Kohti reilumpia palkkoja

Palkkasyrjintä on laitonta EU:ssa, mutta silti sukupuolten välinen palkkaero on edelleen yli 13 prosenttia samanlaisesta työstä. Ero ei tutkitusti selity esimerkiksi koulutuseroilla tai erilaisilla palkkatoiveilla, vaan samasta työstä saa edelleen eri palkan. Tämä ei käy.

Taustalla on syrjintä. Samanarvoisesta työstä on saatava samanarvoinen korvaus, mutta palkkatietojen salamyhkäisyys estää syrjintään puuttumista. On yleensä mahdotonta vertailla, saavatko naistyöntekijät reilua palkkaa verrattuna mieskollegoihin, sillä työnantajalla ei ole velvoitetta kertoa palkoista.

Palkkasyrjinnästä kärsivät eniten yhteiskunnassa muutenkin vaikeammassa asemassa olevat ihmiset. Naisille ja vähemmistöille maksetaan vähemmän palkkaa samasta työstä ilman, että siitä jäädään kiinni. Monelle meistä onkin käynyt joskus kahvihuoneessa ilmi, että mieskollega tienaa muita enemmän samasta duunista. Moni rike jää piiloon, tai paljastuu sattumalta.

Onneksi palkkaeroihin puuttuminen etenee viimein EU:ssa, kun äänestimme toissa viikolla Euroopan parlamentissa palkka-avoimuusdirektiivin puolesta. Tämä tarkoittaa, että työnantajien on avattava palkkatiedot.

Euroopan komissio ja parlamentti esittävät jäsenmaiden lainsäädännön muuttamista niin, että työantajien täytyy ilmoittaa työpaikan palkkataso jo ennen työhaastattelua. Parlamentin kannoissa vaaditaan yli 50 työntekijän yrityksiä tuottamaan vuosittain tilastot sukupuolten välisistä palkkaeroista, ja toimenpiteet erojen korjaamiseksi. Komission alkuperäisessä esityksessä raja oli 250 työntekijässä, joten parlamentin vaatimus koskisi isompaa osaa yrityksistä. Olen iloinen, että tämä sai parlamentissa laajan kannatuksen, sillä tiukempi vaatimus tuo isomman osan yrityksistä direktiivin piiriin.

Palkka-avoimuus ei vielä kuitenkaan korjaa koko työmaailman rakenteellista eriarvoisuutta. Kuitenkin epäkohdat on helpompi havaita ja korjata, kun palkat ovat työntekijöiden tiedossa ja helpommin vertailtavissa.

Palkkatasa-arvon täytyy ulottua myös eri alojen välille. Ei ole järkiperustetta sille, että hoitajat, jotka kirjaimellisesti pitävät meidät kaikki hengissä, saavat niin vähän palkkaa, ettei sillä elä. Hoitoala ja varhaiskasvatus pyörittävät Suomea. Ne ovat monella tavoin maamme tärkeimpiä töitä ja samalla naisvaltaisia aloja, joiden pieni palkka on puhdasta syrjintää. Rankoista töistä kuuluu saada reilu palkka.

+2
Alviina Alametsä
Vihreät Helsinki

Europarlamentaarikko, Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan ja puolustus- ja turvallisuuspolitiikan alivaliokunnan jäsen, Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Ihmisoikeuksien, ympäristön ja rauhan puolella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu