5 tietoa Suomen turvallisuudesta

Venäjän aloittama sota on järkyttänyt meitä kaikkia. Kun siirryin viime vuonna Suomen Nato-jäsenyyden kannattajaksi, toivoin todella, etteivät pahat aavistukseni toteutuisi. Ukrainalaisten tukemisen rinnalla moni kokee pelkoa Suomen turvallisuudesta. Halusin jakaa muutaman tiedon lievittämään turvallisuuteen liittyvää ahdistusta.
1) On mahdollista, että Suomi päätyy Naton puolustusliittoon jo lähitulevaisuudessa. Moni pelkää, millaisia vastatoimia tämä aiheuttaisi Venäjältä. Putin ryhtyisi varmasti vastatoimiin, kuten kyberhyökkäyksiin, mutta suomalainen yhteiskunta selviää niistä. Sotatoimet olisivat erittäin epätodennäköisiä.
2) Nato-maat, EU ja Suomi keskustelevat tänäänkin siitä, millaisia turvallisuusjärjestelyjä voidaan tehdä sille väliajalle, joka hakemuksen jättämisen ja jäseneksi hyväksymisen väliin jää. Varmaa on, että kynnys voimakkaille Venäjän vastatoimille nousee korkeaksi. Suomella on jo paljon liittolaisia, ja Venäjän joukot ovat kiinni Ukrainassa vielä kauan.
3) Samalla Venäjä yrittää vaikuttaa eri tavoin kansalaisiin ja Nato-maihin, jotta Suomen hyväksymistä Naton jäseneksi alettaisiin pitää virheenä. Tätä vaikuttamista vastaan me päättäjät, kuten minä turvallisuusvaliokunnassa, toimimme jo nyt EU:ssa.
4) HS kirjoitti eilen, että esimerkiksi ”sairaaloihin saatetaan tehdä laitehäirintää, jolla yritetään saada katkaistua sähköt, jolloin esimerkiksi hengityskoneissa olevat potilaat kuolisivat.” Esimerkiksi tällainen uhkakuva ei todennäköisesti pidä paikkaansa, sillä kriittisillä toimijoilla on riippumattomat varavoimajärjestelmät.
3) Suomi osallistuu jo nyt moniin Naton operaatioihin, joten suuria muutoksia Suomelle ei olisi tiedossa Naton jäsenenä. Syy jäsenyyden hakemiseen ovat turvatakuut. Niiden idea on ehkäistä hyökkäyksen kohteeksi joutuminen ja sotien syttyminen. On lähes varmaa, ettei Venäjä hyökkäisi Nato-maahan. Liittoutumattomana tilanne olisi haastavampi: ei vielä tänään, mutta lähivuosina.
Tavallisen kansalaisen ei ole syytä huolestua tilanteesta liikaa. On tärkeää myös muistaa, että jokaisella on oikeus olla kriittinen Natoa kohtaan. Käydään siis avointa ja asiallista julkista keskustelua, tästäkin aiheesta.
+2
Alviina Alametsä
Vihreät Helsinki

Europarlamentaarikko, Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan ja puolustus- ja turvallisuuspolitiikan alivaliokunnan jäsen, Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Ihmisoikeuksien, ympäristön ja rauhan puolella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu