Amerikan valtioiden järjestön jäsenmaat tuomitsevat tiukasti Nicaraguan presidentin Ortegan toimet

Amerikan valtioiden järjestö (OAS) kokoontui pari päivää sitten käsittelemään Nicaraguan vakavaa demokratia- ja ihmisoikeuskriisiä. Kokouksessa hyväksyttiin päätöslauselma, joka tuomitsee kovin sanoin Daniel Ortegan diktatuurin tekemät ihmisoikeusrikokset ja demokraattisten periaatteiden hylkäämisen.

Päätöslauselmä vaatii myös poliittisten vankien välitöntä vapautusta. 26 maata äänesti päätöslauselman puolesta, 5 maata äänesti tyhjää ja 3 maata vastusti.
Katsoin suoralähetystä. Äänestyksen jälkeen käydyssä keskustelussa sanottiin, että edellisenä päivänä oltiin pidetty valmisteleva kokous, johon eivät Nicaraguan edustajat osallistuneet. Nicaraguan poissaolo viestii Nicaraguan hallinnon jo pitkään jatkuneesta yhteistyön puutteesta.

Äänestyksessä merkittävintä on Nicaraguan hallinnon toimia tuomitsevien maiden määrä. Se on ennätyksellistä, että niin monta maata tuomitsee Ortegan toimia ja kantaa huolta nicaragualaisista. Siksi Meksikon ja Argentiinan selitykset tyhjän äänestykselle, Nicaraguan suvereniteetin kunnioittamisella ei voida ymmärtää muulla, kuin Meksikon ja Argentiinan hallintojen ideologisilla ”velvoiteilla”.

Uruguayn suurlähettiläs Washington Abdala sanoi osuvasti, että Nicaraguan poliittiset vangit eivät ole viettämässä lomaa vankiloissa, vaan heiltä on viety heidän vapaus laittomasti. Ihmisoikeudet eivät ole maiden sisäisiä asioita, vaan koko maailman. Joko olemme demokratian puolella, tai sitä vastaan. Uruguayn tavoin äänestivät El Salvador ja Guatemala. Guatemala on muuttanut kantaansa ja koska El Salvadorin Najib Bukele on viime aikoina keskittänyt valtaa, odotettiin, ettei hän tuomitsisi Ortegaa. Toisin kuitenkin kävi.

Päätöslauselmaa vastaan äänestivät vain Nicaragua, Bolivia ja piskuinen Karibian valtio Saint Vincent ja Grenadiinit. Karibian valtioista, jotka kuuluvat Comunidal del Caribe(CARICOM) -järjestöön, 14 maasta 11 äänesti Nicaraguan hallinnon toimien tuomitsevan päätöslauselman puolesta. Tämä on suuri muutos, joka kertoo Nicaraguan tilanteen vakavuudesta. Nämä maat ovat aiemmin äänestäneet toisin.

Amerikan valtioiden järjestön pysyvän neuvoston kokouksessa merkittävää oli myös se, että tarkkailijavaltiona Iso-Britannia pyysi puheenvuoroa, jolla tuomitsi jyrkästi Nicaraguan tapahtumia.
Päätöslauselman mukaan järjestön pääsihteeri ja Amerikan valtioiden järjestön ihmisoikeuskomissio valvovat jatkossa päätöslauselman toteutumista. Jos Daniel Ortegan hallinto jatkaa samalla linjalla, Amerikan valtioiden järjestölle ei jää muuta keinoa, kuin poistaa Nicaragua järjestön riveistä. Jo jonkin aikaa Nicaraguan hallinto ei ole noudattanut järjestön demokraatisia periaatteita eli ”Carta Democrática Interamericana” eikä noudattanut aiempia päätöslauselmia mm. vaalijärjestelmän kehittämisestä.

Nicaragua voi myös saada potkut EU:n yhteistyöelimistä. Euroopan Parlamentti kokoontuu heinäkuussa käsittelemään päätöslauselmaa Nicaraguaa koskien ja odotettavissa on myös lisää sanktioita Ortegan hallinnon yksitäisille virkamiehille ja heidän läheisille. Myös yksittäiset eri maiden euroedustajat tuomitsevat Nicaraguassa tapahtunutta.

Amerikan valtioiden järjestön kokoukset ja päätökset antavat osviittaa Amerikan mantereen poliittisista voimasuhteista ja eri maiden demokratian tilasta.

Lähteet
Uutinen EU:n parlamentin suunnitelmista

”Carta Democrática Interamericana”

EU:n lausunto

 

+2
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu