Sammio
Kirjaudu blogeihin

Äärivasemmistolainen Pedro Castillo on Perun uusi presidentti

Perun vaaliviranomaiset ilmoittivat muutama tunti sitten, että José Pedro Castillo Terrones on maan uusi presidentti.

Kuka on Pedro Castillo? Castillo on 51-vuotias peruskoulun opettaja ja ammattiliikkeen aktivisti joka kampanjoi kynä kädessä, hattu päässä ja hevosella. Pedro Castillo oli Péru Libre -äärivasemmistolaisen puolueen ehdokas. Puolueen puheenjohtaja on Valdimir Cerrón. Cerron tunnetaan Chavesin ja Castron ihailijana. Väitetään, että Cerrón on Castillon vaaliohjelman kirjoittaja. Cerrónilla on korruptiosyytöksiä takanaan. Castillo lupasi taistella korruptiota vastaan.

Castillo lupasi myös uuden perustuslain ja muuttavansa radikaalisti taloudellista järjestelmää, jossa valtiolla on tärkeä rooli markkinoiden ohjaajana. Castillon ohjelmassa luvataan luonnonvarojen kansallistamista.

Castillo lupaa myös lisää rahaa maanviljeilyyn ja opetukseen. Castillon kannattajat tulevat etupäässä maaseudulta.

Castillon sosiaalinen ohjelma on hyvin konservatiivinen. Hän vastustaa aborttia ja avioliitto-oikuetta samansukupuolisten parien kesken. Ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen Castillo sopii vasemmistolaisen presidenttiehdokkaana olleen Verónika Mendozan kanssa viiden asian listasta. Listassa on lupaus koronarokotteista kaikille perulaisille heti presidenttikauden alussa, talouden elvyttäminen investoinnilla, kansanäänestys uudesta perustuslaista, taistelu korruptiota vastaan ja perustuslaillisen instituutin vahvistaminen. Kyseisessä listassa Mendoza ei saanut läpi Mendozalle tärkeitä sosiaalisia teemoja, kuten abortti ja avioliitto-oikus samansukupuolisten parien kesken.

Pelko Perún ajautumisesta kohti totalitarismia huolestuttaa monia, kuten Nobel-palkittu Mario Vargas Llosaa. Vargas Llosa on vairoittanut perulaisia tulevasta katastrofista. Ennen vaaleja Perun katolisen kirkon piispat vaativat, että Castillo allekirjoittaisi asiakirjan, jossa hän lupaisi luopua vallasta kun presidenttikautensa loppuu kesäkuussa 2026. Tämä muun muassa siksi, koska Castillon leiriltä on sanottu, että Castillon voiton myötä Perú Libre jää ikuiseksi valtaan.

Helsingin Sanomien uutisessa sanotaan, että uuden presidentin on määrä vannoa virkavalansa jo ensi viikon keskiviikkona 28.7., kun maan väliaikaisen johtajan Francisco Sagastin kausi tulee päätökseensä. Samana päivänä Peru viettää itsenäisyyspäivänsä.

Lähteet:

Pedro Castillo vai Keiko Fujimori?

 

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (8)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. KirjoituksiaSalosta
  Mikko Engren #3451488

  Sula ihme näköjään etteikö Peru olisi pian kaaoksesta. Oli sitten kumpi ääripää tahansa voittanut. Voipi olla kohta Venezuelat jossa kiistellään siitä kuka nyt maata hallitseekaan eli kenelle (jos jollekin) pitäisi viimeiset maan varat eli kulta Lontoosta antaa. Suomessa ei juuri Etelä-Amerikkaa uutisissa noteerata joten kiitos että innostit nyt vaikka minua vähän googlailemaan mitä sinnepäin kuuluu eli melkoista kaaosta.

  https://www.washingtonpost.com/world/2021/07/19/castillo-wins-peru-election/

  https://www.reuters.com/world/uk/uk-reaffirms-backing-guaido-venezuela-president-ahead-1-bln-gold-case-2021-07-18/

  +2

  Ilmoita asiaton viesti

  • amgs
   Ana María Gutiérrez Sorainen #3451533 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3451488

   Kiitos linkistä ja palautteesta. Latinalaisen Amerikan oikeistolaisissa piireissä puhutaan paljon Sao Paolon foorumin vaikutuksista. Sanoko ”Foro de Sao Paulo” sinulle mitään? Luulen, että Suomessa ei tiedetä kovin paljon siitä. En minäkään tiennyt ennen kuin kuulin siitä.
   Neuvostoliitto tuki paljon Kuubaa ja muita Latinalaisen Amerikan vasemmistopuolueita ja -liikkeitä. 90-luvun alussa Latinalaisen Amerikan vasemmistoliikkeillä oli tarvetta löytää uusia yhteistyösuhteita pysyäkseen hengissä. Neivostoliiton kaatuminen oli kovas isku varsikin Kuuballe, jonka talous riippui Neuvostoliiton avusta. Kuuba ajautui ”Período especialiin”, jotekin ”poikeukselliseen jaksoon”. Olin silloin Kuubassa ja siellä ei oikeasti ollut ruokaa saatavilla. Moni näki nälkää.
   Brasiliassa Luiz Inácio ”Lula” da Silva kutsui alueen vasemmistopuolueiden johtajia huippukokoukseen. Kokoukseen osallistui alueen lähes 50 vasemmistopuolueiden ja liikkeiden edutajia. Lula oli yrittänyt päästä valtaa onnistumatta.

   Sao Paolon foorumin tavoitena oli taistella uusliberalismia, kapitalismia ja USA:n imperialismia vastaan, tiivistää vasemmistoriivejä ja tietenkin päästä valtaan. Kokous oli vuonna 1990. Fidel Castro lähti yhteistyöhön mukaan, koska Brasilia oli iso ja lupaava maa. Castron Kuuba oli avun tarpeessa. Kävi kuitenkin niin, että Lula ei päässyt valtaan vaan Venezuelan Hugo Chávez pääsi presidentiksi vuonna 1998. Chávez ihaili Fidel Castroa! Sanotaan, että Chávez itse oli aloitteellinen ja kävi ensimmäisellä ulkomaan matkalla Kuubassa keskustelemassa Fidel Catron kanssa. Fidel Castro oli vanha kettu ja Chávez alkoi lähettää Kuubaan Venezuelan öljyä ilmaiseksi. Kuuba oli valtio, joka myi öljyä, muiden öljyä omaksi eduksi! Olisi paljon sanottavana Venezuelasta, mutta melkein kaikki tietävät missä taloudellisessa ahdingossa venezuelalaiset ovat nyt ja se johtuu valtaa pitävien huonosta talouden hoidosta. Foro de Sao Paolon päämaaja oli Kuubassa. On erilaisia salaliittoteorioita tuon foorumin ympärillä.
   Castillon puolue Perú Libre on perustettu vuonna 2008. Puolue ei ole Sao Paolon foorumin puolueiden listalla. Olisi kuitenkin mielenkiintoista tutkia millaisia kansainvälisiä suhteita puolueella on. Saa nähdä mihin suuntaan Castillo lähtee. Lähteekö hän Havannaan ja Caracasiin vai Montevideoon ja Washingtoniin. Castillon puheiden perusteella voi sanoa, että hän rakentaa suhteita Venezuelan Maduroon, Kuuban Díaz-Caneliin, Nicaraguan Ortegaan, jne. Yllätyksiä voi kuitenkin tulla.
   https://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A3o_Paulo_Forum

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • KirjoituksiaSalosta
    Mikko Engren #3451549
    Vastaus kommenttiin: #3451533

    Ei ”Foro de Sao Paulo” sano mitään. Mielenkiintoista luettavaa. Yleviä tavoitteita, itse meno maissa näyttää vähän muulta ja USA tietysti pitää sitä terroristien ja kommunistien foorumina. Lähinnä aina kun en jaksa Suomen yksipuolisia uutisointeja googlailen maailmaa josta meille ei kerrota eli vaikka nyt joku Mosambik googleen ja lueskelen mitähän sinne kuuluu. Maailmaa yhdistää yhä pitkälti hirmuinen korruptio ja kansalaisten sorto. Moni on sitä mieltä, että kaikkein surkeinta meno on kommunistissa maissa. En nyt ihan varma ole kuinka paljon parempi on joku ’kapitalistinen’ hallinto mutta ei se kai ihan yhtä himuista jälkeä saa aikaan.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • amgs
     Ana María Gutiérrez Sorainen #3451814 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3451549

     ”Maailmaa yhdistää yhä pitkälti hirmuinen korruptio ja kansalaisten sorto.” Kyllä ja pokeuksena Pohjoismaat.
     ”Moni on sitä mieltä, että kaikkein surkeinta meno on kommunistissa maissa. En nyt ihan varma ole kuinka paljon parempi on joku ’kapitalistinen’ hallinto mutta ei se kai ihan yhtä himuista jälkeä saa aikaan. ”
     Kommunismi on viennyt totalitarismiin, yhden puolueen tai yhden ihmisen diktatuuriin. Ongelma ei ole kapitalimin tai kommunismin välillä eikä vasemmiton ja oikeiston välillä vaan demokratian ja tolitarismin välillä, vapauden ja vankeuden välillä, avoimuuden ja sulkeutuneisuuden välillä, vallassa olevan etuoikeutetun kastin ja syrjityssä asemassa (eri mieltä olevien) välillä. Esimerkiksi Kuuban mielenosoituksiin lähdettiin myös köyhyimmistä kaupunginosista. Siksi minun on vaikea ymmärtää, että itseään kutsuva vasemmistolainen, joka voi hyvin Suomessa, suhtautuu ihmisoikeusrikoksiin ja surkeaan demokratian tilaan olan kohautuksella. ”Kuubalaiset saavat itse ratkaista ongelmansa”, sanotaan. Kuubalaiset eivät pysty siihen. Mitä juutalaiset olisivat voineet tehdä ilman eri maiden apua? -Ei mitään. Kuuban vallankumouksen alusta lähtien tuhansia ihmisiä on kuollut maan sisällä ja yrittäessä paeta ulkomaille. Näyttää siltä, että sillä ei ole ollut väliä.

     +1

     Ilmoita asiaton viesti

 2. hrautomaki

  En ole latinalaisen Amerikan asiantuntija.
  Allende Chilessä pääsi hengestään varsin pian, ja luulen, että äärivasemmistolainen Pedro Castillokin Perussa pääsee hengestään varsin pian.
  Tappaminen on latinalaisessa Amerikassa politiikan työkalu.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • amgs
   Ana María Gutiérrez Sorainen #3451822 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3451647

   Allende taitaa olla enemmän poikkeus kuin normi. Myös Panaman Omar Torrijos kuoli epäselvissä olosuhteissa lentokoneonnettomuudessa.
   Castrot Kuubassa, Nicolás Maduro Venezuelassa, Daniel Ortega Nicaraguassa, Rafael Correa Ecuadorissa, Lula da Silva Brasiliassa, José Mujica Uruguayssa, Evo Morales Boliviassa, Mauricio Funes El Salvadorissa. Lista on pidempi. He kaikki ovat olleet presidenttina ja he kaikki ovat pitäneet itseään vasemmistolaisina. Hugo Chávez ja Fidel Castro kuolivat sairauksiin.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

 3. emailjuuso

  Uudella presidentillä on arvot joiltain osin nohdallaan. Äidit eivät päätä lasten päivien päättämisestä, avioliitto on normaali ja valtion luonnonvaroja ei myydä ulkomaisille välistävetäjille.

  0

  Ilmoita asiaton viesti