MTV

On ihanaa saada lisää suomalaisia artisteja kuten Yeboyah ja Hassan Maikal. Se on tärkeää etenkin toisen ja kolmannen sukupolven jäsenille. Erinäköiset saavat tilaa musa bisneksessä.

Lapsuudessa ja teininä muistan, että ainoat suomalaiset bändit, joissa oli mukana tummempi laulaja olivat Kwan ja Bomfunk MC’s. Bomfunk sai maailmanlaajuista mainetta hitti biisin ”Freestyler” myötä. Se on yhä mahtava biisi ja siihen aikoihin edelläkävijä. Tunnetuin on kuitenkin Daruden Sandstrom. Aivan mahtava vielä tänäkin päivänä ja se soitettiin Suomen 100-vuotisen itsenäisyyspäivän kunniaksi. Eikä ihme!

Kiitollinen MTV kanavalle joka on tunnettu musiikki kanava. Se oli vahvasti esillä lapsuudessa ja teini-iässä. Onneksi oli olemassa amerikkalainen TV kanava, jossa oli esillä monia musiikki genrejä. Vaikka pop oli suosituin, niin kuitenkin oli tärkeää että sai nähdä RnB ja hiphop artisteja ja bändejä. Itsensä näköisiä lahjakkaita laulajia. Kun Suomen areenalla oli vain 2 bändiä, niin MTV kanava taas pursusi monipuolisia valikoimia. Briteissä oli hyvä se puoli, että siellä monissa bändeissä oli edes yksi tummempi laulaja mukana. Tunnetuin on tietty Spice Girls. Muistan kun Suomen kioskista pystyi ostamaan purukumia, joissa oli eri Spice Girls:en laulajien tarra kussakin purukumissa.
Muita tummia lahjakkaita laulajia kasvaessa olivat Whitney Houston, Toni Braxton, Destiny’s Child, Mariah Carey, Missy Elliott, Alicia Keys, Janet Jackson ja lista jatkuu.

Kuitenkin kaikista eniten ihailin laulaja Aaliyahia. Hän kuoli tosi nuorena. Häntä ei voi kopioda, hän oli ainutlaatuinen. Hänellä on huippu lahjakas tiimi. Aikaansa edellä olivat hänen tanssi koreografia, meikki-ja hius sekä tuottaja tiimi. Tärkein taitaa olla tuottaja Timbaland, joka on säveltänyt mahtavia ja ainutlaatuisia biittejä Aaliyahin kappaleille. Hänen kuolema oli suuri shokki mulle. Odotin miten hän kehittyy ja minkälaista musaa ja musiikkivideoita hän tekisi. Hän on tunnettu ainutlaatuisesta tyylistään. Hän oli sekoitus cooliutta ja samalla naisellista ja sensuellista olemusta. Aaliyahista tuli Tom Hilfigerin muusa. Hilfiger myi Aaliyahin mainoskampanjan jälkeen valtavasti toppeja ja housuja. Aaliyah on kulttuuriperintö ja aikansa ikoni. Uskallan väittää että hän on ajaton ikoni niin tyyliltään, musiikiltaan kuin kauneudeltaankin. Enkä ole väärässä, sillä 20 vuoden jälkeen hänen kuolemastaan Apple, Amazon ja Spotify alkoivat striimata hänen albumia. Hän rikkoi ennätyksiä, sillä alle tunnissa striimattiin 5 miljoonaa kertaa ja Aaliyahin yhdestä kappaleesta tehtiin tiktok haaste ja siitä on tehty yli miljoona tiktok videota. Aivan mahtavaa! Eikä ihme kun on niin ainutlaatuinen ja hänen brändinsä kantaa vielä tänäkin päivänä. Hän loi kauneus-ja tyyli trendejä. Hänen musiikkivideot ovat aikaansa edellä etenkin nämä 2 biisiä: ”We need a resolution” ja ”More than a woman”. Kolmas erikoinen tyyli on Try again musiikkivideossa joka oli yhden elokuvan soundtrack, missä Aaliyah oli päänäytttelijä. Täytyy myös muistaa että toinen elokuva rooli missä Aaliyah näytteli vampyyria, hän sai sen roolin We need a resolution videon myötä. Hän näytti goottimaiselta. Niinkuin sanoin, hän voi laittaa ja käyttää mitä tyyliä tahansa. Kaikki tyylit sopii hänelle. Hän on tyyli kameleontti.  Ellei hän olisi kuollut niin aikaisin, niin hän olisi näytellyt Matrix 2 ja 3 elokuvissa. Hänellä oli kirkas tulevaisuus edessä.

Tässä on kuuluisin kuva, mistä hänen cooleus tunnetaan:

Kuukausi Aaliyahin kuolemasta tapahtui 9/11, mikä vielä pahensi tilannetta. Se viikko koulussa oli omituista. Kun oli muutenkin harvoja tummaihoisia koko koulussa, niin se aika pelotti ja ahdisti.

 

Hänen musiikissa oli sekoitus eri genrejä:

 

Tässä videossa kerrotaan kuinka eri artistit mainitsevat Aaliyah:a lauluissaan:

 

 

Aivan mieletöntä nähdä hänen albumi mainos Times Squaressa tänä vuonna tasan 20 vuoden jälkeen hänen kuolemastaan:

 

Futuristinen musavideo, missä hän loi muoti trendin ja jota voisi kuvitella nykyaikaiseksi:

 

 

Suomeen lisää represaantiota musa-alalle. Se on yhteiskunnalle hyvä, että kasvaessa näkee itsensä näköisiä. Olen kaikkiruokainen musiikin suhteen, mutta uskon että on tärkeää nähdä tummia laulajia. Onneksi oli lapsuudessa MTV kanava! Siihen aikoihin ei ollut vielä YouTubea, joten musiikki kanavasta vain näki musavideoita! Nykyään tietenkin ajat ovat erilaiset ja enää ei tarvitse telkkaria.

Kiitos Kwan ja Bomfunk MC’s. Molemmat bändit teki englannin kielistä musiikkia, mutta hyvä että nyt on myös suomenkielisiä artisteja kuten Yeboyah ja Hassan Maikal. Mahtavaa että Hassan Maikal on ensi vuoden Flow festavaalissa mukana!

0
amalyosman

Innovaatio, elämän mysteerit ja ripaus filosofiaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu