, että suuri sota käydään Saksan kanssa. Toive olikin se, että Suomi saataisiin pysymään erillään tästä sodasta. Kommentoijat näköjään sitten puhuvat siitä mitä Neuvostoliitto teki ennen Talvisotaa. Ottakaa huomioon se, että suuri maa pystyi varautumaan myös siihen, että Suomi ei suostu esitettyyn neuvotteluratkaisuun. Tiet tehtiin valmiiksi kahdesta syystä. Suomi ei suostu ja joututaan talvisotaan, mikä toteutui. Tai Suomi suostuu maanvaihtoon ja neuvotteluratkaisuun, jolloin Talvisota olisi vältetty. Tällöin Neuvostoliitolle olisi kuitenkin jäänyt valmius hyökätä Suomen alueelle, jos Saksa uhkaisi sitä Suomen maaperän kautta. Eli nuo kaikki toimet joilla Talvisotaa perustellaan saattoivat olla Stalinin puolelta vain varotoimia ja hän uskoi vahvasti, että Suomi suostuu maanvaihtoon ja rauhaan. Meistä kukaan ei tiedä mitä Stalin ajatteli Suomen tilanteesta ennen syksyä 1939, joten olemme kaikki yhtä oikeassa tai väärässä. Mielipiteensä historian omasta tulkinnasta saa siis esittää jokainen.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Suomi olisi tuon Stalinin ehdotuksen hyväksymisen jälkeen tullut kuitenkin hyökkäyksen kohteeksi olisi seuraus sitten ollut Talvisota, joka kuitenkin käytiin katsomatta tätä Stalin-korttia.”
Suomi oli linnoittanut Karjalan kannaksen Mannerheimlinjalla, jolla oli ratkaiseva rooli rintaman pitämiseen siellä. Laatokan pohjoispuolella (mm. kuuluisalla Kollaan rintamalla) tilanne oli toinen. Vihollinen ei pystynyt samalla tavalla etenemään lumisessa vaarmaisemakorvessa. Kannas sen sijaan on tasainen avenue, jota pitkin panssarit pystyvät vyörymään kuin moottoritietä pitkin kohti Helsinkiä.
Stalinin ”kortin” katsominen olisi tarkoittanut sitä, että Suomi olisi luopunut tuosta linnoituksesta ja päästänyt neuvostojoukot tuolle vapaalle avenuelle. Tiedätkö miten siinä olisi käynyt?
Ilmoita asiaton viesti
”Olen aiemminkin esittänyt teorian siitä, että Suomi olisi hyväksynyt Stalinin esittämät maanvaihdot. Hangosta ja saarista olisi voitu vielä neuvotella, koska Stalin osoitti neuvotteluhalukkuutta Suomen suhteen. Suomi ei olisi hävinnyt mitään jos olisi suostunut Stalinin maanvaihto ehdotukseen, tai ainakaan merkittävästi.”
–– Niin, Baltian maissakin moni esitti teorian siitä, että Viron, Latvian ja Liettuan kannatti luovuttaa Neuvostoliitolle sen vaatimat tukikohdat – niin ihmeen neuvotteluhalukkaita oltiin 1939 Moskovassa, että luvattiin taata maiden oikeus säilyttää yhteiskunta- ja talousjärjestelmänsä, kunhan NL vain sai legitiimit turvallisuustarpeensa täytetyiksi.
Ja kuinka ollakaan, kaikkien yllätykseksi kesällä 1940 baltit saivatkin huomata kansanäänestyksissä anoneensa Stalinilta lupaa liittyä neuvostotasavaltojen onnelliseen perheeseen. Moni perhe lähetettiin sitä juhlistamaan pitkälle matkalle, tosin pelkällä menolipulla. Maiden kantaväestöjen asukasluku ei sen jälkeen ole palannut vuoden 1940 tasolle tähän päivään mennessä.
Sikäli baltit olivat kyllä realistisia, ettei heillä ollut edes yhtä epätoivoista selviytymisen mahdollisuutta taistellen kuin oli Suomella. Suostuminen NL:n vaatimaan Kannaksen linnoitettujen puolustusasemien luovutukseen vaihtona Repolan ja Porajärven korpeen olisi kyllä ollut suomalaisilta paha virhe.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisota oli ainoa vaihtoehto.
Kun valtio alkaa vaatimaan toiselta valtiolta alueita itselleen, olipa perusteet mitkä tahansa, on vaaditulla aina oikeus yksiseliteisesti kieltäytyä.
Jos vaatija, tässä tapauksessa NL, uhkaa sotatoimilla tai edes antaa ymmärtää että jos suostumusta ei tule niin he käyttävät aseita, on mahdolliseen sotaan yksin ja ainoastaan syyllinen hyökkääjä.
Tällaista voivat sitten professorit ja tutkijat ja poliitikot jälkikäteen kaivella kuinka paljon tahansa kuka sanoi tai aikoi tai ei sanonut mitäkin. Täysin tarpeetonta touhua.
Nauvostoliitto yksin oli syyllinen talvisotaan.
Talvisota olisi voitu välttää jos Neuvostoliitto ei olisi hyökännyt Suomeen.
Vaihtoehto olisi ollut muuttuminen Neuvostoliiton osavaltioksi ja alistuminen Moskovan komentoon.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä talvisota olisi ollut vältettävissä, jos Neuvostoliitto ei olisi hyökännyt Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisotaa ei olisi voitu välttää. Stalinin tarkoitus oli siirtää suomalaiset Uralin itäpuolelle ja se oli syy Talvisotaan, joka käynnistettiin Mainilan laukauksilla.
Presidentti Risto Ryti kirjoittaa puolustuspuheessaan sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin liittyen sivulla 19:
”Marraskuun 26 p:nä sattuivat rajalla järjestetyt nk. ”Mainilan laukaukset”, joista Suomea syytettiin. Suomalaiset ehdottivat Mainilan tapauksen tutkimista rajakomissaareista syyskuun 24 p:nä 1924 tehdyn konvention määräämällä tavalla, mutta venäläiset eivät siihen suostuneet. Kesällä 1941 joutui suomalaisten vangiksi joitakuita venäläisiä, joukossa pari upseeriakin, jotka olivat olleet Mainilassa tämän välikohtauksen tapahtuessa. Omasta aloitteestaan he antoivat yksityiskohtaiset tiedot tapahtuman kulusta, ja välikohtauksen järjestämisestä, jopa siihen osallistuneista henkilöistäkin.”
Edvard Radzinski kirjoittaa kirjassaan Stalin sivulla 505:
”Marsalkka Konev kertoo muistelmissaan, että Isäntä oli Suomen sotaa aloittaessaan sanonut Vorošilovin ja amiraali Isakovin kuulleen: ”Suomalaiset on asutettava muualle… Suomessa on vähemmän asukkaita kuin Leningradissa, ja heidät on helppo siirtää muualle…”
Kirja on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista kirjoista, joita olen lukenut.
Silloin oli Stalin, nyt meillä on Putin.
Aleksandr Solzhenitsyn kertoo kirjassaan ”Vankileirien saaristo” samaa siirtoasiaa. Hän spekuloi suomalaisten sijoituskohteeksi autiomaita Kiinan vastaisen rajan tuntumassa (VI osa, Karkotus, sivu 259).
Itse asiassa Stalin aloitti suomalaisten siirtämisen ”muualle” Inkerin suomalaisista jo ennen Talvisotaa. Suuri osa Inkerin suomalaisista eli 60 000 ihmistä karkotettiin1930-luvulta lähtien Inkerin maalta mm. Siperiaan. Sama kohtalo koski myös Pohjoisessa itänaapurin puolella Muurmannin alueella asuneita suomalaisia.
Olin mukana Talvisodan muistomerkin paljastustilaisuudessa Kasarmintorilla 30.11.2017. Siellä oli myös lähes 100-vuotias Talvisodan veteraani, sotilasarvoltaan kapteeni, joka totesi, että mikäli Talvisota olisi hävitty, kaikki suojeluskuntalaiset olisi tapettu. Se oli kylmää kuultavaa.
Ilmoita asiaton viesti
vaikka historiassa ei saisi jossitella, on silti mielenkiintoista miettiä vaihtoehtoisia tapahtumia,
ongelma muodostuu siinä, että yksi tapahtuma voidaan monesti uskottavalla tavalla rekonstruoida eri tavalla, mutta sitten kun puhutaan jatkon tapahtumaketjuista, niin logiikka monimutkaistuu nopeasti, ..
tuon alkuun sellaisen huomion, että vaikka joku (Stalin) on valmistellut operatiivisia asioita eri vaihtoehtoihin, niin se ei todista niiden prioriteetteja tuolle valmistelijalle, .. itse ainakin yritän pitää monesti eri toimintavaihtoehtoja mahdollisina asioissa mahdollisimman pitkään, ..
muistelen, että viimeisissä neuvotteluissa Moskovassa Stalin puhutteli vielä lähtöpäivän aamuna Suomen neuvottelukuntaa, olisiko vaikka tuolla Paasikivi olisi onnistunut saamaan vastaehdotusta, jossa ei olisi tarvinnut luovuttaa mannermaata Suomenlahden etelärannalta ja pitäytyä saarten ja tykinkantaman matkan luovuttamisella Leningradin lähistöllä, ..
tällöin talvisota olisi uskoakseni vältetty, mutta uudet vaatimukset olisivat todennäköisesti tulleet seuraavana keväänä, ..
ja tuskin Hitler olisi tuossa vaiheessa vielä puuttunut asioihin Suomen suunnalla, Barbarossan suunnittelu taisi alkaa vasta 1940 lopulla, ja sitä ennen Hitler tuskin olisi käyttänyt vetoa tms. Suomen kysymyksessä, ..
joka tapauksessa yksi täysin mahdollinen seuraus tuosta hahmotellun vaihtoehdon aikaansaamasta tapahtumaketjusta olisi ollut lopunperin sama miehitys sodan jälkeen kuin mihin Baltian maat joutuivat, ..
toisessa vaihtoehdossa voi kuvitella että olisi käynyt samalla tavalla kuin nyt, mutta ilman talvisotaa, ja sitten voi ajatella jotain noiden väliltä, ..
Ilmoita asiaton viesti
ja pitää vielä lisätä, että todellisessa historiassa talvisodan päättymisen jälkeen Saksa valloitti noin kolmessa kuukaudessa (kesäkuun loppuun mennessä) suuren osan Länsi-Eurooppaa, oletettavasti tuo olisi tapahtunut vaikka talvisotaa ei olisi ollut, ..
ja se olisi ollut tietenkin luonteva vaihe Stalinille neuvotella asiat loppuun Suomen kanssa, kun ketään ei olisi meidän asiat kiinnostaneet, ..
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”tykinkantama Leningradiin” onkin veikeä matka, katsottaessa kartalta Tarton rauhan rajalta Suomen puolelta 17,5 km päähän Suomen silloisen kenttätykistön pisimmän kantaman mukaan. Se ei yllä lähellekään Leningradin kaupungin rakennettua aluetta, puhumattakaan mitä järkeä olisi ollut ryhtyä ampumaan sieltä kohti suurkaupunkia, joka asukasluku oli koko Suomen luokkaa.
Se, että Saksa tai joku muu läntinen kapitalistinen suurvalta olisi muka hyökännyt Kannaksen kautta Leningradiin käyttäen tuolloin puolueetonta Suomea sillanpäänään, on pelkästään logistisista syistä aivan mieletön ajatus.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/oliko-talvisodan-perustelu-leningradin-turvallisuudella-taytta-bluffia/
Ilmoita asiaton viesti