Sosiaalisuus ja teknologia

Sosiaalinen kanssakäyminen on muuttunut suunnattomasti etenkin sosiaali median myötä. Arkista elämää on digitalisoitu päiväkirjan tapaan. Milloin viimeksi arkisuutta on ahmittu tällä tavalla? Ennen vanhaan jaettiin ongelmia, jotka ilmenivät arkisissa asioissa. Muutos on ollut väistämätöntä ja kaikki ovat hyväksyneet sen. Uuden normaalin.

Teknologia, eritoten robotiikka ja tekoäly tulevat muuttamaan sosiaalista elämää. Eikä mitä tahansa vaan enemmänkin parisuhde ja perhe dynamiikassa. Miten? Millä tavalla? Esimerkkiä voin antaa, joista yksi on robotti imuri. Ja smart house teknologia. Ne luovat vapautta eräistä kodin siivous vastuusta. Enemmän aikaa muihin kiinnostaviin asioihin. Nämä teknologiat luovat joillekin kriisin. Niille henkilöille, jotka näyttävät rakkaille huolenpitoa tekemällä kodin sisällä ja ulkopuolella asioita tai tarjoavat auttavan käden. Mitä tapahtuu heille pitkällä tähtäimellä? Kuinka voimme auttaa näitä yksilöitä? Kun teknologia hoitaa nämä asiat, niin he voivat kokea mitättömyyttä ja arvottomuutta. Heillä ei ole enää paikkaa.

Sosiaalinen media ja korona pandemia taas ovat aiheuttaneet eniten kärsimystä heille, jotka kokevat halaukset ja kasvotusten tapaamiset tärkeiksi. He ovat syrjäytyneet enemmän. Erilaiset mielipide kyselyt ovat vahvistaneet tämän. Ennen korona rajoituksia, he saivat fyysistä kontaktia. Sosiaali media on vähentänyt tapaamisia, mutta korona on vienyt jopa senkin pienen määrän mitä heillä oli ennen. Zoom ja Facetime eivät heille tepsi, vaikka saavatkin puhua läheisille. He kaipaavat halauksen tuomaa lämpöä.

Kysymys kuulukin mitä ratkaisuja on olemassa? Pitääkö heidän vaan sopeutua uuteen sosiaali malliin? Tämä on yhteiskunnallinen näkymätön haamu, jota pitää selättää mieluummin nyt kuin liian myöhään. Facebook on ilmoittanut luovansa Metan eli metaversumin, joka jo ennestään luo kuilua heille jotka eivät voi elää ilman halausta ja fyysistä kontaktia. Onko masennus lääkkeiden popsiminen sitten ainoa vaihtoehto heille? Niinhän ei pitäisi olla.

Tuon näitä näkemyksiä, koska kaikki eivät ole samanlaisia ja joillekin on eri tarpeet hyvälle ja aidolle kanssakäymiselle. Hallituksen edustajat sekä sosiaali-ja terveys alan ammattilaiset pitäisi huomioida myös näitä faktoja. Tarvitaan kestäviä ratkaisuja ja syrjäytymisen ehkäisyä.

 

 

+4
amalyosman

Innovaatio, elämän mysteerit ja ripaus filosofiaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu