Amerikkojen huippukokouksesta ja Kuuban lääkäreiden orjakaupasta

Amerikkojen huippukokous alkoi maanantaina Los Angelesissa eri maiden kansalaisjärjestöjen tapahtumilla. Huippukokous pidetään 6-10 kesäkuuta.

Historian yhdeksättä huippukokokousta ovat varjostaneet uutiset Meksikon ja Hondurasin presidenttien poissaolosta protestina sille, että Kuuban, Venzuelan ja Nicaraguan diktaattorit eivät saaneet kutsua huippukokoukseen.

Valtioiden johtajien huippukokous pidetään torstaina 9.6. Tänään keskiviikkona Yhdaysvaltain presidentti Joe Bidenilla on illallinen valtioiden päämiesten kanssa. Meksikon ja Hondurasin presidentit eivät ole ainoat poissaolijat. Guatemalan presidentti Alejandro Giammattei kieltäytyy, koska Yhdysvallat on kritisoinut syyttäjän valintaa. El Salvadorin Najib Bukelella on ollut sukset ristissä Yhdysvaltojen kanssa sitä lähtien kun Biden saapui Valkoiseen taloon. Bukele ei siedä minkäänlaista kritiikkiä mm. vallan keskittämisestä. Bukele ei lähde Los Angelesiin. Uruguayn presidentti Luis Alberto Lacalle Pou ei voi osallistua kokoukseen koska on koronapositiivinen.

Amerikkojen huippukokousten pitäminen alkoi vuonna 1994, kun Bill Clinton oli Yhdysvaltain presidenttinä. Ensimmäinen huippukokous pidettiin Miamissa. Huippukokouksen säännöissä sanotaan, että se on demokraattisten valtioiden kokous. Olisi siis huippukokouksen sääntojen vastaista kutsua totalitaristisia johtajia. Panaman huippukokouksessa vuonna 2015, kun Obama oli presidenttina, Kuuba sai kutsun ja Raúl Castro osallistui iloisesti siihen.

Meksikon presidentin protesti on populisti Andrés Manuel Lopéz Obradorin mediatemppu. Meksiko ei boikotoi kokousta, koska siihen osallistuu ulkoministeri. López Obrador selitti, että olisi ollut halukas keskustelemaan Bidenin kanssa, mutta Biden on kovan painostuksen alaisena ja siksi ei kutsu diktaattoreita.

Kuuban hallinnon lääkäreiden orjakauppa

López Obrador sanoo myös kritisoivansa USA:n puuttumista muiden maiden sisäisiin asioihin. Hän kuitenkin seuraavassa lauseessaan puuttuu Kolumbian presidentti vaaleihin, ja aina kun hän niin haluaa, hän puuttuu myös muiden maiden asioihin. Esimerkiksi López Obradorin hallinto ylläpitää Kuuban hallinnon lääkäreiden orjakauppaa. Meksikon maksamasta palkasta kuubalainen lääkäri saa omaan käteensä vain 5% ja Kuuban valtio 95%! Tämä tieto ei ole hihasta vedetty. Tässä olevan linkin uutisessa sanotaan, että meksikolainen senaattori Julen Rementería kritisoi siitä, että Meksikon kaupunki maksaa kuubalaisille lääkarille jopa 145 000 Meksikon pesoa kuussa, kun meksikolaisille lääkäreille maksetaan vain 17 000.

Orjakaupan piirteet eivät pääty siihen, vaan on tullut ilmi, että kun kuubalainen lääkäri saapuu Meksikoon, häneltä otetaan passi ja kaikki muut henkilökohtaiset paperit pois. Lääkärit eivät nauti vapaudesta, vaan heitä seurataan tiiviisti. Jos lääkäri joka lähtee ulkomaille päättää loikata (kuten moni on tehnyt), Kuuban lainsäädännön mukaan seitsemän vuoden aikana hänen sukulaisillaan eli omilla lapsillaan ja puolisolla on matkustuskielto! Tämä on se Kuuba, jotta pidetään vasemmistopiireissä ihailtavana maana. Sama ihailtava maa joka on pitänyt myös alaikäisiä vankiloissa, koska he protestoivat hallintoa vastaan viime vuoden heinäkuussa.

Meksikon López Obrador puhuu siitä, että Bidenia painostetaan, mutta myös Kuuba, Nicaragua ja Venzuela painostavat Bidenia. Miten? Siirtolaisilla.

Siirtolaisuus on Amerikkojen huippukokouksen tärkein aihe. Sen pitäisi olla tärkeä aihe myös kaikkien maiden johtajille ja erityisesti Keski-Amerikan maiden johtajille, mutta huippukokoukseen osallistuvat ainoastaan Panamán Laurentino Cortizo ja Costa Rican Rodrigo Chaves Robles.

Siirtolaisuudesta enemmän seuraavassa postauksessa.

+1
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu