Monikielisyys turhaa?

Monikielisyys on rikkaus ja lahja. Se avaa ovia laajemmin kuin vain englantia puhuvaa ihmisiä kohtaan. Kulttuuri myös aukeaa enemmän. Edes heikosti puhuva voi tutustua ihmisiin ja ympäristöön paremmin kuin ei puhuva. Haaste on vain siinä että sujuvasti monia kieliä puhuvia on vähän. Monet ajautuvat 1-2 kieltä vahvasti puhuvia ja sitten loput kielet heikosti puhuviin lokeroon. Onko se sitten hyväksi? Minusta loppujen lopuksi ei ole hyvä oppia monta kieltä ellei niitä hallita vahvasti ja tasavertaisesti. Ei muuten ole hyötykäyttöä kuin matkustaessa.

Olen opiskellut monta kieltä ja tulin siihen tulokseen että ei se kannattanut. Monet ovat unohtuneet koulun päättymisen jälkeen sillä en ole tarvinnut kieltä jokapäiväisessä elämässä. Ja kaiken kukkuraksi on jäänyt rutiini monen kielen käytöstä samanaikaisesti. Kun yksi sana ei tule esimerkiksi mieleen suomeksi niin käytän englantia tai muuta kieltä. Kielenkäyttö muuttuu voileiväksi, missä pohjana on suomen kieli ja muut kielet saavat sijaa milloin missäkin eri lauseissa. Virallisiin soittoihin tai sähköpostiin käytän täysin suomea mutta perheen ja kavereiden kanssa sekoittelen vapaasti.

On tutkittu, että lapselle on hyvä opettaa monta kieltä samanaikaisesti ja nämä lapset kehittyvät nopeammin kuin yksi kieliset. En tiedä onko tutkittu jos oppii monet kielet teini-iässä tai aikuisena, niin onko mitään hyötyä pitkällä aikavälillä? Koulussa opin hyvin, mutta sitten kielet unohtuivat. En tiedä muuta syytä siihen kuin se etten käyttänyt aktiivisesti kouluvuosien jälkeen.

Korona pandemian aikana olen sen huomannut, että suosittujen musiikkien listalla on paljon kaksikielisiä kappaleita. Tiktok on kerryttänyt ”tiktok remix” kappaleita tunnetuilta artisteilta ja biiseiltä. Se kertoo, että tämä pitkään harrastamani kielten sekoitus on saanut tuulta alleen ja vallannut musiikki skenen. Uskon että musiikki bisneksessä tämä ilmiö tullaan kuulemaan pitkään.

Kun ajattelee miten paljon tunteja on laittanut kielten opiskeluun ja myöhemmin huomannut etteivät kielet liimaantuneet kiinni vahvemmin myöhempää käyttöä varten, niin on turhautunut tunne. Mieluummin osaisi 2 kieltä moitteettomasti kuin monta kieltä, joista monet on heikolla pohjalla unohtamisen takia.

Ajatuksia kielistä Mikael Agricolan päivän kunniaksi.

+3
amalyosman

Innovaatio, elämän mysteerit ja ripaus filosofiaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu