Risuja vai ruusuja kielelle?

On ihan selvää että kieltä pitää osata. Maahanmuuttajien pitää oppia kieli. Helpottaahan se elämää. Olen kuitenkin huomannut kolikon toisen puolen vuosien varrella. Nimittäin se että varsin iso osa vanhempieni sukupolvien suomalaisista ei oikein kykene nielemään mamua, joka osaa suomen kielen sujuvasti ja hyvin puhuttuna eli äännettynä. Heille se on joku läpimurros että Suomessa löytyy mamuja ja toisen sukupolven jälkeläisiä joista ei huomaa että tulevat muualta.

Yksi syy voi olla että se sotii heidän maailman kuvansa kanssa. Sitä että jos on mamu niin pitää kuulla vähintään ääntämisestä että hän on oppinut suomen mutta vivahteista tiedostetaan että ovat muualta tulleita. Olen kuullut valtavasti kokemuksia työpaikoista ja ylemmistä koulutuksista että Suomessa syntyneet mamujen tai turvapaikan hakijoiden  lapset yleensä törmäävät tähän mikroagressioon. Heille sanotaan että osaatpas hyvin suomea! Tai oma suosikkini: kun ulkomaalaisen näköinen puhuu asiakaspalvelijalle suomea ja asiakaspalvelija vastaa takaisin englanniksi! Jotkut yrittävät puhua uudestaan suomea ja kertoa että olen syntynyt Suomessa, osaan puhua suomea! Kyllä se on sitten mikroaggressiota. Ei ole hyväksi että täällä syntyneet kohtaavat tätä ilmiötä usein. Ei ihme että heillä on identiteetti kriisi! Se myös eriarvoistaa ja vahvistaa kroonista PTSD tuntemuksia.

En ymmärrä kun täälläkin säännöllisesti kirjoitetaan suomen kielen tärkeyttä mamuille ja pakolaisille. Mitä usein unohtuu näissä keskusteluissa on se, että ehkä uudet tulokkaat ovat kuulleet täällä syntyneiden kokemuksia eriarvoisuudesta? Ehkä he tämän infon myötä eivät ole yhtä aktiivisia oppimaan sujuvaa suomea? Mitä arvoa on oppia jos mikään ei muutu? Ymmärrän kyllä kielten tärkeyden. Mutta tässä sopassa on liikaa näitä negatiivisia ongelmia jotka eivät ole vielä poistuneet kuviosta!

Nämä karmivat mikroagressiot on poistettava. Nämä kirvelevät eri yhteisöjä.

Ja mikä tämä ilmiö on että sujuvasti suomea puhuvat ( ei pysty erottamaan valkoisen suomalaista ja sujuvasti puhuvaa mamua) eivät saa media tilaa? Tuntuu että mamujen joukossa represaantio mediassa on annettu niille joiden puheissa voi kuulla vivahde eron! Tämä ruokkii entistä enemmän mielikuvaa valkolaisille että suuriosa mamuista ei osaa sujuvaa suomea ja sitten kun kohtaavat töissä/koulussa tai torilla niin on pakko ihmetellä ääneen että oletpa sinä eksoottinen kun osaat hyvin suomea! Mistä olet oppinut suomen? En tiennyt että on myös hyvin suomea puhuvia.

Toivonkin että mediaan saadaan enemmän mamuja jotka omaavat sujuvan suomen kielen, jotta tämä mikroagressio voi poistua! Lopuksi on hienoa että mamuja näkyy mediassa, mutta se ei saa olla pelkästään yhdenlaista ryhmää. Tämä vain korostaa että on kahdenlaista suomen kieltä: valkolaisten suomen kieli ja mamujen suomen kieli. Niin ei saa olla, ellei tarkoituksena ole pömpöttää valkolaisten egoa tai pelastajan roolia.

Ainoastaan mamujen kanssa kasvaneet samanikäiset lapset ja nuoret ovat tietoisia sujuvaa suomen kieltä puhuvista. Tämä ei siis koske heitä vaan aikuisia ja boomereita jotka eivät välttämättä halua uskoa hyvin suomea puhuvista mamuista. Yksinoikeus sujuvaan suomen kieleen ei ole pelkästään boomereilla. Maailma on muuttunut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+2
amalyosman

Innovaatio, elämän mysteerit ja ripaus filosofiaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu