Almut ja populismi eivät ratkaise köyhyyttä

Joulun aika ei ole ohi, mutta jouluaatto ja joulukeräysten kulta-aika on jo mennyt. Joka joulu moni meistä osallistuu erilaisiin keräyksiin, joissa köyhille lapsille ja aikuisille hankitaan lahjoja ja ruokaa. On hyvä, että moni haluaa auttaa. Joulusta toiseen keräyksien määrä on lisääntynyt. Nyt myös puolueet järjestävät kaikenlaisia keräyksiä. Mutta loppuivatko köyhien tarpeet tänä jouluna?
Vuodesta toiseen avun tarve kasvaa, leipäjonot pitenevät. Vuodesta toisen köyhien määrä kasvaa. Helsingin Sanomissa on tänään (28.12.2020) Toni Lehtisen, Antti Yrjösen ja Vesa-Matti Väärän kuvareportaasi ruoka-avun tarpeesta. Kirjoituksessa sanotaan, että Suomessa on 200 000 ihmistä, jotka eivät selviä ilman ruoka-apua. Heisä noin 40 prosenttia on eläkeläisiä.
Sosiaalietuudet riittävät yhä vähempään, ja vuokrasta maksetaan entistä suurempi osa toimeentulotuella. Hyvinvointivaltion palveluita on ajettu alas, kuntien rahat hupenevat mm. palveluiden ulkoistamisten takia, ja työmarkkinoiden nopeat muutokset ovat heikentäneet monien ihmisten taloudellista asemaa. Pandemia ja sen taloudelliset seuraukset ovat pahentaneet entisestään jo vaikeasssa tilantessa olevia lapsiperheitä.
Me kiilottamme itsetuntoamme antamalla almuja köyhille, mutta se ei ratkaise köyhien ongelmia. Moni antaa almuja, ja on hiljaa todellisista ongelmista.
Helsingin Sanomien kirjoituksessa toistetaan, että perustuslaki takaa kaikille oikeuden välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon ja näin nyt ei ole. ”Suomi on saanut toistuvaa kritiikkiä Euroopan neuvostolta perusturvan liian alhaisesta tasosta”.
Ongelma on ollut varsin hyvin tiedossa, mutta politiikot ovat jo kauan kääntäneet katseensä pois lepäjonoista ja köyhistä, paitsi silloin kun pitää vastustaa esimerkiksi pakolaisia, turvapaikanhakijoita, kulttuuripalveluita tai ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Populismi ei poista köyhyyttä.
Vatakkainasettelun sijasta meidän pitäisi vaatia nykyistä enemmän oikeita toimia köyhyyden poistamiseksi ja mahdollisuuksien lisääntymiseksi. Vain oikeat mahdollisuudet auttavat pääsemään pois köyhyydestä. Puoleiden ja poliitikoiden tehtävä on poistaa keräysten tarvetta eikä järjestää niitä. Sitoutuvatko puolueet köyhyyden vähentämiseksi ja poistamiseksi? Myös se, että köyhyys ja avun tarve on lisääntynyt, vie luottamusta pois puolueista ja politiikasta. Oikeat mahdollisuudet ovat vähentyneet Suomessa, kun kehityksen pitäisi olla päinvastainen.
Kukaan meistä ei haluaisi olla koskaan almujen varassa. Häpeä ei ole se, että ihminen hakee apua seurakunnilta tai muilta järjestöiltä, vaan se, että yhteiskunta on kankea, hidas eikä anna mahdollisuuksia. Almu ei ratkaise köyhyyttä.
Hyvää uuden vuoden odotusta jokaiselle!
Eivät ratkaisekaan, mutta muu olisi kommunismia, joten minkäs teet…?
Ilmoita asiaton viesti
Aki Kaurismäen ratkaisumalli..?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on ilman muuta mielenkiintoinen näkemys ja artikkeli. Minä toivoisin, että ei tarvitsisi turvautua terrorismiin ja että olisi mahdollista saavuttaa yhteiskunta, jossa kaikilla on hyvä olla. Mutta ei ole helppo nähdä, miten se voitaisiin saavuttaa nykyisellä kehityssuunnalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Mitä ehdotat paremmaksi kehityssuunnaksi ?
Ilmoita asiaton viesti
En ota kantaa niinkään paremmuuteen, mutta yksi melko lailla radikaali vaihtoehto olisi toki olemassa: Eli tapetaan me kaikki jotka emme kuulu siihen 1:een prosenttiin itsemme (hurmaava joukkoitsemurha ihan vaan vaikka vittuillessa) niin köyhyys kyllä loppuu ja joutuvatpa silloin supermiljardöörit siivoamaan aivan itse omat paskansa! 👍👍👍👍👍
✨✨✨✨✨
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Näinköhän ?
Epäilen, että ilkeät kapitalistit tekisivät jäännöksistä saippuaa ja myisivät sen kalliilla Venezuelan huumeparoneille. Tulisi vaan supersupermiljardöörejä lisää ja menisi hyvät vittuilut hukkaan.
Ehkä.
Ilmoita asiaton viesti
No kylläpä ovat ilkeämielisiä nämä kapitalistin penteleet…
Ilmoita asiaton viesti
Tuo haastattelu on tehty vuonna 2012. Olisi mielenkiintoista tietää mitä mieltä Kaurismäki on tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä hän on sitä mieltä, että terrorismi oli hauskaa tuolloin mutta ei enää nykyään? …Not… (kuten sanonta kuuluu)
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen Kai Mykkänen esittää näillä sivustoilla ratkaisuksi: ”Keventäisimme keskituloisen suomalaisen palkkaveroja 500 eurolla vuodessa. Lisäksi tuplaisimme kotitalousvähennyksen Ruotsin tasoon. Laajentaisimme sen korjaus- ja huoltotöihin. Panostaisimme staattisesti laskien yli 1,2 miljardia euroa ensi vuonna siihen, että suomalaisilla olisi enemmän mahdollisuuksia ostaa toistensa työtä palveluina.”
Suunta on selvä. Valtion tuloja pitää vähentää ja suunnata rahoitusta valtion varoin tietenkin keskinäiseen palvelutoimintaan. Se lisäisi työllisyyttä, mutta mistä varat, kun kaiken lopullinen kustantaja kuitenkin olisi valtio eli me veronmaksajat. Mykkäsen esittämä Kokoomuksen malli on käytännössä mahdoton, Pienenevillä valtion tuloilla ei pystytä maksamaan huikeasti kasvavaa korvausten määrää, jotta varakkaat voivat teettää kotitalous- ja korjaustöitä mahdollisimman laajasti valtion kustantamana.
Kyllä ainoa reaalinen keino on tulo- ja varallisuuseroja kaventava palkka- ja veropolitiikka. Koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta on välttämätöntä, että yhteisessä kirstussamme riittää varallisuutta kaiken sen maksamiseen, mitä välttämättömänä pidämme. Päällimmäisenä on terveydenhuolto. Sitten tulevat koulutus, järjestyksen valvonta sekä toimiva hallinto.
Yksityistäminen ei ole ratkaisu. Siinähän julkinen puoli vain tekee yksityisten firmojen kanssa sopimuksia, joiden perusteella nämä voivat ryhtyä laskuttamaan voittoa tuottavasti töistä, jotka yhteiskunnan omana työnä tehdään omakustannushintaan. Valtio voi näennäisesti säästää, kun lisäkustannukset eivät näy suoraan budjetissa. Palvelu- ja käyttömaksuja tuossa mallissa on nostettava. Verotuloja järjestelmän pyörittämiseen tarvitaan vähemmän, mutta suuri yleisö maksaa kaiken kohonneina kuluina.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtion tuloja pitää vähentää ja suunnata rahoitusta valtion varoin tietenkin keskinäiseen palvelutoimintaan.”
Ja tämä tulkinta siis siitä, että Mykkänen ehdottaa verotusta kevennettävän.
Viitsisitkö Heinonen kertoa, missä ja miten sosialidemokraatilla tapahtuu sellainen nyrjähdys aivoissa, että hän kuvittelee ihmisten rahojen olevan ensisijaisesti valtion rahoja, ja veronkevennysten jotain sellaista, jota valtio maksaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on sinun näkemyksesi. Käytännössä asia on päinvastoin. Valtion varat ovat kansalaisten varallisuutta ja valtion rahat ovat ihmisiltä erilaisina veroina ja käyttömaksuina kerättyjä varoja. Veronkevennykset yhdistettynä lisääntyviin valtion tukiin, on mahdoton yhtälö. Valtion tulot vähenevät ja kulut nousevat samanaikaisesti. Se ei minun järkeeni millään mene, että verohelpotukset tuovat valtiolle lisää tuloja, ellei veropohjaa laajenneta ja kansalaisille suunnattuja tukia vaikkapa lääke- ja sairaanhoitokuluihin vastaavasti vähennetä. Toimivia palveluja vastaan maksan veroja ihan mielelläni. Niille veroille tulee vastiketta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässäpä näkyy hienosti sosialidemokratian umpikuja. Siitä lisää Kimmo Hoikkalan blogissa:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kimmohoikkala/sdp-ei-ole-aito-vasemmistopuolue-vielakaan-vaikka-mediassa-toista-vaitetaan/
Ilmoita asiaton viesti
No hyvä. Mitä ne peräänkuuluttamasi oikeat toimet ovat? Miksi muuten perusturva ei ole almu?
Ilmoita asiaton viesti
Taidamme olla eri linjoilla. Keitä varten valtio on olemassa? Moni eläkeläinen, joka nyt on leipäjonoissa on tehnyt osuuteensa yhteiskunnan eteen ja vaikka hän ei olisi tehnyt osuutensa sairaudesta tai muista syistä johtuen , niin ihmisellä ei saa olla välinearvoa. Fiksut kirjoittivat perustuslakiin viisaita sanoja. Perustuslain 19 §: ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon”.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdoton sanoa, kun et jostain syystä pysty kertomaan, mitä ne oikeat toimet sinusta ovat.
Mutta yritä nyt vaikka alkuun selittää, mikä logiikka on siinä, että jos Henkilö A antaa Henkilö B:lle rahaa, ruokaa, whatever, kyseessä on almu, mutta jos Poliitikko C ottaa Henkilöltä A rahaa, ruokaa jne. ja antaa ne Henkilö B:lle, kyseessä ei ole almu?
Vai onko niin, että jos joku antaa omistaan, sellaisesta pitää päästä eroon, mutta jos joku jakaa oman sijaan toisten omaisuutta, se on suorastaan toivottavaa?
Siitä puhumattakaan, että onko ihmisten roikottaminen perusturvalla nyt sitten sitä mahdollisuuksien antamista?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Tomi, kun sanot jotain niin selkeää, jota ei yleensä sanota.
Kaikista pitäisi pitää huolta, mutta pitäisikö tämän olla pakollista vaiko rikkaitten anteliaisuuden varassa? Siinäpä se valinta sosialismin ja kapitalismin välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Josko ihan vaan jakelisit Ana omia töidesi tuloksia, etkä toisten.
Suomen veroasteella jokainen keskituloinen tai paremmin tienannut on jo maksanut osuutensa yhteiseen kassaan. Veroasteen nostolle ei ole mitään perusteita vaan poliitikkojen on käytettävä verotulot paremmin.
Niin kauan kun ulkomaalaisiin laitetaan miljardeja ja oma väki seisoo sään armoilla ruokajonossa tai meillä on alle tonnin eläkkeellä olevia, on toimittu väärin. Meillä ei ole mitään velvollisuutta toimia muun maailman elättäjinä..
Ilmoita asiaton viesti
Asia vain on niin, että jos jokainen valtio, puolue ja ryhmittymä ajaa vain omaa etuaan, yhteinen etu ei silloin toteudu. Samalla siinä jää oma yhteistyötä edellyttävä etu saavuttamatta.
Tämän päivän maailmasta tästä on kaksi esimerkkiä: Trump ilmoitti tavoitteekseen Amerikka suureksi jälleen. Keinoina olivat rajojen sulku, joka ei onnistunut, eroaminen VTO:sta ja ilmastosopimuksesta. Lopputulos oli se, ettei mikään hoitunut kunnolla. Amerikan vauikutusvalta maailmalla hupeni silmissä. Huipulle Trump pääsi vain koronatartuntojen ja kuolleiden määrässä.
Britannia on toinen tapaus. Se on hakenut parempaa hyvinvointia ja itsenäisyyttä eroamalla EU:sta. Tuloksena on kauppasopimus, joka heikentää Britannian kauppaetuja ja synnyttää lisää kallista byrokratiaa. Aika heikosti menee myös korona -viruksen torjunnassa. Kaikkein viimeksi Suomella on nyt varaa haikailla täyttä itsenäisyyttä ja kuviteltua vapautta, joka siitä seuraisi. EU: jäsenenä meillä on vaikutusvaltaa ja toimintamahdollisuuksia jopa kokoamme enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Taidat olla pelkästään suomalaisten mediauutisten varassa.
Ei minulla ole mitään muitakaan argumenttejä, paitsi se, että hiukan vajaa puolet amerikkalaisista äänesti Trumppia, siis jonkinasteisia, aivottomia tolloja, koska uskoivat häntä.
Mistäs tiedät, että Britannian edut heikkenee ?
Kauppasopimuksia on sitäpaitsi tehty erilaisia iät ajat. Ei sen pitäisi niin ihmeellistä olla.
Olisi todella hienoa nähdä analyysi sopimuksen vaikutuksista.
Mitä vaikutusvaltaa meillä on EU:n asioihin ?
Ja miten se on tähän asti näkynyt ?
Näyttää siltä, että EU:ta viedään Saksa-Ranska akselilla johonkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Keitä varten valtio on olemassa?”
Valtio on hallitsevan yhteiskuntaluokan työkalu. Karl Marx kertoi tämän meille jo 1800-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Tyhjää puhetta jos ei muuta ratkaisua ole antaa kuin tulonsiirtojen kasvattamista
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Ymmärtääkseni olet politikko.
Jos ymmärrykseni on oikein, niin …
Kuinka ajattelit, että kuvailemasi ongelma ratkaistaan ?
Mitä itse olet tehnyt asioiden parantamisen hyväksi ?
Toinen asia, mikä jotenkin kaivertaa, että aina puhutaan perustuslain tuomista oikeuksista.
Eikö yksilöllä ole minkäänlaisia velvollisuuksia ?
Voisiko näistä ?
Ilmoita asiaton viesti
Laajamittainen köyhyys on Suomessa pysyväluonteista, koska asialle ole tehty mitään.
Pilvilinnoissaan elävät poliitikot kuvittelevat Suomen olevan varakas hyvinvointivaltio, vaikka todellisuutta on pahoinvointivaltio.
”Ihmisten hätä on vain kasvanut” – Jopa 150 000 suomalaislasta elää köyhyydessä”
https://yle.fi/uutiset/3-10770043
”Koskee jopa 100 000 nuorta – ”Suomen suurin ongelma, kaikki keinot käyttöön heti”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/koskee-jopa-100-000-nuorta-suomen-suurin-ongelma-kaikki-keinot-kayttoon-heti/b3116eb4-b5a2-3ad9-840e-fffa84017080
”Nuorisopsykiatrit: Nuorten tulevaisuus uhattuna ”ratkaisevalla tavalla”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nuorisopsykiatrit-nuorten-tulevaisuus-uhattuna-ratkaisevalla-tavalla-hatahuuto-yhteiskunnan-muutoksesta/245574e5-b1ae-4dfc-9fdf-4cb6bfe2cefb
”Jopa yli 60 000 kotia elää kokonaan Kelan varassa”
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1200299
Ilmoita asiaton viesti
Todellista hyvesingalointia. Demarit/kin olisivat voineet sekä hallituksessa että oppositiossa poistaa (yhdessä) ongelman.
Sen sijaan poliitikko, vaaliehdokas, tulee kertomaan, että heidän pitäisi.. nimenomaan konditionaalissa.. tehdä asialle jotain *aplodeja*
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tämä ole se ensimmäinen hallitus useiden hallitusten jälkeen, kun sdp on johtoasemassa? Kirjoitan siltä miltä tuntuu tarpeellista kirjoittaa puolueettomuudestani riippumatta. Ehkä nyt juuri puolueettomuudestani johtuen voin kirjoittaa vapaasti, ilman, että joku puoluejäsen hermostuu näkökulmastani.
Toisin kuin kansanedustajat, Lohjan valtuuston varaaltuutettuna en pääse päättämään esimerkiksi laista. En ole kansanedustajan asemassa. Kysy siis kansanedustajilta miksi he eivät tee tai eivät ole tehneet köyhyydelle mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten yllä kirjoitin; asia, jonka hallitusvastuussa ja oppositiossa olevat puolueet ja poliitikot olisivat yhdessä voineet poistaa jo ajat sitten. En syyttänyt yksin demareita.
Piiri pieni pyörii. Ketkä kulloinkin istuvat vallan kahvassa, unohtavat tarpeen. Ei tämäkään hallitus ole tehnyt tälle asialle mitään. Mitä nyt vuoden vaihteesta kiristää pienituloisten verotusta.
Eikö ole aika irvokasta, että meillä on samaan aikaan köyhyystutkija sisäministerinä? Hänellä riittää efforttia ostaa +700 tuhannen euron ”sijoitusasunto” samaan aikaan, kun meillä seisoo ihmiset kilometreissä kiemurtelevissa ruokajonoissa.
Kertaakaan en ole kuullut hänen ottavan asiaan kantaa ministerinä tai puolueenjohtajana. Suomalaisten asia ei kiinnosta. Maailmalle rahaa riittää kyllä ja silloin Ohisalolla on kyllä sanottavaa, vaikka asia ei kuulu hänen ministeriölleen.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan, että hän ja muut ministerit ja kansanedustajat lukisivat kommenttisi. Olen siis samaa mieltä. Moni kansanedustaja nousee pilveen eikä laskeudu sieltä! Auttaisko joku kirje- tai korttikampanja asiaan?
Ilmoita asiaton viesti